LibreOffice Basic-ordlista

I den hÀr ordlistan förklaras nÄgra tekniska termer som du kan stöta pÄ nÀr du arbetar med LibreOffice Basic.

Decimaltecken

Vid konvertering av tal anvÀnder LibreOffice Basic systemets sprÄkvariant för att bestÀmma decimal- och tusentalsavgrÀnsare.

Effekten pÄverkar bÄde den implicita konverteringen ( 1 + "2,3" = 3,3 ) och funktionen IsNumeric.

FĂ€rger

I LibreOffice Basic behandlas fÀrger som lÄnga heltal. Resultatet av fÀrgsökningar Àr ocksÄ alltid ett lÄngt heltal. NÀr du definierar egenskaper kan fÀrger anges med respektive RGB-kod som konverteras till ett lÄngt heltal med RGB-funktionen.

MĂ„ttenheter

I LibreOffice Basic kan en metodparameter eller egenskap som förvĂ€ntar enhetsinformation anges antingen som ett heltal eller ett lĂ„ngt heltal utan enhet, eller som en teckenstrĂ€ng som innehĂ„ller en enhet. Om ingen enhet överförs till metoden sĂ„ anvĂ€nds den standardenhet som Ă€r definierad för den aktiva dokumenttypen. Om parametern överförs som en teckenstrĂ€ng som innehĂ„ller en mĂ„ttenhet sĂ„ ignoreras standardinstĂ€llningen. StandardmĂ„ttenhet för en dokumenttyp kan anges under – (Dokumenttyp) – AllmĂ€nt.

Twips

En twip Àr en bildskÀrmsoberoende enhet som anvÀnds för att definiera enhetlig position och storlek för bildskÀrmselement i alla visningssystem. En twip Àr 1/1440 tum eller 1/20 av en utskriftspunkt. Det gÄr alltsÄ 1440 twips pÄ en tum, eller cirka 567 twips pÄ en centimeter.

URL-notation

En URL (Uniform Resource Locator) anvÀnds för att bestÀmma platsen för en resurs, till exempel en fil i ett filsystem, vanligen i en nÀtverksmiljö. En URL innehÄller angivelser för protokoll, vÀrddator, filnamn och sökvÀg.

protokoll://vÀrddator.namn/sökvÀg/till/aktuell/fil.html

Det vanligaste anvÀndningsomrÄdet för en URL Àr att ange webbsidor pÄ Internet. Exempel pÄ protokoll Àr http, ftp och file. Protokollangivelsen file anvÀnds för att hÀnvisa till en fil pÄ det lokala filsystemet.

URL-notation tillÄter inte vissa specialtecken. Dessa blir antingen ersatta med andra tecken eller kodade. Ett snedstreck (/) anvÀnds som sökvÀgsavgrÀnsare. En fil som t.ex. beskrivs som C:\AnvÀndare\alice\Dokument\Min fil.odt pÄ den lokala vÀrddatorn i "Windows-notation" beskrivs som file:///C:/Anvandare/alice/Dokument/Min%20Fil.odt i URL-notation.