Uporaba digitalnih podpisov

Pridobitev potrdila

Digitalno potrdilo lahko dobite pri pooblaščeni instituciji. Nekatere institucije zahtevajo plačilo za storitev, npr. ko overijo vašo identiteto. Nekatera potrdila so brezplačna, npr. tista, ki jih ponujajo ponudniki elektronske pošte, ki overijo vaš elektronski naslov, kot tudi nekatera, ki jih izdajajo državne institucije ali banke. V Sloveniji dobite kot fizična oseba brezplačno digitalno potrdilo pri overitelju digitalnih potrdil SIGEN-CA, sicer pa potrdila izdajajo tudi komercialni ponudniki.

Upravljanje s potrdili

Podpisovanje dokumenta

  1. Izberite Datoteka – Digitalni podpisi – Digitalni podpisi.

  2. Sporočilno polje vam bo svetovalo, da shranite dokument. Kliknite Da, da shranite datoteko.

  3. Ko bo datoteka shranjena, boste zagledali pogovorno okno Digitalni podpisi. Kliknite Dodaj, da dokumentu dodate javni ključ.

  4. V pogovornem oknu Izberi potrdilo izberite svoje digitalno potrdilo in kliknite V redu.

  5. Ponovno vidite pogovorno okno Digitalni podpisi, v katerem lahko, če želite, dodate več potrdil. Kliknite V redu, da shranjeni datoteki dodate javni ključ.

Podpisan dokument je prikazan z ikono Ikona v vrstici stanja. Če si želite ogledati potrdilo, lahko dvokliknete ikono v vrstici stanja.

Rezultat overjanja digitalnega podpisa se prikaže v vrstici stanja in v pogovornem oknu Digitalni podpis. V dokumentu ODF je lahko več podpisov makrov in dokumentov. Če je težava z enim samim podpisom, bo rezultat overjanja tega podpisa privzet za vse podpise. To pomeni, da bo v primeru desetih veljavnih podpisov in enega neveljavnega v vrstici stanja in v polju stanja v pogovornem oknu podpis označen kot neveljaven.

Podpisovanje makrov znotraj dokumenta

Ponavadi so makri del dokumenta Če podpišete dokument, bodo makri znotraj dokumenta samodejno podpisani. Če želite podpisati le makre, ne pa tudi dokumenta, naredite tole:

  1. Izberite Orodja – Makri – Digitalni podpisi.

  2. Uporabite podpise enako kot je opisano zgoraj za dokumente.

Ko odprete IDE za Basic, ki vsebuje podpisane makre, vidite ikono Ikona v vrstici stanja.
Če si želite ogledati digitalno potrdilo, lahko dvokliknete ikono.

Podprite nas!