SprÄk

Definierar standardsprÄken och vissa andra sprÄkinstÀllningar för dokument.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

Choose - Language Settings - Languages.

Options Language Dialog Image

warning

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.

SprÄk för

AnvÀndargrÀnssnitt

VÀlj det sprÄk som ska anvÀndas för anvÀndargrÀnssnittet, t.ex. pÄ menyer, i dialogrutor och i hjÀlpfiler. Du mÄste installera minst ett extra sprÄkpaket eller en flersprÄkig version av LibreOffice.

Om du anger "Standard" sÄ vÀljs det sprÄk som anvÀnds i operativsystemets anvÀndargrÀnssnitt. Om sprÄket inte Àr tillgÀngligt i installationsprogrammet för LibreOffice sÄ blir det sprÄk som anvÀnds i installationsprogrammet för LibreOffice standardsprÄk.

Regionala instÀllningar

Anger regionala instÀllningar (sprÄkvariant). InstÀllningen pÄverkar talformatering, valutaenheter och mÄttenheter.

The "Default" entry selects the locale which name is reported by the operating system.

Ändringar i det hĂ€r fĂ€ltet verkstĂ€lls omedelbart. Vissa formateringar som beror pĂ„ standardinstĂ€llningar Ă€ndras dĂ€remot bara om dokumentet laddas om.

Decimaltecken - Samma som sprÄkvariant

Anger att det decimaltecken som anges i systemet ska anvÀndas nÀr du trycker pÄ respektive tangent pÄ det numeriska tangentbordet.

Om den hÀr kryssrutan Àr aktiverad infogas det tecken som visas efter "Samma som sprÄkvariant" nÀr du trycker pÄ tangenten pÄ det numeriska tangentbordet. Om kryssrutan inte Àr aktiverad infogas det tecken som anges med tangentbordets drivrutin.

Standardvaluta

Anger vilken valuta som ska anvÀndas som standard för valutaformat och valutafÀlt. Om du Àndrar sprÄkvarianten Àndras standardvalutan automatiskt.

Posten "standard" stÄr för valutaformatet som har tilldelats den valda sprÄkvarianten.

Om du Àndrar vÀrdet i fÀltet Standardvaluta kommer Àndringarna att genomföras i alla öppna dokument och kommer att innebÀra att motsvarande Àndringar görs i de dialogrutor och ikoner som styr valutaformatering i dessa dokument.

GodkÀnda datummönster

Specifies the date acceptance patterns for the current locale. Calc spreadsheet and Writer table cell input needs to match locale dependent date acceptance patterns before it is recognized as a valid date. Default locale dependent date acceptance patterns are generated during build time, but it is possible to add more or modify them in this edit box.

Utöver de datummönster som definieras hÀr sÄ accepterar varje sprÄk inmatning via ISO 8601, dvs mönstret Y-M-D. FrÄn och med LibreOffice 3.5 sÄ medför detta att YYYY-MM-DD formatet accepteras.

Syntax: Y means year, M means month, and D means day, regardless of localization.

StandardsprÄk för dokument

Specifies the languages for spelling, thesaurus and hyphenation.

VÀlja dokumentsprÄk

warning

RÀttstavningskontrollen för det valda sprÄket fungerar endast om du har installerat motsvarande sprÄkmodul. Om rÀttstavningskontrollen Àr aktiverad för ett visst sprÄk visas en bockmarkering framför sprÄket.

VĂ€stligt

Anger vilket sprÄk som anvÀnds av rÀttstavningsfunktionen vid vÀsterlÀndska alfabet.

Asiatiskt

Anger det sprÄk som anvÀnds av rÀttstavningsfunktionen vid Asiatiska alfabet.

CTL

Anger det sprÄk som anvÀnds av rÀttstavningsfunktionen vid komplex textlayout (CTL).

Bara för det aktuella dokumentet

Anger att instÀllningen för standardsprÄk endast ska anvÀndas i det aktuella dokumentet.

Utökat sprÄkstöd

Visa komponenter för östasiatiska texter.

Aktiverar stöd för asiatiska sprÄk. Du kan nu Àndra motsvarande asiatiska sprÄkinstÀllning i LibreOffice.

Om du vill skriva pÄ kinesiska, japanska eller koreanska kan du aktivera stöd för dessa sprÄk i anvÀndargrÀnssnittet.

Visa komponenter för dubbelriktat text

Aktiverar stöd för komplex textlayout. Nu kan du Àndra instÀllningarna för komplex textlayout i LibreOffice.

SprÄk som anvÀnder komplex textlayout

Ignorera systemets sprÄkval för inmatning

Anger ifall Àndringar av systemets inmatnings-/tangentbordssprÄk ska ignoreras. Om ignorerat kommer ny text som skrivs att följa det sprÄk som angivits för aktuellt stycke i dokumentet och inte systemets aktiva sprÄk.

warning

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.