Statistik: grupp 2

F.DIST.RT

BerÀknar vÀrdena för den högersvansade F-fördelningen.

tip

This function is available since LibreOffice 4.2.

Syntax

FFÖRD (Tal; Frihetsgrader1; Frihetsgrader2)

tal Àr det vÀrde för vilket F-fördelningen ska berÀknas.

Frihetsgrader1 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens tÀljare.

Frihetsgrader2 Àr antalet frihetsgrader i nÀmnaren i F-fördelningen.

Example

=FFÖRD(0,8;8;12) ger 0,61.

F.INV.RT

Returnerar inversen till den kumulativa F-fördelningen.

tip

This function is available since LibreOffice 4.2.

Syntax

FINV(Tal, Frihetsgrader1, Frihetsgrader2)

tal Àr sannolikhetsvÀrdet för vilket den inverterade F-fördelningen ska berÀknas.

Frihetsgrader1 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens nÀmnare.

Frihetsgrader2 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens nÀmnare.

Example

=FINV(0,5;5;10) ger 0,93.

FFÖRD

BerÀknar vÀrdena för en F-fördelning.

Syntax

FFÖRD (Tal; Frihetsgrader1; Frihetsgrader2)

tal Àr det vÀrde för vilket F-fördelningen ska berÀknas.

Frihetsgrader1 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens tÀljare.

Frihetsgrader2 Àr antalet frihetsgrader i nÀmnaren i F-fördelningen.

Example

=FFÖRD(0,8;8;12) ger 0,61.

FFÖRD

BerÀknar vÀrdena för den vÀnstersvansade F-fördelningen.

tip

This function is available since LibreOffice 4.2.

Syntax

F.DIST(Number; DegreesFreedom1; DegreesFreedom2 [; Cumulative])

tal Àr det vÀrde för vilket F-fördelningen ska berÀknas.

Frihetsgrader1 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens tÀljare.

Frihetsgrader2 Àr antalet frihetsgrader i nÀmnaren i F-fördelningen.

kumulativ (valfritt) = 0 eller Falskt berÀknar tÀthetsfunktionen, kumulativ = 1 eller Sant berÀknar fördelningen.

Example

=FFÖRD(0,8;8;12) ger 0,61.

=FFÖRD(0,8;8;12) ger 0,61.

FINV

Returnerar inversen till F-sannolikhetsfördelningen. F-fördelningen anvÀnds till F-tester för att ange relationen mellan tvÄ olika dataserier.

Syntax

FINV(Tal, Frihetsgrader1, Frihetsgrader2)

tal Àr sannolikhetsvÀrdet för vilket den inverterade F-fördelningen ska berÀknas.

Frihetsgrader1 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens nÀmnare.

Frihetsgrader2 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens nÀmnare.

Example

=FINV(0,5;5;10) ger 0,93.

FINV

Returnerar inversen till F-sannolikhetsfördelningen. F-fördelningen anvÀnds till F-tester för att ange relationen mellan tvÄ olika dataserier.

tip

This function is available since LibreOffice 4.2.

Syntax

FINV(Tal, Frihetsgrader1, Frihetsgrader2)

tal Àr sannolikhetsvÀrdet för vilket den inverterade F-fördelningen ska berÀknas.

Frihetsgrader1 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens nÀmnare.

Frihetsgrader2 Àr antalet frihetsgrader i F-fördelningens nÀmnare.

Example

=FINV(0,5;5;10) ger 0,93.

FISHER

Returnerar Fisher-transformationen för x och skapar en funktion som ligger nÀra en normalfördelning.

Syntax

FISHER(tal)

tal Àr det vÀrde som ska transformeras.

Example

=FISHER(0,5) ger 0,55.

FISHERINV

Returnerar inversen till Fisher-transformationen för x och skapar en funktion som ligger nÀra en normalfördelning.

Syntax

FISHERINV(tal)

tal Àr det vÀrde som ska Ätertransformeras.

Example

=FISHERINV(0,5) ger 0,46.

FTEST

Returnerar resultatet av ett F-test.

Syntax

FTEST(Data1; Data2)

Data1 Àr den första matrisen.

Data2 Àr den andra matrisen.

note

This function ignores any text or empty cell within a data range. If you suspect wrong results from this function, look for text in the data ranges. To highlight text contents in a data range, use the value highlighting feature.

Example

=FTEST(A1:A30;B1:B12) berÀknar huruvida de tvÄ datamÀngderna skiljer sig Ät i varians, och returnerar sannolikheten för att bÄda datamÀngderna kommer frÄn samma population.

FTEST

Returnerar resultatet av ett F-test.

tip

This function is available since LibreOffice 4.2.

Syntax

FTEST(Data1; Data2)

Data1 Àr den första matrisen.

Data2 Àr den andra matrisen.

