ErsÀtta fÀrger med pipetten

Du kan ersÀtta fÀrger i bitmapbilder med verktyget Pipett.

Pipetten kan ersĂ€tta utvalda fĂ€rger och liknande fĂ€rger i ett toleransomrĂ„de med andra fĂ€rger. Du kan ersĂ€tta upp till fyra fĂ€rger samtidigt. Om du inte tycker om ersĂ€ttningen kan du Ă„terstĂ€lla allt genom att klicka pĂ„ Ångra pĂ„ funktionslisten. AnvĂ€nd pipetten för att t.ex. anpassa fĂ€rgerna pĂ„ olika bitmaps till varandra eller för att ge en bitmap fĂ€rgerna frĂ„n din företagslogotyp.

Även attributet Transparens gĂ€ller som fĂ€rg. Du kan ersĂ€tta transparensen i en bild med en fĂ€rg, t.ex. med vitt. Det kan vara till hjĂ€lp om t.ex. din skrivardrivrutin har problem med att skriva ut transparenta grafikobjekt.

PÄ samma sÀtt kan du anvÀnda verktyget Pipett för att göra en fÀrg i bilden genomskinlig.

SÄ ersÀtter du fÀrger med pipetten

Infoga en bild i ett bitmap-format (t.ex. BMP, GIF, JPG, TIF) eller i ett metafilformat (t.ex. WMF). VĂ€lj Infoga - Grafik i LibreOffice Draw och LibreOffice Impress.

1. Menyn Verktyg - BerÀkna

2. Klicka pÄ pipettikonen uppe till vÀnster i fönstret Pipett. Muspekaren blir till en sÀrskild pekare som du kan anvÀnda till att peka pÄ fÀrgen som skall ersÀttas i det aktuella dokumentet. FÀrgfÀltet i fönstret Pipett visar fÀrgen som Àr under muspekaren.

3. Klicka med den vÀnstra musknappen nÀr du har hittat fÀrgen som skall ersÀttas. Den hÀr fÀrgen förs automatiskt in i den första av de fyra raderna i fönstret Pipett.

4. I listrutan till höger pÄ samma rad vÀljer du ut den nya fÀrgen som skall ersÀtta den markerade fÀrgen i hela bitmapbilden.

Symbolen Info

Detta ersÀtter alla förekomster av kÀllfÀrgen i bilden.

1. Om du vill ersÀtta en fÀrg till i samma bearbetningssteg, kan du klicka pÄ rutan framför nÀsta rad, sedan pÄ pipettikonen uppe till vÀnster igen och vÀlja en fÀrg pÄ nytt. Det Àr möjligt att redigera upp till fyra fÀrger samtidigt.

2. Klicka pÄ ErsÀtt.

Symbolen Tips

Om du vill utvidga eller förminska fÀrgvalsomrÄdet, ökar eller minskar du toleransen för verktyget Pipett och upprepar valet.