AnvÀndardefinierad inramning i textdokument

Du kan tillĂ€mpa en rad olika cellinramningar pĂ„ markerade celler i en Writer-tabell och pĂ„ hela tabellen. Även andra objekt i textdokument kan ha anvĂ€ndardefinierade inramningar. Du kan exempelvis anvĂ€nda inramningar i formatmallar, ramar samt infogade bilder och diagram.

1. Markera cellen eller cellblocket i en Writer-tabell.

2. Choose Table - Properties.

3. I dialogrutan som öppnas klickar du pÄ fliken Inramning.

4. VÀlj alternativet som du vill anvÀnda och klicka pÄ OK.

Du kan anvÀnda alternativen i omrÄdet Linjeplacering för att tillÀmpa flera inramningsstilar.

Markering av celler

OmrÄdet ser olika ut beroende pÄ hur cellerna har markerats.

Markering

OmrÄdet Linjeplacering

En markerad cell i en tabell med fler Àn en cell, eller markören inuti en tabell utan att nÄgon cell Àr markerad

kantlinje runt en cell

En tabell med en cell, cellen Àr markerad

kantlinje runt en markerad cell

Celler i en kolumn markerade

kantlinje för markerad kolumn

Celler i en rad markerade

kantlinje för markerad rad

En hel tabell med 2 x 2 eller fler celler markerade

kantlinje runt ett markerat block

StandardinstÀllningar

Klicka pÄ nÄgon av Standardikonerna för att sÀtta in eller ÄterstÀlla flera inramningar.

Exempel

Select a block of about 8x8 cells, then choose Table - Properties - Borders tab.

standardikoner för kantlinjer

Nu kan du prova vilka linjer de andra ikonerna tillÀmpar eller tar bort.

AnvÀndardefinierade instÀllningar

I omrÄdet AnvÀndare kan du sÀtta in eller ta bort enskilda linjer genom att klicka. I förhandsgranskningen ser du linjer pÄ tre olika sÀtt.

VÀxla mellan de tre olika sÀtten genom att klicka pÄ en kant eller ett hörn.

Linjetyper

Bild

Betydelse

En svart linje

heldragen linje för kantlinje

En svart linje innebÀr att motsvarande linje tillÀmpas pÄ de markerade cellerna. Linjen visas som en streckad linje om du vÀljer linjestilen 0,05. Dubbla linjer visas nÀr du vÀljer en dubbel linjestil.

En grÄ linje

grÄ linje för kantlinje

En grÄ linje visas nÀr motsvarande linje i de markerade cellerna inte kommer att Àndras. Ingen linje tillÀmpas eller tas bort i det hÀr fallet.

En vit linje

vit linje för kantlinje

En vit linje visas nÀr motsvarande linje i de markerade cellerna kommer att tas bort.

Exempel

1. Select a single cell in a Writer table, then choose Table - Properties - Borders.

2. VĂ€lj en tjock linjestil.

3. Om du vill sÀtta in en nederkant klickar du pÄ den nedre kanten tills du ser en tjock linje.

tillÀmpa tjock nederkant

note

Som standard har alla celler i en Writer-tabell minst en vÀnsterkant och en nederkant. De flesta celler i tabellens utkanter har som standard fler linjer.

warning

Alla linjer som visas i vitt i förhandsgranskningen tas bort frÄn cellen.

Definiera inramningar för tecken

Definiera inramningar för sidor

Definiera inramningar för stycken