Način

Spremeni obliko, orientacijo ali polnilo izbranih predmetov.

Ikona

Preoblikovanje (samo LibreOffice Draw)

Orodno vrstico Preoblikovanje odprete tako, da izberete Pogled – Orodne vrstice – Preoblikovanje. V LibreOffice Draw lahko kliknete tudi puščico ob ikoni Preoblikovanje v orodni vrstici Standardno.

Zasukaj

Zasuka ali nagne izbrani(-e) predmet(-e) 2D okoli točke vrtenja. Povlecite kotno ročico predmeta v smeri, v kateri želite sukati. Za nagib predmeta povlecite osrednjo ročico v smeri želenega nagiba.

Na prosojnici je le ena točka vrtenja. Če dvakrat kliknete predmet, je točka vrtenja postavljena v središče tega predmeta. Točko vrtenja lahko tudi povlečete na novo mesto na zaslonu in nato zasukate predmet.

Ikona opombe

Če izberete skupino, ki vključuje predmet 3D, bo zasukan le predmet 3D. Predmeta 3D ne morete nagniti, lahko pa ga namesto tega zasukate okoli osi X in Y, tako da povlečete osrednji ročici.


Ikona

Zasukaj

Obrni

Obrne izbrani(-e) predmet(-e) prek črte obračanja, ki jo lahko povlečete kamor koli na prosojnici. Za obračanje povlecite ročico predmeta(-ov) prek črte obračanja. Za spremembo orientacije črte za obračanje povlecite eno od njenih končnih točk na novo mesto.

Ikona

Obrni

V 3D-predmet vrtenja

Pretvori izbrani(e) predmet(-e) 2D v predmet 3D s sukanjem predmeta(-ov) okoli črte simetrije.

Za spremembo oblike pretvorjenega predmeta povlecite črto simetrije na novo mesto. Za spremembo orientacije črte simetrije povlecite eno od njenih končnih točk. Za pretvorbo v 3D kliknite predmet.

Ikona

V 3D-predmet vrtenja

Postavi v krogu (v perspektivi)

Popači izbrani predmet, tako da ga ovije okoli navideznih krogov in nato doda perspektivo. Povlecite ročico izbranega predmeta, da ga popačite. Če predmet, ki ga želite popačiti, ni mnogokotnik ali krivulja Bézier, boste povprašani, če ga želite pred popačenjem pretvoriti.

Ikona

Postavi v krogu (v perspektivi)

Postavi v krogu (poševno)

Popači izbrani predmet, tako da ga ovije okoli navideznih krogov. Povlecite ročico izbranega predmeta, da ga popačite. Če predmet, ki ga želite popačiti, ni mnogokotnik ali krivulja Bézier, se pojavi potrditveno okno za pretvorbo predmeta, preden ga lahko popačite.

Ikona

Postavi v krogu (poševno)

Popači

Z vleko ročic izbranega predmeta omogoča spreminjanje njegove oblike. Če izbrani predmet ni mnogokotnik ali krivulja Bézier, se pojavi potrditveno okno za pretvorbo predmeta v krivuljo, preden ga lahko popačite.

Ikona

Popači

Prosojnost

Izbranemu predmetu določi preliv prosojnosti. Črta prosojnosti predstavlja sivinsko merilo, kjer črna ročica ustreza 0 % prosojnost in bela ročica 100 % prosojnost.

Povlecite belo ročico za spremembo smeri preliva prosojnosti. Povlecite črno ročico za spremembo dolžine preliva. Prav tako lahko povlečete in spustite barve na ročici iz orodne vrstice Barva, tako da spremenite sivinske vrednosti.

Ikona opombe

Za prikaz Barvne vrstice izberite Pogled – Orodne vrstice – Barvna vrstica.


Ikona

Prosojnost

Preliv

Spremeni polnilo s prelivom izbranega predmeta. Ta ukaz je na voljo le, če ste za izbrani predmet uporabili preliv prek Oblika – Področje. Smer preliva in njegovo dolžino spremenite tako, da povlečete ročice vrstice preliva. Tudi barve lahko povlečete in spustite na ročice iz vrstice Barva, s čimer spremenite barvo končnih točk preliva.

Ikona opombe

Za prikaz Barvne vrstice izberite Pogled – Orodne vrstice – Barvna vrstica.


Ikona

Preliv

Podprite nas!