Tiskanje brošure

Dokument Writer lahko natisnete kot brošuro ali knjižico. Writer natisne dve strani na vsaki strani, tako da ko prepognete papir, lahko dokument berete kot knjigo.

Ko ustvarjate dokument, ki ga želite natisniti kot brošuro, uporabite pokončno usmerjenost strani. Writer uporabi postavitev brošure, ko se dokument tiska.

LibreOffice ni zasnovan kot orodje za tiskanje brošurnih dokumentov, ki vključujejo ležečo postavitev strani, je pa takšne dokumente možno tiskati.

Tisk velike slike prek dveh strani ni možen. Sliko razrežite na dva dela in vsak del posebej vstavite na drugo stran.

Natis brošure

  1. Izberite Datoteka – Natisni.

  2. V pogovornem oknu Natisni kliknite zavihek Lastnosti.

  3. V pogovornem oknu za lastnosti tiskalnika nastavite ležečo usmerjenost papirja.

Ikona namiga

Če vaš tiskalnik podpira dvostransko tiskanje in ker se zgibanke vedno tiskajo v vodoravnem načinu, je v pogovornem oknu nastavitev vašega tiskalnika priporočena uporaba nastavitve »dvostransko – kratek rob«.


  1. Vrnite se v pogovorno okno Natisni.

  2. V razdelku Postavitev strani izberite Brošura.

  3. Za tiskalnik, ki samodejno tiska obojestransko, v odseku Obseg in kopije določite, da naj vključi Sode in lihe strani.

  1. Kliknite Natisni.

Če tiskate dokument v pokončnem ali ležečem načinu, bosta druga zraven druge natisnjeni dve nasprotni strani brošure. Če tiskalnik omogoča obojestransko tiskanje, lahko ustvarite celotno brošuro iz dokumenta in vam pozneje ne bo treba zbirati strani. Če tiskalnik omogoča le enostransko tiskanje, bo učinek enak, če boste najprej natisnili le prednje strani z možnostjo »Čelne plati / desne strani / lihe strani«, papir znova vstavili v pladenj tiskalnika in nato natisnili hrbtne strani z izbrano možnostjo »Hrbtne plati / leve strani / sode strani«.

Ikona opombe

Če LibreOffice natisne strani v napačnem vrstnem redu, izberite Tiskanje v obratnem vrstnem redu v razdelku Obseg in kopije in znova natisnite dokument.


Podprite nas!