DatakÀllor

Det hÀr avsnittet innehÄller information om hur du genomsöker och redigerar databastabeller.

Databasöversikt

Symbolen Info

Om en tabell har öppnats i utkastlÀge kan den inte öppnas i datakÀllvyn. StÀng först utkastvyn eller inaktivera redigeringslÀget dÀr.

DatakÀllvyn

Kommandona för datakÀllvy finns pÄ verktygsraden Tabelldata och pÄ snabbmenyerna.

Markera poster

Om du vill markera en post i en databastabell klickar du pÄ radhuvudet eller ett radhuvud, och anvÀnd sedan UppÄt- och NedÄtpilarna.

I följande tabell beskrivs hur du markerar enskilda element i datakÀllvyn:

Urval

ÅtgĂ€rd

Post

Klicka pÄ radhuvudet

Flera poster eller ta bort en markering

Tryck och klicka pÄ radrubriken.

Kolumn

Klicka pÄ kolumnhuvudet

DatafÀlt

Klicka i datafÀltet

Hela tabellen

Klicka pÄ radhuvudet för kolumnhuvudena

Databaslisten (redigera databastabeller)

Ikon

Gör att du kan redigera, lÀgga till och ta bort poster frÄn databastabellen.

Klippa ut, kopiera, klistra in data

Du kan klippa ut, kopiera och klistra in tabellfÀlt i datakÀllvyn. Med datakÀllvyn kan du dra och slÀppa poster, vanlig text och tal frÄn andra LibreOffice-filer.

Du kan inte dra och slÀppa till tabellfÀlt av typerna Ja/Nej, binÀra, bild och rÀkning.

Symbolen Info

Dra och slÀpp fungerar bara i redigeringslÀge.

Tabelldatarad

Kontrollera datavyn med verktygsraden Tabelldata.

Navigera i datakÀllvyn

AnvÀnd navigationslisten lÀngst ned i datakÀllvyn om du vill navigera mellan olika poster.

Första dataposten

Ikon

GÄ till första posten i tabellen.

FöregÄende datapost

Ikon

GÄ till föregÄende post i tabellen.

Datapostnummer

Skriv numret pÄ den post du vill visa och tryck pÄ Retur.

NĂ€sta datapost

Ikon

GÄ till nÀsta post i tabellen.

Sista dataposten

Ikon

GĂ„ till sista posten i tabellen.

Ny datapost

Ikon

Infogar en ny post i den aktuella tabellen. Om du vill skapa en post klickar du pÄ knappen med asterisken (*) lÀngst ned i tabellvyn. En tom rad lÀggs dÄ till i slutet av tabellen.

Antal poster

Visar antalet poster. "Post 7 av 9(2)" indikerar till exempel att tvÄ poster (2) har markerats i en tabell som innehÄller 9 poster och att markören befinner sig i post nummer 7.

Utformning av tabeller

Om du vill komma Ät kommandona för formatering av tabellen högerklickar du pÄ ett kolumn- eller radhuvud.

Tabellformatering

Formaterar den markerade raden (raderna).

Radhöjd...

Ändrar höjd pĂ„ den aktuella raden eller de markerade raderna.

Radera rader

Tar bort den markerade raden (raderna).

Kolumnformatering...

Formaterar den markerade kolumnen (kolumnerna).

Kolumnbredd...

Ändrar bredd pĂ„ den aktuella kolumnen eller de markerade kolumnerna.

Dölj fÀlt

Döljer den markerade kolumnen (kolumnerna). Om du vill visa dolda kolumner högerklickar du pÄ ett kolumnhuvud och vÀljer sedan Visa kolumner.

Visa alla fÀlt

Visar dolda kolumner. VÀlj kolumnen som du vill visa i listan eller klicka pÄ Alla om du vill visa alla dolda kolumner.