Prekrivanje podatkov

Prekrivanje podatkov v dokumentu zakrije besede oz. dele dokumenta, ki so namenjeni pooblaščeni uporabi ali ogledu.

Prekrivanje podatkov zaščiti občutljive informacije in pomaga podjetjem in organizacijam zagotavljati skladnost z zakonodajo in predpisi o zaupnosti in zasebnosti.

Za dostop do tega ukaza ...

Izberite Orodja – Prekrij podatke.


Kako deluje prekrivanje podatkov v LibreOffice?

Trenutni dokument se izvozi v dokument risbe, ki ga urejate v programu LibreOffice Draw. Prekrito besedilo ali vsebina se iz dokumenta odstrani in ga nadomesti prekrivni blok slikovnih točk, ki preprečuje vsakršen poskus obnovitve ali kopiranja izvorne vsebine. Dokument s prekritimi podatki se za objavo ali skupno rabo najpogosteje izvozi kot PDF.

Pri prekrivanju podatkov so liki prekrivanja podatkov prosojni in sive barve, tako da lahko uporabnik vidi, kateri del besedila prekrivajo.

note

Prekrivanje podatkov ne vpliva na izvirni dokument (besedilo, preglednico ali predstavitev), ki ga je mogoče še naprej urejati.


tip

Kopije dokumenta s prekritimi podatki lahko po želji shranite in delite z drugimi v obliki, ki jo je možno spremeniti (risba) ali v končni obliki (PDF).


Orodna vrstica Prekrivanje podatkov

Orodno vrstico Prekrivanje podatkov sestavljajo štiri orodja.

Ikona Pravokotno prekrivanje podatkov

Z orodjem Pravokotno prekrivanje podatkov lahko uporabnik označi vsebino, ki bo prekrita, s prosojnimi pravokotniki. Velikost pravokotnika se spreminja z ročicami na robovih.

Ikona Prostoročno prekrivanje podatkov

Z orodjem Prostoročno prekrivanje podatkov lahko uporabnik označi vsebino, ki bo prekrita, s prostoročnim risanjem črt ali mnogokotnikov.

Ikona Izvoz s prekritimi podatki (bela)Ikona Izvoz s prekritimi podatki (črna)

Polje z gumbom Izvoz s prekritimi podatki ima dve možnosti:

  • Izvoz s prekritimi podatki (črna): dokument se zaključi in polprosojni prekrivni liki se pretvorijo v prekrivno črne like in izvozijo kot datoteka PDF, zapisana s slikovnimi točkami.

  • Izvoz s prekritimi podatki (bela): dokument se zaključi in polprosojni prekrivni liki se pretvorijo v prekrivne bele like in izvozijo kot datoteka PDF, zapisana s slikovnimi točkami.

Ikona Izvozi neposredno v PDF

Izvozi neposredno v PDF: naredi kopijo dokumenta s prekrivanjem podatkov v zapisu PDF, ki jo lahko postavite v skupno rabo kot dejansko kopijo za pregled.

Podprite nas!