LibreOffice 7.4 Yardım
Yayın türününü belirler.
Eğer çerçeveler bulunmasını istiyorsanız, bir başlık yaratılmasını, veya sunum notları görüntülenmesini istiyorsanız, burada belirleyebilirsiniz.
İstenilen dışa aktarma için temel ayarlar belirlenir.
Dışa aktarılan sayfalardan, Standart HTML sayfaları yaratır.
Çerçeveli olan standart HTML sayfaları yaratır. Dışa aktarılan sayfa ana çerçeveye yerleştirilir, ve soldaki çerçevede ise içindekiler tablosu şeklinde tasarlanmış köprüler formu bulundurur.
Belgeniz için başlık sayfası oluşturulur.
Notlarınızın da görüntüleneceğini belirler.
Varsayılan türde HTML sunusunu büfe (kiosk) dışa aktarımıyla yaratır, bu tip sunularda slaytlar belli bir süre bekledikten sonra otomatik olarak ilerler.
Slayt geçişleri sunumda her slayt için ayarladığınız zamanlamaya değerlerine bağlı olur. Eğer bir elle slayt geçişi ayarlamışsanız, HTML sunumu yeni slayt sayfasına klavyedeki herhangi bir tuş vuruşuyla geçer.
Sayfa geçişleri belirlenmiş bir zaman dolduktan sonra otomatik olarak gerçekleşir ve sunum içeriklerinden bağımsız olur.
Her bir slayt için görüntüleme zamanı belirlenir.
HTML sunumu son slayt görüntülendikten sonra otomatik olarak tekrar başlar.
Bir web yayını dışa aktarmada, otomatik scriptler ASP veya PERL desteğiyle üretilir. Bu konuşmacıyı (örneğin, İnternet üzerinde slayt gösterisi kullanan bir telefon konferansı konuşmacısı) izleyicilerin web tarayıcılarında slaytların değiştirilmesi için etkili kılar. Daha fazla bilgiyi Web yayını bu kısımda ileride bulacaksınız.
ASP seçeneğini seçtiğiniz zaman, Web yayını dışa aktarma ASP sayfaları üretir. HTML sunumunun sadece ASP destekleyen bir web sunucu ile mümkün olabileceğini not edelim.
Web yayını dışa aktarmada HTML sayfaları ve PERL scriptleri kullanılır.
URL gösteriminde adres (Mutlak veya bağıl) belirlenir, izleyici tarafından sunumu izlemek için girmesi gereken İnternet edresidir.
URL gösteriminde adres (Mutlak veya bağıl) belirlenir, yaratılmış olan HTML sunumunun kaydedildiği web sunucusunun adresidir.
Genel amaçlı Perl scriptleri için URL gösteriminde adres (Mutlak veya bağıl) belirlenir.
Web yayını teknolojisini kullanan LibreOffice Impress sunumlarında iki seçenek mevcuttur: Active Server Pages (ASP) ve Perl.
Her iki halde de, Web yayını Perl veya ASP script desteği sunan bir HTTP sunucusuna ihtiyaç duyar. Bu yüzden, dışa aktarma seçeneği kullanılan HTTP sunucusuna bağlıdır.
ASP'ye aktarmak için, bir LibreOffice Impress belgesinde Dosya - Dışarı Aktarkomutunu seçin. Sonra Dışa Aktar iletişim penceresini görürsünüz ve burada dosya türü olarak HTML Belgesi seçersiniz. Dizin ve dosya adını seçtikten sonra, Kaydet düğmesine tıklayın. ASP olarak dışarı aktarırken, HTML belgesi için "secret" dosya adı seçmenizi tavsiye ederiz (daha fazla detay için aşağı bakın). Artık HTML Dışa aktar iletişimini göreceksiniz. Klasöre seçmiş olduğunuz çeşitli dosyalar yazılacaktır.
Sunumcu, izleyici tarafından görülen slaytları değiştirmek için girilmiş dosya adlarını kullanır. Web yayını dosyalarını yerel olarak kaydedebilir veya doğrudan HTTP sunucusuna kaydedebilirsiniz. Daha sonra yerel olarak kaydettiğiniz dosyaları FTP yoluyla HTTP sunucusuna aktarabilirsiniz. Web yayınının sadece istenilen dosyalar HTTP sunucusu üzerinde ise çalıştığını not edelim.
İki değişik HTML dışarı aktarması için aynı klasörü kullanmayın.
Sihirbazın ikinci sayfasında yayın türü olarak Web Yayını'nı seçin.
Web yayını seçenek alanında, Active Server Pages (ASP) seçeneğini seçin. Artık diğer ayarları belirlemeye devam edebilir, veya Oluştur düğmesine tıklayarak dışarı aktarmaya başlayabilirsiniz.
Web yayınını dosyalar dışarı aktarılır aktarılmaz, HTTP sunucusuna erişerek kullanabilirsiniz.
Örnek:
Bilgisayarınızda Microsoft Internet Information Server yazılımının kurulu olduğunu varsayalım. IIS kurulumunda "c:\Inet\wwwroot\presentation" klasör adresini HTML çıktı dizini olarak girin. Bilgisayarınızın URL adresinin takip eden şekilde olduğu varsayılır: "http://myserver.com".
