Sodelovanje

V modulih LibreOffice Writer, Impress in Draw lahko le en uporabni naenkrat odpre dokument za pisanje. V modulu Calc lahko številni uporabniki odprejo isto preglednico za hkratno pisanje.

Sodelovanje v modulu Calc

V LibreOffice Calc dokumenti v skupni rabi omogočajo hkraten dostop več uporabnikom s pravicami pisanja. Vsak uporabnik, ki želi sodelovati pri urejanju, mora prej vnesti ime na zavihku – LibreOffice – Uporabniški podatki.

Ikona opozorila

Ko je vključeno sledenje spremembam ali ko je dokument v skupni rabi, nekateri ukazi niso na voljo (so osiveli). V novi preglednici ne morete uporabiti ali vanjo vstaviti osivelih elementov.


Ustvarjanje nove preglednice

Uporabnik A ustvari novo preglednico. Veljajo lahko naslednji pogoji:

Ukaz Orodja – Dokument v skupno rabo lahko uporabite za preklop trenutnega dokumenta iz navadnega načina v način skupne rabe. Če želite uporabiti dokument v skupni rabi v navadnem načinu, shranite dokument v skupni rabi pod drugim imenom ali z drugo potjo. S tem ustvarite kopijo preglednice, ki ni v skupni rabi.

Odpiranje preglednice

Uporabnik A odpre dokument preglednice. Veljajo lahko naslednji pogoji:

Shranjevanje dokumenta preglednice v skupni rabi

Uporabnik A shrani dokument v skupni rabi. Veljajo lahko naslednji pogoji:

Ko uporabnik uspešno shrani preglednico v skupni rabi, bo dokument ponovno naložen po ukazu shranjevanja, tako da preglednica prikaže najnovejšo različico z vsemi spremembami, ki so jih shranili drugi uporabniki. Sporočilo obvešča, da so bile »dodane zunanje spremembe«, v kolikor je kateri od drugih uporabnikov spreminjal vsebino.

Sodelovanje v modulih Writer, Impress in Draw

Če skupinska raba dokumenta ni omogočeno, je za vse module Writer, Impress, Draw in Calc možno zaklepanje datoteke. Zaklepanje datoteke je na voljo celo tedaj, ko do istega dokumenta dostopate z različnih operacijskih sistemov:

Uporabnik A odpre dokument. Veljajo lahko naslednji pogoji:

Dovoljenja za dostop uporabnikov in skupna raba dokumentov

Na operacijskih sistemih z upravljanjem pravic uporabnikov morajo biti izpolnjeni določeni pogoji.

Ikona opozorila

Dostop s pisanjem omogoča drugim uporabnikom, da (ponesreči ali namerno) datoteko izbrišejo ali spremenijo.


Podprite nas!