Duplicera objekt

Duplicering av objekt gör det möjligt att enkelt skapa ett definierat antal kopior av ett objekt, som skiljer sig åt i position, orientering, storlek och färg från en kopia till en annan.

Om du till exempel behöver en stapel med mynt kan du dra nytta av dupliceringsfunktionen. Det enda du behöver göra är att skapa det understa myntet:

1. Använd verktyget Ellips för att rita en gul ifylld ellips.

2. Markera ellipsen och välj Redigera - Duplicera.

3. Skriv 12 som Antal kopior.

4. Om mynten skall bli mindre längre upp så matar du in ett negativt tal för bredd och höjd som förstoringsvärde.

5. En färgövergång för mynten skapas genom att välja till exempel en något mörkare gul som startfärg än för slutfärgen. Färgen i Startfärgs-fältet appliceras på det duplicerade objektet.

6. Klicka på OK så skapas kopiorna.