Example

=FTEST(A1:A30;B1:B12) berÀknar huruvida de tvÄ datamÀngderna skiljer sig Ät i varians, och returnerar sannolikheten för att bÄda datamÀngderna kommer frÄn samma population.

GAMMA

Returnerar gammafunktionens vĂ€rde. Observera att GAMMAINV inte Ă€r inversen till GAMMA, utan till GAMMAFÖRD.

Syntax

GAMMA(Number)

tal Àr det tal för vilket gammafunktionens vÀrde ska berÀknas.

GAMMAFÖRD

Returnerar vÀrdena i en Gamma-fördelning.

Den inversa funktionen Àr GAMMAINV.

Syntax

GAMMADIST(Number; Alpha; Beta [; C])

tal Àr det vÀrde för vilket gammafördelningen ska berÀknas.

alfa Àr gammafördelningens alfaparameter.

Beta is the parameter Beta of the Gamma distribution.

kumulativ (valfritt) = 0 eller Falskt berÀknar tÀthetsfunktionen, kumulativ = 1 eller Sant berÀknar fördelningen.

Example

=GAMMAFÖRD(2;1;1;1) ger 0,86.

GAMMAFÖRD

Returnerar vÀrdena i en Gamma-fördelning.

The inverse function is GAMMAINV or GAMMA.INV.

This function is similar to GAMMADIST and was introduced for interoperability with other office suites.

tip

This function is available since LibreOffice 4.3.

Syntax

GAMMA.DIST(Number; Alpha; Beta; Cumulative)

tal Àr det vÀrde för vilket gammafördelningen ska berÀknas.

alfa Àr gammafördelningens alfaparameter.

Beta is the parameter Beta of the Gamma distribution.

Cumulative = 0 or False calculates the probability density function; Cumulative = 1, True, or any other value calculates the cumulative distribution function.

Example

=GAMMAFÖRD(2;1;1;1) ger 0,86.

GAMMAINV

Returnerar inversen till den kumulativa gammafördelningen GAMMAFÖRD. Med den hĂ€r funktionen kan du söka efter variabler med annan fördelning.

Syntax

GAMMAINV(tal; alfa; beta)

tal Àr sannolikhetsvÀrdet för vilket den inversa gammafördelningen ska berÀknas.

alfa Àr gammafördelningens alfaparameter.

beta Àr gammafördelningens betaparameter.

Example

=GAMMAINV(0,8;1;1) ger 1,61.

GAMMAINV

Returnerar inversen till den kumulativa gammafördelningen GAMMAFÖRD. Med den hĂ€r funktionen kan du söka efter variabler med annan fördelning.

This function is identical to GAMMAINV and was introduced for interoperability with other office suites.

tip

This function is available since LibreOffice 4.3.

Syntax

GAMMAINV(tal; alfa; beta)

tal Àr sannolikhetsvÀrdet för vilket den inversa gammafördelningen ska berÀknas.

alfa Àr gammafördelningens alfaparameter.

beta Àr gammafördelningens betaparameter.

Example

=GAMMAINV(0,8;1;1) ger 1,61.

GAMMALN

Returnerar den naturliga logaritmen av funktionen Gamma: G(x).

Syntax

GAMMALN(tal)

tal Àr det vÀrde för vilket gammafunktionens naturliga logaritm ska berÀknas.

Example

=GAMMALN(2) ger 0.

GAMMALN.PRECISE

Returnerar den naturliga logaritmen av funktionen Gamma: G(x).

tip

This function is available since LibreOffice 4.3.

Syntax

GAMMALN.PRECISE(Number)

tal Àr det vÀrde för vilket gammafunktionens naturliga logaritm ska berÀknas.

Example

=GAMMALN(2) ger 0.

GAUSS

Returnerar den normala kumulativa fördelningen.

Det Àr GAUSS(x)=NORMSDIST(x)-0.5

Syntax

GAUSS (Tal)

tal Àr det vÀrde för vilket vÀrdet för normalfördelningen ska berÀknas.

Example

=GAUSS(0,19) = 0,08

=GAUSS(0,0375) = 0,01

GEOMEAN

Returnerar det geometriska medelvÀrdet av ett stickprov.

Syntax

GEOMEAN(Number 1 [; Number 2 [;
 [; Number 255]]])

Number 1, Number 2,
 , Number 255 are numbers, references to cells or to cell ranges of numbers.

note

This function ignores any text or empty cell within a data range. If you suspect wrong results from this function, look for text in the data ranges. To highlight text contents in a data range, use the value highlighting feature.

Example

=GEOMEDEL(23;46;69) = 41,79. Det geometriska medelvÀrdet för detta slumpmÀssiga urval Àr alltsÄ 41,79.

HARMMEDEL

Returnerar det harmoniska medelvÀrdet för en datamÀngd.

