Diagramtyp XY (punkter)

PÄ den första sidan i Diagramguiden kan du vÀlja en diagramtyp.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

VĂ€lj Infoga - Diagram...

Icon

Infoga diagram


XY (punkter)

Ett XY-diagram bygger i sin enklaste form pÄ en dataserie som bestÄr av ett namn, en lista över X-vÀrden och en lista över Y-vÀrden. Varje vÀrdepar (X|Y) visas som en punkt i ett koordinatsystem. Namnet pÄ dataserien Àr kopplat till Y-vÀrdena och visas i förklaringen.

VÀlj ett XY-diagram för följande exempeluppgift:

  1. skala X-axeln

  2. generera en parameterkurva i form av exempelvis en spiral

  3. rita grafen till en funktion

  4. utforska de statistiska associationerna av kvantitativa variabler

Ditt XY-diagram kan ha mer Àn en dataserie.

Varianter av XY-diagram

Du kan vÀlja en variant av XY-diagram pÄ den första sidan i Diagramguiden, eller genom att vÀlja Format - Diagramtyp för ett diagram i redigeringslÀge.

The chart is created with default settings. After the chart is finished, you can edit its properties to change the appearance. Line styles and icons can be changed on the Line tab page of the data series properties dialog.

Dubbelklicka pÄ nÄgon datapunkt för att öppna dialogrutan Dataserie. I den hÀr dialogrutan kan du Àndra mÄnga egenskaper för dataserierna.

För 2D-diagram kan du vÀlja Infoga - Y-felstaplar för att aktivera visning av felstaplar.

Du kan aktivera visning av medelvÀrdeslinjer och trendlinjer med hjÀlp av kommandon pÄ Infoga-menyn.

Endast punkter

Varje datapunkt visas med en ikon. LibreOffice anvĂ€nder standardikoner med olika form och fĂ€rg för varje dataserie. StandardfĂ€rgerna anges i – Diagram – StandardfĂ€rger.

Endast linjer

I den hÀr varianten dras raka linjer frÄn en datapunkt till nÀsta. Datapunkterna visas inte med ikoner.

Ritordningen Àr densamma som dataseriens ordning. Markera Sortera efter X-vÀrden för att rita linjerna i samma ordning som X-vÀrdena. Den hÀr sorteringen pÄverkar endast diagrammet, inte informationen i tabellen.

Punkter och linjer

Denna variant visar punkterna och linjerna samtidigt.

3D-linjer

Linjerna visas som band. Datapunkterna visas inte med ikoner. I det fÀrdiga diagrammet vÀljer du 3D-vy för att ange egenskaper som ljuseffekter och visningsvinkel.

UtjÀmnade linjer

VÀlj utjÀmnad frÄn listan Linjetyp för att rita kurvor istÀllet för raka linjer.

Klicka pÄEgenskaper för att ange information för kurvorna.

Kubisk spline interpolerar datapunkterna med polynomer av graden 3. ÖvergĂ„ngarna mellan polynomdelarna Ă€r utjĂ€mnad, de har samma lutning och krökning.

Upplösningen avgör hur mÄnga linjesegment som berÀknas för att rita en polynomdel mellan tvÄ datapunkter. Du kan se de mellanliggande punkterna om du klickar pÄ en datapunkt.

B-spline anvÀnder en parametrisk, interpolerande B-spline-kurva. Kurvorna genereras styckvis frÄn polynom. Graden av polynom bestÀmmer graden av dessa polynom.

Stegade linjer

VÀlj Stegad frÄn listan Linjetyp för att rita linjer som "stegar" mellan punkterna istÀllet för att dra raka streck frÄn punkt till punkt.

Klicka pÄEgenskaper för att ange information för kurvorna.

Det finns fyra typer av steg:

Please support us!