O digitalnih podpisih

V LibreOffice lahko digitalno podpišete svoje dokumente in makre.

Potrdila

Za digitalni podpis dokumenta potrebujete osebni klju─Ź, digitalno potrdilo. Osebni klju─Ź je shranjen na ra─Źunalniku kot kombinacija zasebnega klju─Źa, ki mora ostati tajen, in javnega klju─Źa, ki ga dodate svojim dokumentom, ko jih podpi┼íete.

Shranite in podpišite dokument

Ko vnesete digitalni podpis v dokument, se iz vsebine va┼íega dokumenta in osebnega klju─Źa izra─Źuna neke vrste nadzorna vsota. Nadzorna vsota in javni klju─Ź se skladi┼í─Źita skupaj z dokumentom.

Odpiranje podpisanega dokumenta

Ko nekdo kasneje odpre dokument na katerem koli ra─Źunalniku z zadnjo razli─Źico LibreOffice, bo program ponovno izra─Źunal nadzorno vsoto in jo primerjal s shranjeno. ─îe sta obe enaki, bo program sporo─Źil, da gledate izvirni, nespremenjen dokument. Poleg tega vam lahko program iz digitalnega potrdila poka┼że tudi podatke o javnem klju─Źu.

Javni klju─Ź lahko primerjate z javnim klju─Źem, ki je objavljen na spletni strani poobla┼í─Źene institucije, ki je izdala potrdilo.

Kadar koli nekdo spremeni kar koli v dokumentu, ta sprememba prelomi digitalni podpis. Po spremembi se ne bo pojavil znak, ki bi vam povedal, da gledate izvirni dokument.

Rezultat overjanja digitalnega podpisa se prika┼że v vrstici stanja in v pogovornem oknu Digitalni podpis. V dokumentu ODF je lahko ve─Ź podpisov makrov in dokumentov. ─îe je te┼żava z enim samim podpisom, bo rezultat overjanja tega podpisa privzet za vse podpise. To pomeni, da bo v primeru desetih veljavnih podpisov in enega neveljavnega v vrstici stanja in v polju stanja v pogovornem oknu podpis ozna─Źen kot neveljaven.

Ko odprete podpisan dokument, lahko vidite naslednje ikone in sporo─Źila.

Ikona v vrstici stanja

Stanje digitalnega podpisa

Ikona

Podpis je veljaven.

Ikona

Digitalni podpis je v redu, vendar potrdil ni mogo─Źe overiti.

Digitalni podpis in digitalno potrdilo sta v redu, vendar vsi deli dokumenta niso podpisani. (Za dokumente, podpisane s starej┼íimi razli─Źicami pisarni┼íkega paketa si oglejte spodnjo opombo.)

Ikona

Podpis ni veljaven.


Podpisi in razli─Źice pisarni┼íkega paketa

Podpisovanje vsebin se je spremenilo z razli─Źicama OpenOffice.org 3.2 in StarOffice 9.2. Zdaj je lahko podpisana celotna vsebina datotek, razen potrdila samega (META-INF/documentsignatures.xml).

Ko dokument podpi┼íete s programom OpenOffice.org 3.2 ali StarOffice 9.2 ali novej┼íimi razli─Źicami, potem pa ta dokument odprete s starej┼ío razli─Źico teh paketov, bo podpis prikazan kot ┬╗neveljaven┬ź. Digitalni podpisi, ustvarjeni s starej┼íimi razli─Źicami teh paketov bodo ozna─Źeni kot ┬╗podpisani so le deli dokumenta┬ź, ─Źe jih boste nalo┼żili z novimi paketi.

─îe podpi┼íete dokument OOXML, bo podpis vedno ozna─Źen z ┬╗podpisani so le deli dokumenta┬ź. Metapodatki datotek OOXML niso nikoli podpisani, da je zapis zdru┼żljiv s paketom Microsoft Office.

─îe podpi┼íete dokument PDF, ta ozna─Źba ni uporabljena. Podpisovanje le delov dokumenta predstavlja neveljaven podpis.

Podpisovanje drugih vrst dokumentov trenutno ni podprto.

note

Ko nalo┼żite dokument ODF, boste morda v vrstici stanja in v polju stanja v pogovornem oknu videli ikono, ki pomeni, da je dokument digitalno podpisan samo delno. To stanje se prika┼że, ─Źe sta digitalni podpis in potrdilo veljavna, a sta bila ustvarjena s paketom OpenOffice.org pred razli─Źico 3.2 ali StarOffice pred razli─Źico 9.2. V razli─Źicah paketa pred OpenOffice.org 3.0 ali StarOffice 9.0 je bil podpis dokumenta uporabljen le za glavno vsebino, slike in vdelane predmete, del vsebine, kot so makri, pa ni bil podpisan. V OpenOffice.org 3.0 in StarOffice 9.0 pa se digitalni podpis uporablja za ve─Źino vsebine, tudi za makre, le vrsta datoteke MIME in vsebina mape META-INF nista bili podpisani. V OpenOffice.org 3.2 in StarOffice 9.2 pa je podpisana vsa vsebina, z izjemo same datoteke podpisa (META-INF/documentsignatures.xml).


Varnostna opozorila

Ko prejmete podpisan dokument in programska oprema sporo─Źi, da je podpis veljaven, to ┼íe ne pomeni, da ste lahko povsem prepri─Źani, da je dokument enak tistemu, ki ga je poslal po┼íiljatelj. Podpisovanje dokumentov s programskimi potrdili ni povsem varna metoda. Obstajajo na─Źini izogibanja varnostni za┼í─Źiti.

Primer: Predstavljajte si nekoga, ki se ┼żeli izdajati, da po┼íilja sporo─Źilo iz va┼íe banke. Z la┼żnim imenom lahko pride hitro do potrdila, nato pa vam po┼ílje podpisano e-sporo─Źilo, v katerem se pretvarja, da dela za va┼ío banko. To sporo─Źilo boste prejeli in e-sporo─Źilo ali dokument bo imel ikono ┬╗veljavno podpisano┬ź.

Ne zaupajte ikoni. Razi┼í─Źite in preverite potrdila.

warning

Potrditev veljavnosti podpisa ni na noben na─Źin pravno zavezujo─Źa.


Na ra─Źunalnikih z operacijskim sistemom Windows bodo uporabljene nastavitve sistema za overjanje podpisa. Na sistemih Solaris in Linux bodo uporabljene datoteke, ki jih vsebujejo Thunderbird, Mozilla ali Firefox. Zagotoviti morate, da so datoteke, ki se uporabljajo v va┼íem sistemu, resni─Źno izvirne datoteke, ki so jih izdelali izvorni razvijalci. Za zlonamerne vsiljivce obstajajo ┼ítevilni na─Źini zamenjave izvirnih datotek z lastnimi.

warning

Sporo─Źila o preverjanju veljavnosti podpisa, ki jih vidite v LibreOffice, so sporo─Źila, ki jih vrnejo datoteke preverjanja veljavnosti. Paket LibreOffice ne more zagotoviti, da sporo─Źila odsevajo resni─Źno stanje katerega koli digitalnega potrdila. LibreOffice prika┼że le sporo─Źila, ki jih dajejo datoteke, ki niso pod nadzorom LibreOffice. LibreOffice ne prevzema nikakr┼íne pravne odgovornosti, da bi prikazana sporo─Źila morala izra┼żati resni─Źno stanje digitalnega podpisa.


Podprite nas!