Definiera olika sidhuvuden och sidfötter

Du kan anvÀnda olika sidhuvuden och sidfötter pÄ olika sidor i dokumentet, bara olika sidformatmallar anvÀnds för sidorna. I LibreOffice finns flera olika fördefinierade sidformatmallar, t.ex. Första sidan, VÀnstersida och Högersida. Dessutom kan du skapa en anvÀndardefinierad sidformatmall.

Du kan Àven anvÀnda den spegelvÀnda sidlayouten om du vill lÀgga till ett sidhuvud i en sidformatmall som har olika inre och yttre sidmarginaler. Om du vill anvÀnda det hÀr alternativet för en sidformatmall vÀljer du Format - Sida, klickar pÄ fliken Sida och vÀljer "SpegelvÀnt" i rutan Sidlayout under LayoutinstÀllningar.

Du kan t.ex. anvÀnda sidformatmallar för att definiera olika sidhuvuden och sidfötter för jÀmna respektive udda sidor.

1. Öppna ett nytt tomt textdokument

2. Choose View - Styles and click the Page Styles icon in the Styles sidebar deck.

3. Högerklicka pĂ„ "Högersida" i listan över sidformatmallar och vĂ€lj Ändra.

4. Klicka pÄ fliken Sidhuvud i dialogrutan Sidformatmall.

5. Markera Sidhuvud pÄ och klicka pÄ fliken Administrera.

6. I rutan NĂ€sta formatmall markerar du "VĂ€nstersida".

7. Klicka pÄ OK.

8. In the Styles window, right-click "Left Page" in the list of page styles and choose Modify.

9. Klicka pÄ fliken Sidhuvud i dialogrutan Sidformatmall.

10. Markera Sidhuvud pÄ och klicka pÄ fliken Administrera.

11. I rutan NÀsta formatmall markerar du "Högersida".

12. Klicka pÄ OK.

13. Dubbelklicka pÄ "Högersida" i listan över sidformatmallar sÄ att formatmallen anvÀnds för den aktuella sidan.

14. Mata in text eller grafik i sidhuvudet för formatmallen VÀnstersida. Efter att nÀsta sida har lagts till i dokumentet matar du in text eller grafik i sidhuvudet för formatmallen Högersida.

Om sidhuvuden och sidfötter

Sidformatmall frÄn markering

Infoga kapitelnamn och kapitelnummer i ett sidhuvud eller en sidfot

Formatera sidhuvuden och sidfötter