Dışa aktarma sürecinde c:\Inet\wwwroot\presentation\ directory klasöründe kaydettiğiniz dosyalar. Bu klasörde, Dışa aktarım bir isim verilebilen bir HTML dosyası yaratır, örneğin, "secret.htm" olarak. Bu ismi Kaydet iletişiminde girersiniz (yukarı bakın). Sunumcu artık dışarı aktarılmış HTML dosyalarını Java desteğine sahip herhangi bir web tarayıcısında http://myserver.com/presentation/secret.htm URL adresinde görebilir. Sunumcu artık sayfayı daha fazla form denetimleri kullanarak düzenleme yeteneğine sahip olur.
İzleyici artık sunumcunun http://myserver.com/presentation/webcast.asp URL adresi üzerinde seçtiği slaytı görebilir. İzleyiciler bu adresde bulunan diğer slaytlara, slaytların adını bilmiyorlarsa geçemezler. HTTP sunucusunun dizin listelemesini göstermediğine emin olmanız lazımdır.
Perl'e aktarmak için, bir LibreOffice Impress belgesinde Dosya - Dışarı Aktarkomutunu seçin. Sonra Dışa Aktar iletişim penceresini görürsünüz ve burada dosya türü olarak HTML Belgesi seçersiniz. Dizin ve dosya adını seçtikten sonra, Kaydet düğmesine tıklayın. Artık HTML Dışa aktar iletişimini göreceksiniz. Klasöre seçmiş olduğunuz çeşitli dosyalar yazılacaktır.
Girilmiş dosya adı sunumcu tarafından slaytlar arasında geçiş için kullanılacaktır.
Sihirbazın ikinci sayfasında yayın türü olarak Web Yayını'nı seçin.
Web yayını seçenek alanında, Perl seçeneğini seçin.
Dinleyiciler için adres metin kutusunda, izleyici tarafından kullanılacak HTML belgesinin dosya adını girin. Sunum için adres kutusunda, sunum için kullanılacak dizin adını girin ve, Perl kodları için adres kutusunda, CGI script dizini URL adresini girin. Şimdi artık Sihirbazın ilerleyen sayfalarında daha fazla ayarlamalar belirleyebilirsiniz veya Oluştur düğmesine tıklayarak dışarı aktarma sürecini başlatabilirsiniz.
Dışarı aktarma sırasında yaratılan dosyalar şimdi Perl uyumlu HTTP sunucularına göre ayarlanmalıdır. Bu otomatik olarak gerçekleştirilemez, çünkü çeşitli Perl desteği türlerine sahip HTTP sunucuları vardır. Adımlar aşağıda tarif edilecektir. Adımları lütfen Sunucunuzun kılavuzuna göre izleyin veya network yöneticinize bu adımları sunucunuzda nasıl uygulayabileceğinizi sorun.
Öncelikle Dışarı aktarılma sırasında yaratılmış dosyaları HTTP sunucunuzda doğru klasöre taşıyın.
htm, jpg ve gif uzantılarına sahip tüm dosyaları HTTP sunucunuzda, Sunum için adres metin kutusunda başvuru olarak gösterilen sunucu adresine taşıyın.
pl ve txt uzantılı tüm dosyaları, Perl kodları için adres metin kutusunda gösterilen HTTP sunucu dizinine taşıyın. Bu klasör bir yolla gelen HTTP isteklerinde (HTTP request) çalışabilecek şekilde kurulmalı ve ayarlanmalıdır.
UNIX sistemlerinde pl uzantılı imtiyazlı dosyalar HTTP sunucu tarafından çalıştırılma iznine sahiplerdir. Normal olarak, bu bir chmod komutuyla yapılır. Currpic.txt dosyasının izni HTTP sunucusu tarafından yazılabilir olarak ayarlanmalıdır.
Şimdi artık Web yayını yapma imkanına sahip olursunuz.
Örnek:
Bu örnekte, HTTP sunucusu olan bir Linux bilgisayarına sahipsiniz. HTTP sunucunuzun URL adresi http://myserver.com ve HTML belgelerinizin çıkış klasörü //user/local/http/ dizin adresindedir. Bulunmakta olan Perl scriptlerirniz //user/local/http/cgi-bin/ dizinindedir. Dışarı aktarılan dosya için "secret.htm" adını girin ve dinleyiciler için, Dinleyiciler için adres metin kutusuna presentation.htm olarak girin. Sunum için adres metin kutusuna http://myserver.com/presentation/ girin ve Perl kodları için adres metin kutusuna http://myserver.com/cgi-bin/ adresini girin.
Şimdi bütün *.htm, *.jpg ve *.gif dosyalarını dışarı aktarma sırasında tanımlanmış adreslerinden HTTP sunucunuzdaki //user/local/http/presentation/ dizinine kopyalayın. Tüm *.pl ve *.txt uzantılı dosyalarınızı sunucunuzdaki //user/local/http/cgi-bin/ dizinine kopyalayın.
Sunucunuzda root olarak login olun ve //user/local/http/cgi-bin/ dizinine geçin. Şimdi chmod komutunu kullanarak gereken izinleri verebilirsiniz.
Perl dosyalarının kurulumunu bitirdikten sonra, sunumcu sunumu verme imkanına kavuşacaktır. İzleyiciler bu sunumu http://myserver.com/presentation/presentation.htm URL adresinde görebileceklerdir.