Uporaba orodnih vrstic

Orodne vrstice v LibreOffice so lahko sidrane kot del glavnega okna ali plavajoče kot ločeno okno. Vidne orodne vrstice in tiste, ki jih odprete z ukazom Pogled – Orodne vrstice, so privzeto sidrane, njihovi položaji pa zaklenjeni.

Nekatere ikone v orodni vrstici, npr. ikona Barva pisave, lahko odprejo drugo orodno vrstico. Kliknite puščico zraven ikone, če želite odpreti orodno vrstico z dodatnimi ikonami.

Sedaj lahko kliknete ikono, ki jo želite aktivirati, ali pa z miško primete naslovno vrstico orodne vrstice, jo povlečete in pri tem ves čas držite pritisnjen gumb miške.

Kontekst orodnih vrstic

Nekatere orodne vrstice se glede na kontekst odprejo samodejno. Ko npr. kliknete v tabelo v dokumentu z besedilom, se odpre orodna vrstica Tabela. Ko kliknete v odstavek z označevanjem, se odpre orodna vrstica Označevanje in oštevilčevanje.

warning

Orodne vrstice so privzeto skrite, ko je omogočena zloženka.


Za začasno zaprtje orodne vrstice

Kliknite ikono v naslovni vrstici orodne vrstice ali izberite Zapri orodno vrstico iz kontekstnega menija. Orodna vrstica se bo ponovno samodejno prikazala, ko bo kontekst spet aktiven.

Za dokončno zaprtje orodne vrstice

Ko je orodna vrstica vidna, izberite Pogled – Orodne vrstice in kliknite ime orodne vrstice, da odstranite kljukico.

Za prikaz zaprte orodne vrstice

Za odklep zasidrane orodne vrstice

Kliknite orodno vrstico z desno tipko miške in v kontekstnem meniju izberite Zakleni položaj orodne vrstice, tako da ni potrjeno. Na začetku nezaklenjene orodne vrstice se pojavi majhna navpična ročica, s pomočjo katere lahko premikate orodno vrstico.

Za zaklep zasidrane orodne vrstice

Položaj orodne vrstice lahko zaklenete s ponovno izbiro Zakleni položaj orodne vrstice v kontekstnem meniju, tako da je odkljukana.

Če želite narediti orodno vrstico plavajočo

Kliknite ročico orodne vrstice in povlecite orodno vrstico v dokument.

Če želite ponovno pripeti plavajočo vrstico

note

Sidranje orodnih vrstic in oken z načinom povleci in spusti je odvisno od vaših nastavitev za operacijski sistem Window Manager. Vašemu sistemu morate omogočiti, da takrat, ko premaknete okno, pokaže polno vsebino, ne le zunanji okvir.


Podprite nas!