LĂ€ge

Ändrar form, orientering eller fyllning hos markerat/markerade objekt.

Symbol

Transformations (LibreOffice Draw only)

To open the Transformations toolbar, choose View - Toolbars - Transformations. In LibreOffice Draw, you can also click the arrow next to the Transformations icon on the Standard bar.

Rotera

Roterar eller förskjuter markerat/markerade 2D-objekt runt en rotationspunkt. Dra ett hörnhandtag pÄ objektet i den riktning som du vill rotera det. Du förskjuter ett objekt genom att dra mitthandtaget i den riktning som du vill förskjuta det.

Varje sida har endast en rotationspunkt. Du kan flytta rotationspunkten till mitten av ett objekt genom att dubbelklicka pÄ det. Du kan ocksÄ dra rotationspunkten till en ny plats pÄ skÀrmen och sedan rotera objektet.

Symbolen Info

Om du markerar en grupp som innehÄller ett 3D-objekt sÄ roteras enbart 3D-objektet. Det gÄr inte att förskjuta ett 3D-objekt. I stÀllet kan du rotera det runt X- och Y-axeln genom att dra mitthandtagen.


Symbol

Rotera

SpegelvÀnd

SpegelvÀnder markerat/markerade objekt runt en spegellinje, som du kan dra till valfri plats pÄ bilden. Du spegelvÀnder ett eller flera objekt genom att dra ett handtag frÄn det/dem över spegellinjen. Du kan Àndra spegellinjens orientering genom att dra en av dess slutpunkter till en ny plats.

Symbol

SpegelvÀnd

Till 3D-rotationsobjekt

Konverterar markerat/markerade 2D-objekt till ett 3D-objekt genom att rotera objektet/objekten runt en symmetriaxel.

Ändra det konverterade objektets form genom att dra symmetriaxeln till en ny plats. Du kan Ă€ndra symmetriaxelns orientering genom att dra en av dess slutpunkter. Konvertera objektet till 3D genom att klicka pĂ„ det.

Symbol

Till 3D-rotationsobjekt

SÀtt pÄ cirkel (perspektiviskt)

FörvrÀnger det markerade objektet genom att vrida det runt tÀnkta cirklar och sedan lÀgga till perspektiv. FörvrÀng det markerade objektet genom att dra ett av dess handtag. Om det markerade objektet inte Àr en polygon eller en Bézierkurva ombeds du Àndra objektet till en kurva innan du kan förvrÀnga det.

Symbol

SÀtt pÄ cirkel (perspektiviskt)

SÀtt pÄ cirkel (förvrÀng)

FörvrÀnger det markerade objektet genom att vrida det runt tÀnkta cirklar. FörvrÀng det markerade objektet genom att dra ett av dess handtag. Om det markerade objektet inte Àr en polygon eller en Bézierkurva ombeds du Àndra objektet till en kurva innan du kan förvrÀnga det.

Symbol

SÀtt pÄ cirkel (förvrÀng)

FörvrÀng

Ger dig möjlighet att Àndra det markerade objektets form genom att dra dess handtag. Om det markerade objektet inte Àr en polygon eller en Bézierkurva ombeds du Àndra objektet till en kurva innan du kan förvrÀnga det.

Symbol

FörvrÀng

Transparens

AnvÀnder en genomskinlig fÀrgövertoning pÄ det markerade objektet.Transparenslinjen representeras som en grÄskala, dÀr det svarta handtaget motsvarar 0% transparens och vita handtaget motsvarar 100% transparens.

Ändra riktning pĂ„ transparensgradienten genom att dra det vita handtaget. Ändra gradientens lĂ€ngd genom att dra det svarta handtaget. Du kan ocksĂ„ Ă€ndra handtagens grĂ„skalevĂ€rden genom att dra och slĂ€ppa fĂ€rger pĂ„ dem frĂ„n fĂ€rglisten.

Symbolen Info

Du visar fÀrgraden genom att vÀlja Visa - Verktygsrad - FÀrgrad.


Symbol

Transparens

FĂ€rggradient

Ändrar det markerade objektets gradientfyllning. Det hĂ€r kommandot Ă€r bara tillgĂ€ngligt om du har anvĂ€nt en gradient i det markerade objektet i Format - Yta. Ändra gradientens riktning eller lĂ€ngd genom att dra gradientlinjens handtag. You can also drag and drop colors onto the handles from the Color Bar to change the color of the gradient endpoints.

Symbolen Info

Du visar fÀrgraden genom att vÀlja Visa - Verktygsrad - FÀrgrad.


Symbol

FĂ€rggradient

Please support us!