Začetno središče

Dobrodošli v LibreOffice. Hvala, ker uporabljate pomoč za delo s programi LibreOffice. Vedno, ko potrebujete pomoč pri delu s pisarniškim paketom LibreOffice, pritisnite tipko F1.

Začetno središče se pojavi, ko v LibreOffice ni odprt noben dokument. Razdeljeno je na dve podokni. S klikom gumba v levem podoknu odprete nov dokument ali izbirnik datotek.

Odpiranje obstoječih datotek

Gumb Odpri dokument odpre pogovorno okno za odpiranje datoteke.

Gumb Oddaljene datoteke predstavi pogovorno okno za odpiranje oddaljenih datotek, shranjenih na oddaljenih strežnikih.

S klikom gumba Nedavni dokumenti prikažete ogledne sličice nazadnje odprtih dokumentov na desni strani okna. Če z miško postanete nad temi sličicami, se označi dokument in prikaže namig o mestu hrambe dokumenta ter ikono v desnem zgornjem kotu, s katerim lahko ogledno sličico izbrišete iz podokna in s seznama nedavnih datotek. Če želite odpreti dokument, kliknite njegovo ogledno sličico.

Elemente seznama Nedavni dokumenti lahko odstranite s klikom gumba v desnem zgornjem kotu ikone. Dokumenta samega ne izbrišete. Vse elemente seznama Nedavni dokumenti izbrišete tako, da pritisnete spustni gumb Nedavni dokumenti in izberete ukaz Počisti nedavne dokumente.

Delo s predlogami

Kliknite gumb Predloge, da prikažete vse predloge za vse programe pisarniškega paketa na desni strani okna.

Kliknite puščico navzdol na desni strani gumba Predloge, da se odpre meni, v katerem lahko zožite izbor obstoječih predlog glede na vrsto programa ali odprete pogovorno okno Upravitelj predlog.

Z desno tipko miške kliknite predlogo v desnem podoknu, da se odpre meni, v katerem lahko predlogo odprete za ustvarjanje novega dokumenta, ki temelji na njej, ali to predlogo uredite.

Ustvari:

Vsak gumb odpre nov dokument tiste vrste, ki jo predstavlja.

Gumb Razširitve odpre stran https://extensions.libreoffice.org/, od koder lahko prenesete predloge in dodatne funkcionalnosti za LibreOffice.

note

Za šifrirane datoteke se ogledna sličica vsebine dokumenta ne prikaže.


Podprite nas!