Deljenje besed

V besede, ki so predolge za na konec vrstice, vstavi vezaje.

LibreOffice preišče dokument in predlaga deljenje besed, ki ga lahko sprejmete ali zavrnete. Če je besedilo izbrano, pogovorno okno Deli besede deluje le na izbranem besedilu. Če ni izbrano nobeno besedilo, deluje pogovorno okno Deli besede po celem dokumentu.

Za dostop do tega ukaza ...

Izberite Orodja – Jezik – Deljenje besed.

V vrstici Orodja kliknite

Ikona Deljenje besed

Deljenje besed


Deljenje besed

Za samodejno deljenje besed v trenutnih ali izbranih odstavkih izberite Oblika – Odstavek in nato kliknite zavihek Potek besedila. Samodejno deljenje besed lahko uporabite tudi za slog odstavka. V besedilu, kjer je omogočeno samodejno deljenje besed, pogovorno okno Deljenje besed ne bo našlo nobene besede za deljenje.

Ko LibreOffice najde besedo, ki bi morala biti deljena, izberite eno izmed naslednjih možnosti:

tip

Če želite izključiti samodejno deljenje besed v odstavku, izberite odstavke in nato Oblika – Odstavek, kliknite zavihek Potek besedila in počistite potrditveno polje Samodejno, ki se nahaja v območju Deljenje besed.


note

Če želite onemogočiti pogovorno okno s predlogi za deljenje besed, izberite Nastavitve jezika – Pripomočki za pisanje in izberite potrditveno polje Deli besede brez poizvedbe.


Če želite ročno vstaviti vezaj neposredno v dokument, kliknite v besedo, kamor ga želite vstaviti, in pritisnite + znak minus (-).

Če želite vstaviti nedeljivi (zaščiteni) vezaj neposredno v dokument, kliknite besedo, ki jo želite deliti, in nato pritisnite tipke dvigalka++ znak minus (-).

Če želite skriti delilne vezaje, izberite LibreOffice Writer – Pripomočki za oblikovanje in potem počistite potrditveno polje Vezaji po meri.

Beseda

Beseda

Za izbrano besedo prikaže predlog za deljenje besede.

Leva/desna puščica

Nastavite položaj vezaja. Ta možnost je na voljo samo, če je prikazanih več predlogov za deljenje.

Naslednji

Prezre predlog za deljenje besede in najde novo besedo za deljenje.

Deli besedo

Vezaj vstavi na nakazano mesto.

Odstrani

Odstrani trenutno mesto deljenja besede iz prikazane besede.

Podprite nas!