Skydda innehÄll i LibreOffice

Följande avsnitt Àr en översikt över olika sÀtt att skydda innehÄll i LibreOffice frÄn att Àndras, tas bort eller visas.

Skydda alla dokument som sparas

Alla dokument som sparas i OpenDocument-format kan sparas med ett lösenord. Det gÄr inte att öppna dokument som sparats med ett lösenord utan lösenordet. InnehÄllet Àr skyddat sÄ att det inte kan lÀsas med en extern redigerare. Detta gÀller innehÄll, grafik och OLE-objekt.

Aktivera skydd

VÀlj Arkiv - Spara som, markera rutan Spara med lösenord. Spara dokumentet.

Avaktivera skydd

Öppna dokumentet och mata in rĂ€tt lösenord. VĂ€lj Arkiv - Spara som, upphĂ€v markering vid Spara med lösenord.

Varningssymbol

Information som finns under Arkiv - Egenskaper krypteras inte. Informationen innehÄller bland annat författarnamn och antal ord och tecken.

Skydda granskningsfunktion

Du kan anvÀnda granskningsfunktionen för att visa vem som gjort en Àndring i LibreOffice Calc och LibreOffice Writer. Du kan aktivera funktionen med lösenord sÄ att den bara den som kÀnner till lösenordet kan stÀnga av granskningsfunktionen. Tills funktionen stÀngs av kommer alla Àndringar att registreras. Det gÄr inte att godkÀnna eller ignorera Àndringar.

Aktivera skydd

Choose Edit - Track Changes - Protect. Enter and confirm a password of at least one character.

Avaktivera skydd

Choose Edit - Track Changes - Protect. Enter the correct password.

Skydda ramar, grafik och OLE-objekt

Du kan skydda innehÄllet i grafikobjekt, deras placering och storlek. Samma sak gÀller för ramar (i Writer) och OLE-objekt.

Aktivera skydd

For example, for graphics inserted in Writer: Choose Format - Image - Properties - Options tab. Under Protect, mark Contents, Position and/or Size.

Avaktivera skydd

For example, for graphics inserted in Writer: Choose Format - Image - Properties - Options tab. Under Protect, unmark as appropriate.

Skydda ritobjekt och formulÀrobjekt

De ritobjekt som du infogar i dokument med hjÀlp av verktygsraden Teckning kan du skydda frÄn att flyttas eller Àndra storlek av misstag. Du kan göra samma sak med de formulÀrobjekt som har infogats med verktygsraden FormulÀrkontroller.

Aktivera skydd

VĂ€lj Format - Objekt - Position och storlek - fliken Position och storlek. Markera kryssrutan Position eller Storlek.

Avaktivera skydd

VĂ€lj Format - Objekt - Position och storlek - fliken Position och storlek. Avmarkera kryssrutan Position eller Storlek.

Spara dokument

Protecting Changes

Om digitala signaturer

Skydda innehÄll i LibreOffice Writer

Skydda celler i LibreOffice Calc