Puščice

Odprite orodno vrstico Puščice, kjer lahko trenutni prosojnici ali strani dodate ravne črte, črte s puščicami in kotirne črte.

tip

Če želite, lahko puščico dodate po risanju črte z izbiro Oblika – Črta, nato pa izberete vrsto puščice iz polja Slog.


Črta

V trenutnem dokumentu nariše ravno črto, kjer povlečete. Če želite črto poravnati na 45 stopinj, med vleko držite pritisnjeno dvigalko.

Ikona Črta

Črta

Črta s puščico na koncu

V trenutnem dokumentu nariše ravno črto s puščico na koncu, kjer povlečete. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko držite pritisnjeno dvigalko.

Ikona Črta s puščico na koncu

Črta s puščico na koncu

Črta s puščico/krogcem

V trenutnem dokumentu nariše ravno črto s puščico na začetku in krogcem na koncu, kjer povlečete. Za črto pod kotom 45 stopinj morate med vleko držati pritisnjeno dvigalko.

Ikona Črta s puščico/krogcem

Črta s puščico/krogcem

Črta s puščico/kvadratkom

Nariše ravno črto s puščico na začetku in kvadratom na koncu, kjer povlečete v trenutnem dokumentu. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona Črta s puščico/kvadratkom

Črta s puščico/kvadratkom

Črta (45°)

Nariše ravno črto pod kotom 45 stopinj.

Ikona Črta (45°)

Črta (45°)

Črta s puščico na začetku

Nariše ravno črto s puščico na začetku, kjer povlečete v trenutnem dokumentu. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona Črta s puščico na začetku

Črta s puščico na začetku

Črta s krogcem/puščico

Nariše ravno črto s krogcem na začetku in puščico na koncu, in sicer tam, kjer povlečete v trenutnem dokumentu. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona Črta s krogcem/puščico

Črta s krogcem/puščico

Črta s kvadratkom/puščico

Nariše ravno črto s kvadratom na začetku in puščico na koncu, in sicer tam, kjer povlečete v trenutnem dokumentu. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona Črta s kvadratkom/puščico

Črta s kvadratkom/puščico

Kotirna črta

Nariše črto, ki prikaže dolžino v dimenziji, omejeno z vodili. Kotirne črte samodejno izračunajo in izpišejo linearne mere. Za risanje kotirne črte odprite orodno vrstico Puščice in kliknite ikono Kotirna črta. Premaknite kazalko tja, kjer želite začetek črte, in povlecite, tako da narišete kotirno črto. Spustite, ko končate.

tip

Če želite kotirno črto v dolžini stranice soležnega predmeta, med vlečenjem držite pritisnjeno . Kotirna črta je pod kotom 45 stopinj, če med vleko držite pritisnjeno dvigalko.


V LibreOffice Draw se kotirna črta vedno vstavi na plast, imenovano Kotirne črte. Če to plast nastavite za nevidno, na risbi kotirnih črt ne boste videli.

Ikona Kotirna črta

Kotirna črta

Črta s puščicama

V trenutnem dokumentu nariše ravno črto s puščicama na obeh koncih, ki se začne, kjer začnete vleči. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona Črta s puščicama

Črta s puščicama

Podprite nas!