AnvÀnda Microsoft Office och LibreOffice

LibreOffice kan öppna och spara dokument i Microsoft Office filformat, inklusive Microsoft Office Open XML format.

Öppna en Microsoft Office-fil

1. VĂ€lj Arkiv - Öppna. Markera en Microsoft Office-fil i dialogrutan Öppna i LibreOffice.

MS Office-filen...

...öppnas i LibreOffice-modulen

Microsoft Word, *.doc, *.docx

LibreOffice Writer

Microsoft Excel, *.xls, *.xlsx

LibreOffice Calc

Microsoft PowerPoint, *.ppt, *.pps, *.pptx

LibreOffice Impress

Spara som en Microsoft Office-fil

1. VĂ€lj Arkiv - Spara som.

2. Markera ett Microsoft Office-filformat i rutan Filtyp.

Spara dokument som standard i Microsoft Office-format

1. Choose - Load/Save - General.

2. Under Standardfilformat och ODF-instÀllningar markerar du först en dokumenttyp och sedan den filtyp du vill anvÀnda nÀr du sparar.

Om du sparar ett dokument i fortsÀttningen kommmer filtypen att vara den du nyss valde. Du kan naturligtvis fortfarande markera en annan filtyp i dialogrutan Spara.

Konvertera flera Microsoft Office-filer till OpenDocument-format

Guiden Dokumentkonverterare kopierar och konverterar alla Microsoft Office-filer i en mapp till LibreOffice dokument i OpenDocument-filformat. Du kan ange vilken mapp som ska lÀsas och vilken mapp som de konverterade filerna ska sparas i.

1. VÀlj Arkiv - Guider - Dokumentkonverterare nÀr du vill starta guiden.

Makron i Microsoft Office och LibreOffice

Med nĂ„gra fĂ„ undantag kan du inte köra samma makrokod i Microsoft Office och LibreOffice. Microsoft Office anvĂ€nder VBA-kod (Visual Basic for Applications) och LibreOffice anvĂ€nder Basic-kod baserad pĂ„ miljön LibreOffice API (Application Program Interface). Även om det Ă€r samma programmeringssprĂ„k sĂ„ Ă€r objekten och metoderna olika.

Symbolen Info

The most recent versions of LibreOffice can run some Excel Visual Basic scripts if you enable this feature at - Load/Save - VBA Properties.

Om du anvÀnder makron i nÄgot av programmen och vill ha tillgÄng till samma funktioner i de andra programmen mÄste du redigera makrona. LibreOffice kan ladda de makron som finns i Microsoft Office-filer sÄ att du kan visa och redigera makrokoden i Basic IDE-redigeraren i LibreOffice.

Du kan vÀlja att bevara eller ta bort VBA-makron

Öppna ett Microsoft Office dokument som innehĂ„ller VBA-makrokod. Ändra bara det vanliga innehĂ„llet (text, celler, grafik) och rediegra inte makrona. Spara dokumentet som en Microsoft Office-filtyp. Om du öppnar filen i Microsoft Office körs VBA-makrona precis som tidigare.

Du kan ta bort VBA-makron frÄn Microsoft Office-filer nÀr du laddar eller sparar.

1. Choose - Load/Save - VBA Properties to set the VBA macro handling of LibreOffice.

Om konvertering av Microsoft Office dokument

Öppna dokument

Öppna dokument som sparats med ett annat format

Spara dokument i andra format