Uporaba samobesedila

V modulu LibreOffice Writer lahko kot samobesedilo shranite besedilo, ki vsebuje slike, tabele in polja, tako da lahko kasneje to besedilo hitro vstavite. Če želite, lahko shranite tudi oblikovano besedilo.

Ustvarjanje vnosa samobesedila

 1. Izberite besedilo, besedilo s slikami, tabelo ali polje, ki ga želite shraniti kot vnos v samobesedilo. Sliko lahko shranite samo, če je zasidrana na znak in če pred in za njo sledi vsaj en besedilni znak.

 2. Izberite Orodja – Samobesedilo.

 3. Izberite kategorijo, kamor želite shraniti samobesedilo.

 4. Vnesite ime, ki ni daljše od štirih znakov. To vam omogoča, da uporabite možnost samobesedila Pokaži ostanek imena kot predlog med vnašanjem. Če želite, lahko spremenite predlagano bližnjico.

 5. Kliknite gumb Samobesedilo in nato izberite Novo.

 6. Kliknite gumb Zapri.

Vstavljanje vnosa samobesedila

 1. Kliknite v dokument, kjer želite vstaviti vnos v samobesedilo.

 2. Izberite Orodja – Samobesedilo.

 3. Izberite samobesedilo, ki ga želite vstaviti, in nato kliknite Vstavi.

Za vnos v samobesedilo lahko vnesete bližnjico, pritisnete F3 ali pa kliknete puščico zraven ikone Samobesedilo v vrstici Vstavi in nato izberete vnos samobesedila.

Ikona namiga

Če želite hitro vstaviti formulo LibreOffice Math, vnesite fn in pritisnite F3. Če vstavite več kot eno formulo, se te zaporedno oštevilčijo. Za vstavljanje lažnega besedila vnesite dt in nato pritisnite F3.


Tiskanje seznama vnosov v samobesedilo

 1. Izberite Orodja – Makri – Organiziraj makre – LibreOffice Basic.

 2. V drevesnem kontrolniku Makro iz izberite Makri programa – Zvijače – Samobesedilo.

 3. Izberite »Glavno« na seznamu Obstoječi makri v: Samobesedilo in nato kliknite Zaženi. Seznam trenutnih vnosov v samobesedilo se odpre v novem dokumentu z besedilom.

 4. Izberite Datoteka – Natisni.

Uporaba samobesedila v omrežnih namestitvah

Vnose v samobesedilo lahko shranite v različnih mapah v omrežju.

Primer: vnose samobesedila »samo za branje« za svoje podjetje lahko shranite na osrednjem strežniku, uporabniško določene vnose pa v samobesedilu v krajevni mapi.

Poti za mape za samobesedilo lahko urejate v nastavitvah.

Navedeni sta dve mapi. Prvi vnos je v namestitvah strežnika, drugi vnos pa v uporabniški mapi. Če obstajata dva vnosa samobesedila z enakim imenom v obeh mapah, je upoštevan vnos iz mape uporabnika.

Podprite nas!