Predloge v Upravitelju predlog

Za delo s predlogami priporo─Źamo uporabo Upravitelja predlog in ukazov v podmeniju Datoteka ÔÇô Predloge, Uredi predlogo in Shrani kot predlogo. Ti zadostujejo za osnovno upravljanje predlog v pisarni┼íkem paketu LibreOffice.

Ta vodnik razlo┼żi razmerje med datote─Źnim sistemom in Upraviteljem predlog. Te informacije so ┼íe posebej uporabne, ─Źe ┼żelite neposredno upravljati z mapami, pri tem pa upo┼ítevati Upravitelja predlog.

Delo z datotekami predlog

Upravitelj predlog prepozna datoteke predlog po njihovi kon─Źnici. Prepozna naslednje kon─Źnice datotek:

Program

Kon─Źnice

Writer

.ott .otm .oth .stw .dot .dotx

Calc

.ots .stc .xlt .xltm .xltx

Impress

.otp .pot .potm .potx .sti

Draw

.otg .std


Podrobnosti o pomenu kon─Źnic si oglejte v Imena filtrov za pretvorbo datotek.

Delo z imeni predlog

Upravitelj predlog prikazuje polje Naslov iz dokumenta kot Ime predloge. ─îe polje Naslov ni prazno, ime datoteke nima nikakr┼íne vloge za Ime predloge, prikazano v Upravitelju predlog. ─îe je polje naslov prazno, se kot Ime predloge izpi┼íe ime datoteke brez kon─Źnice.

note

─îe imata predlogi isti vnos v polju Naslov in sodita v isto kategorijo, se v Upravitelju predlog pojavi le ena izmed predlog.


Naslovi se razlikujejo tudi glede na velike in male ─Źrke. Primer: ─Źe ima ena predloga v kategoriji Moje predloge naslov a4 in druga naslov A4, se obe predlogi pojavita v Upravitelju predlog. ─îe imata obe predlogi naslov A4, se pojavi le ena.

─îe imajo predloge isti naslov, pripadajo pa razli─Źnim kategorijam, se vse pojavijo v Upravitelju predlog. Primer: ─Źe imajo tri predloge naslov A4, vsak predloga pa sodi v drugo kategorijo, se vse tri predloge pojavijo z imenom predloge A4.

Polje Naslov lahko uredite, tako da izberete Datoteka ÔÇô Lastnosti ÔÇô Opis. ─îe polje Naslov spremenite, se novi naslov pojavi tudi kot ime predloge v Upravitelju predlog. Druga mo┼żnost je uporaba ukaza Preimenuj v kontekstnem meniju za predlogo, tedaj se polje Naslov predloge spremeni v novo ime predloge.

─îe uporabite pogovorno okno, dosegljivo prek ukaza Datoteka ÔÇô Shrani kot predlogo, se ime, ki ste ga vnesli v tem oknu, uporabi kot ime datoteke in vnese v polje Naslov. ─îe kasneje spremenite ime datoteke, se bo v Upravitelju predlog predloga ┼íe vedno pojavljala v skladu z vnosom v polju Naslov.

note

Polje predloge Naslov je vklju─Źeno v polje Naslov vseh novih dokumentov, ki jih ustvarite iz predloge.


Nadzor nad pojavljanjem datotek v Upravitelju predlog

Upravitelj predlog prika┼że predloge, ki se nahajajo v mapah, kot so dolo─Źene v pogovornem oknu Poti za predloge. Pogovorno okno odprite z ukazom ÔÇô LibreOffice ÔÇô Poti, izberite Predloge ter kliknite Uredi.

Notranje poti

Map notranjih poti ni mogo─Źe spreminjati. Gre za mesto hrambe v paket vklju─Źenih predlog. Te predloge se vedno prika┼żejo v Upravitelju predlog.

Uporabniške poti

Privzeta nastavitev za uporabni┼íke poti je podmapa template v mapi uporabni┼íkega profila. Mesto mape {uporabni┼íki profil} je dolo─Źeno ob namestitvi pisarni┼íkega paketa LibreOffice. Glejte podpoglavje Default location (v angl., za Privzeto mesto) na angle┼íki wiki-strani o uporabni┼íkih profilih LibreOffice, kjer najdete ve─Ź podatkov o obi─Źajnih mestih uporabni┼íkega profila na razli─Źnih operacijskih sistemih.

Predloge iz map, navedenih med uporabniškimi potmi, in njihovih podmap so prikazane v Upravitelju predlog. Podmape v podmapah niso prepoznane.

Uporabniškim potem lahko dodate mape. Med uporabniškimi potmi mora biti vsaj ena mapa, število map pa navzgor ni omejeno.

note

Dodajanje korenske mape Dokumenti ali Documents med uporabniške poti predlog ni dobra zamisel, pa tudi drugih map najvišje ravni ne. Vse podmape v mapah uporabniških poti se v Upravitelju predlog pojavijo kot kategorije.


─îe imate med uporabni┼íkimi potmi ve─Ź kot eno mapo, morate izbrati, katera mapa se bo uporabljala za shranjevanje dokumenta kot predloge ukazom Datoteka ÔÇô Shrani kot predlogo.

Gumb Privzeto ponastavi uporabni┼íko pot na za─Źetno nastavitev iz osnovne namestitve LibreOffice.

Delo s kategorijami

Imena podmap v uporabni┼íko dolo─Źenih mapah se v Upravitelju predlog pojavijo kot imena kategorij. ─îe kategorijo preimenujete, se podmapa ┼íe vedno uporablja, a z novim imenom kategorije, shranjenim v groupuinames.xml v izbrani Privzeti poti.

─îe je izbrana kategorija, se v Upravitelju predlog prika┼żejo vse predloge iz te podmape, ─Źe je pod Filter izbrana mo┼żnost Vsi programi.

Kategorija lahko prika┼że predloge le iz lastnih podmap, vendar obstajata izjemi.

Kategorije v kategorijah niso podprte, saj podmape znotraj podmap niso prepoznane.

Kategorije lahko preimenujete in izbrišete le v privzeti poti, izbrani v pogovornem oknu Uredi poti.

warning

Če izbrišete kategorijo, katere podmapa je izbrana privzeta pot, bodo podamapa, povezana z imenom kategorije, in vse datoteke v podmapi izbrisane.


Podprite nas!