Kortkommandon för teckningsdokument

HÀr hittar du en lista med tangentkombinationer som du kan anvÀnda i teckningsdokument.

Dessutom gÀller de allmÀnna tangentkombinationerna i LibreOffice.

Symbolen Info

Vissa kortkommandotangenter kan vara tilldelade ditt datorsystem. Tangenter som Àr tilldelade datorsystemet Àr inte tillgÀngliga för LibreOffice. Pröva att tilldela olika tangenter antingen för LibreOffice i Verktyg - Anpassa - Tangentbord eller i ditt datorsystem.

Funktionstangenter för teckningsdokument

Kortkommandon

Effekt

F2

LĂ€gger till eller redigerar text.

F3

Öppnar en grupp sĂ„ att du kan redigera enskilda objekt.

+F3

StÀnger gruppredigering.

Skift+F3

Öppnar dialogrutan Duplicera.

F4

Öppnar dialogrutan Position och storlek.

F5

Öppnar Navigator.

F7

Kontrollerar stavning.

+F7

Öppnar Synonymordlista.

F8

Redigera punkter pÄ/av.

+Skift+F8

Passar mot ramen.

Öppnar fönstret Formatmallar

Snabbkommandon för ritobjekt

Kortkommandon

Effekt

+ tangent

Zoomar in.

- tangent

Zoomar ut.

×-tangent (numeriska delen av tangentbordet)

Zoomar sÄ att hela sidan fylls pÄ skÀrmen.

Ă·-tangent (numeriska delen av tangentbordet)

Zoomar in aktuell markering.

+Skift+G

Grupperar markerade objekt.

Skift++A

Delar upp en grupp.

+Skift+K

Kombinerar markerade objekt.

+Skift+K

Delar upp markerade objekt.

+Skift++

Placerar överst.

++

LĂ€ngre fram.

+-

Flyttar bakÄt.

+Skift+-

LĂ€ngst bak.

Speciella kortkommandon för teckningsdokument

Kortkommandon

Effekt

Page Up

Byt till föregÄende sida

Page Down

Byt till nÀsta sida

+ PageUp

Byt till föregÄende nivÄ

+ PageDown

Byt till nÀsta nivÄ

Piltangent

Flyttar det markerade objektet i pilens riktning

+Piltangent

Flyttar sidvyn i önskad riktning.

och klicka medan du drar ett objekt. Obs! du mÄste först aktivera alternativet Kopia vid förflyttning i - LibreOffice Draw - AllmÀnt (aktiv som standard).

NĂ€r du flyttar det markerade objektet skapas en kopia.

+Retur med tangentbordsfokus (F6) pÄ ett ritobjekt pÄ verktygsraden Verktyg.

Infogar ett ritobjekt med standardstorlek i mitten av den aktuella vyn.

Skift+F10

Öppnar snabbmenyn för ett markerat objekt.

F2

Aktiverar textlÀget om ett textobjekt Àr markerat.

Retur

Aktiverar textlÀget om ett textobjekt Àr markerat.

+Retur

Aktiverar textlÀget om ett textobjekt Àr markerat. Om det inte finns nÄgra textobjekt eller om du har kommit till det sista textobjektet skapas en kopia av den aktuella sidan.

Tryck pÄ och dra med musen för att rita eller Àndra storlek pÄ ett objekt frÄn objektets mitt och utÄt.

+ klicka pÄ ett objekt

Markering av objekt som överlappar varandra. Objektet som ligger bakom det markerade objektet markeras.

+Skift+klicka pÄ ett objekt

Markering av objekt som överlappar varandra. Objektet som ligger framför det markerade objektet markeras.

Skifttangent vid markering

Objekt lÀggs till markeringen om det Ànnu inte markerats eller tas bort frÄn markeringen om det redan varit markerat innan.

Skift+ dra medan du flyttar ett objekt

Det markerade objektet flyttas exakt horisontellt eller vertikalt i den önskade riktningen.

Skifttangent vid förstora/skapa

BegrÀnsar storleken för att behÄlla objektets ratio.

Tabbtangent

De enskilda objekten markeras i den ordning de skapades, frÄn det första till det sista objektet.

Skift+tabbtangent

Markering av objekten i den ordning de skapades, frÄn det sista till det första objektet.

Esc-tangent

Skiftar till markeringslÀget om ett ritverktyg Àr aktivt. Avmarkerar ett markerat objekt. StÀnger av textlÀget för ett objekt. Objektet fortsÀtter att vara markerat.

Navigera med tangentbordet i Bildsortering

Tangentkombination

Effekt

Home/End

Flyttar fokus till första/sista bilden.

VÀnsterpil/högerpil eller Page Up/Down

Flyttar fokus till nÀsta/föregÄende bild.

Retur

Ändra till normallĂ€ge med den aktuella bilden.