Risanje črt v besedilu

V besedilo lahko vključite črte, ki jim določite kot, širino, barvo in ostale atribute.

Za določitev atributov črte, sledite navodilom za uporabo risalnega pripomočka Črta:

 1. Ikona Pokaži funkcije risanja

  V vrstici Standardno kliknite ikono Pokaži funkcije risanja, da se odpre vrstica Risba.

 2. Ikona Črta

  Kliknite ikono Črta. Kazalec miške dobi obliko znaka plus, zraven pa je črtica.

  V dokumentu kliknite na mesto, kjer želite, da se črta začne. Držite tipko miške in povlecite do točke, kjer želite, da se črta konča. Če obenem držite tudi dvigalko, lahko rišete samo vodoravne, navpične in diagonalne črte.

 3. Ikona Izberi predmet

  Tipko miške spustite, ko ima črta želeno smer in je dovolj dolga. Potem lahko narišete še več črt. Funkcijo končate s pritiskom ubežnice oz. s klikom na ikono Izberi v vrstici Risba.

Potem, ko ste kliknili na ikono Izberi, lahko izberete vse črte naenkrat, če na vsako črto kliknete med držanjem dvigalke. Ta izbor vam omogoči, da za vse določite skupno barvo, širino in ostale atribute.

 1. Ustvarite vodoravno črto z uporabo ukaza Slogi odstavka Vodoravna črta. Kliknite v prazen odstavek in dvakrat kliknite slog Vodoravna črta v oknu Slogi. Če vrstice za vodoravno črto na seznamu Slogi odstavka ni, v spodnjem okencu izberite »Vsi slogi«.

 2. Črto nad, poleg ali pod odstavkom lahko v dokumentu z besedilom v modulu Writer narišete z izbiro Oblika – Odstavek – Obrobe.

Samodejne črte v modulu Writer

 1. Če se postavite v novo vrstico v dokumentu z besedilom Writer in vanjo vtipkate tri ali več pomišljajev ter pritisnete vnašalko, so znaki odstranjeni in prejšnji odstavek dobi za spodnjo obrobo črto.

  Za enojno črto vtipkajte tri ali več pomišljaje (-) ali podčrtaje (_) ter pritisnite vnašalko. Za dvojno črto vtipkajte vsaj tri enačaje (=), zvezdice (*), tilde (~) ali višaje (#), nato pritisnite vnašalko.

 2. Za odstranitev samodejno narisane obrobe izberite Oblika – Odstavek – Obrobe in prekličite izbor te obrobe.

 3. Za razveljavitev ene samodejne obrobe, pojdite na Uredi – Razveljavi.

 4. Če želite onemogočiti samodejne obrobe, pojdite na Orodja – Samopopravki – Možnosti samopopravkov – Možnosti in ne potrdite Uporabi obrobo.

warning

Črte in ostali risani predmeti, ki jih vstavite v besedilo, niso definirani v HTML, zato niso izvoženi neposredno v HTML format. Namesto tega so izvoženi kot grafika.


tip

Ko vnesete širino črte, lahko dodate tudi mersko enoto. Ničelna širina črte pomeni črto širine ene slikovne točke izhodnega medija.


Podprite nas!