AnvÀnda textblock som AutoText

I LibreOffice Writer kan du lagra text - Àven sÄdan som innehÄller grafik, tabeller och fÀlt - som autotext, sÄ att du sedan snabbt kan infoga texten. Om du vill kan du Àven lagra formaterad text.

SÄ hÀr skapar du en Autotext-post

1. Markera texten, texten med grafik, tabellen eller fÀltet som du vill spara som en AutoText-post. Grafik kan bara lagras om den förankras som ett tecken och det finns minst ett texttecken före och efter den.

2. VĂ€lj Arkiv - Exportera.

3. Markera kategorin dÀr du vill lagra AutoTexten.

4. Skriv ett namn som Àr lÀngre Àn fyra tecken. Detta gör att du kan anvÀnda autotext-alternativet Visa resten av namnet som tips vid inmatningen. Om du vill kan du Àndra den föreslagna förkortningen.

5. Klicka pÄ Autotext och vÀlj sedan Ny.

6. Klicka pÄ knappen StÀng.

SÄ hÀr infogar du en Autotext-post

1. Klicka i dokumentet dÀr du vill infoga en AutoText-post.

2. VĂ€lj Redigera - AutoText.

3. Markera den Autotext som ska infogas och klicka pÄ Infoga.

Du kan ocksÄ skriva förkortningen för en Autotext-post och sedan trycka pÄ F3, eller klicka pÄ pilen bredvid ikonen Autotext pÄ verktygsraden Infoga och sedan vÀlja en Autotext-post.

Symbolen Tips

Om du snabbt vill mata in en LibreOffice Math-formel skriver du fn och trycker pÄ F3. Om du infogar mer Àn en formel numreras formlerna i följd. Om du vill infoga blindtext skriver du bt och trycker pÄ F3.

SÄ hÀr skriver du ut en lista över autotextposter

1. VĂ€lj Verktyg - Makron - Administrera makron - LibreOffice Basic.

2. I trÀdvyn Makro frÄn dubbelklickar du pÄ "LibreOffice-makron - Gimmicks - AutoText.

3. Markera "Main" i listan Befintliga markon i: AutoText och klicka sedan pÄ Kör. En lista över aktuella AutoText-poster genereras i ett separat textdokument.

4. VĂ€lj Arkiv - Skriv ut.

AutoText i nÀtverk

Du kan lagra AutoText-poster i olika kataloger i ett nÀtverk.

Du kan t.ex. lagra skrivskyddade AutoText-poster för företaget pÄ en central server och anvÀndardefinierade AutoText-poster i en lokal katalog.

SökvÀgarna till Autotextkatalogerna kan redigeras vid konfigurationen.

TvÄ kataloger listas hÀr. Den första posten finns pÄ serverinstallationen och den andra finns i anvÀndarkatalogen. Om det finns tvÄ AutoText-poster med samma namn i bÄda katalogerna anvÀnds posten i anvÀndarkatalogen.