Syntax

HARMEAN(Number 1 [; Number 2 [;
 [; Number 255]]])

Number 1, Number 2,
 , Number 255 are numbers, references to cells or to cell ranges of numbers.

note

This function ignores any text or empty cell within a data range. If you suspect wrong results from this function, look for text in the data ranges. To highlight text contents in a data range, use the value highlighting feature.

Example

=HARMMEDEL(23;46;69) = 37,64. Det harmoniska medelvÀrdet för detta slumpmÀssiga urval Àr alltsÄ 37,64.

HYPGEOMFÖRD

Returnerar den hypergeometriska fördelningen.

Syntax

HYPGEOMDIST(X; NSample; Successes; NPopulation [; Cumulative])

X Àr antalet lyckade försök i det slumpmÀssiga urvalet.

TUrval Àr det slumpmÀssiga urvalets storlek.

population Àr antalet lyckade försök i populationen.

TPopulation Àr hela populationens storlek.

Cumulative (optional) specifies whether to calculate the probability mass function (FALSE or 0) or the cumulative distribution function (any other value). The probability mass function is the default if no value is specified for this parameter.

Example

=HYPGEOMFÖRD(2;2;90;100) ger 0,81. Anta att 90 av 100 skivor rostat bröd faller med den smörade sidan nedĂ„t. Om tvĂ„ brödskivor faller frĂ„n ett bord sĂ„ Ă€r sannolikheten för att bĂ„da hamnar med smörsidan nedĂ„t 81 %.

HYPGEOMFÖRD

Returnerar den hypergeometriska fördelningen.

tip

This function is available since LibreOffice 4.2.

Syntax

HYPGEOMFÖRD(X; TUrval; Lyckade; TPopulation)

X Àr antalet lyckade försök i det slumpmÀssiga urvalet.

TUrval Àr det slumpmÀssiga urvalets storlek.

population Àr antalet lyckade försök i populationen.

TPopulation Àr hela populationens storlek.

Kumulativ (valfritt): 0 eller Falskt berÀknar fördelningsfunktionen. Andra vÀrden eller Sant eller saknat vÀrde berÀknar den kumulativa fördelningsfunktionen.

Example

=HYPGEOMFÖRD(2;2;90;100) ger 0,81. Anta att 90 av 100 skivor rostat bröd faller med den smörade sidan nedĂ„t. Om tvĂ„ brödskivor faller frĂ„n ett bord sĂ„ Ă€r sannolikheten för att bĂ„da hamnar med smörsidan nedĂ„t 81 %.

=HYPGEOM.DIST(2;2;90;100;1) yields 1.

TRIMMEDEL

Returnerar medelvÀrdet av en datamÀngd utan Alfa-procent av data vid marginalerna.

Syntax

TRIMMEDEL(data; alfa)

Data Àr datamatrisen i urvalet.

alfa Àr procentsatsen för de marginalvÀrden som inte ska beaktas.

note

This function ignores any text or empty cell within a data range. If you suspect wrong results from this function, look for text in the data ranges. To highlight text contents in a data range, use the value highlighting feature.

Example

=TRIMMEDEL(A1:A50; 0,1) berÀknar medelvÀrdet av talen i A1:A50, utan att ta hÀnsyn till de lÀgsta 5 procenten av vÀrdena eller de högsta 5 procenten. Procenttalen syftar pÄ det otrimmade medelvÀrdet, inte pÄ antalet addender.

ZTEST

BerÀknar sannolikheten för att en z-fördelning som överstiger det vÀrde som berÀknas utifrÄn ett stickprov ska observeras.

Syntax

ZTEST(Data; mu [; Sigma])

Data Àr det aktuella stickprovet, som hÀmtas frÄn normalfördelad population.

mu Àr det kÀnda medelvÀrdet för populationen.

Sigma (valfritt) Àr den kÀnda standardavvikelsen för populationen. Om den inte anges sÄ anvÀnds standardavvikelsen för stickprovet i frÄga.

See also the Wiki page.

note

This function ignores any text or empty cell within a data range. If you suspect wrong results from this function, look for text in the data ranges. To highlight text contents in a data range, use the value highlighting feature.

ZTEST

BerÀknar sannolikheten för att en z-fördelning som överstiger det vÀrde som berÀknas utifrÄn ett stickprov ska observeras.

tip

This function is available since LibreOffice 4.3.

Syntax

Z.TEST(Data; mu [; Sigma])

Data Àr det aktuella stickprovet, som hÀmtas frÄn en normalfördelad population.

mu Àr det kÀnda medelvÀrdet för populationen.

Sigma (valfritt) Àr den kÀnda standardavvikelsen för populationen. Om den inte anges sÄ anvÀnds standardavvikelsen för stickprovet i frÄga.

Example

=Z.TEST(A2:A20; 9; 2) returns the result of a z-test on a sample A2:A20 drawn from a population with known mean 9 and known standard deviation 2.