Odpiranje in shranjevanje datotek na oddaljenih stre┼żnikih

Uporabni┼íki vodnik za oddaljene datote─Źne storitve

S LibreOffice lahko odprete in shranite datoteke, ki se nahajajo na oddaljenih stre┼żnikih. S hrambo datotek na oddaljenih stre┼żnikih lahko dokumente uporabljate na ve─Ź ra─Źunalnikih. Primer: dokument lahko ─Źez dan urejate v pisarni in ga dokon─Źate in poslednje spremembe vnesete doma. S hrambo datotek na oddaljenem stre┼żniku jih tudi zavarujete pred izgubo ra─Źunalnika ali okvaro trdega diska. Nekateri stre┼żniki podpirajo tudi prevzemanje in oddajanje datotek, s ─Źimer je mo┼żen nadzor nad njihovo uporabo in dostopom do njih.

LibreOffice podpira ┼ítevilne stre┼żnike dokumentov, ki uporabljajo raz┼íirjene omre┼żne protokole, kot so FTP, WebDAV, Windows Share in SSH. Podpira tudi priljubljene storitve, kot so Google Drive ter komercialni in odprto-kodni stre┼żniki, ki podpirajo standard OASIS CMIS.

Za delo s storitvijo oddaljenih datotek morate najprej nastaviti povezavo oddaljenih datotek.

Odpiranje datoteke oddaljenih datote─Źnih storitev

  1. Naredite nekaj od naslednjega:

Odpre se pogovorno okno Oddaljene datoteke.

  1. Izberite datoteko in kliknite Odpri ali pritisnite vnašalko.

Pogovorno okno Oddaljene datoteke, ki se nato pojavi, je ve─Źdelno. Zgornje seznamsko polje vsebuje seznam oddaljenih stre┼żnikov, ki ste jih poprej dolo─Źili. Vrstica pod seznamskim poljem prikazuje pot za dostop do mape. Na levi je struktura map uporabni┼íkega prostora na stre┼żniku. V glavnem podoknu so prikazane datoteke v oddaljeni mapi.

Prevzemanje in oddajanje datotek

Dejanja prevzemanja in oddajanja datotek nadzirajo posodabljanje dokumenta in prepre─Źujejo ne┼żelene prepise na oddaljeni storitvi CMIS.

Dokument s prevzemom zaklenete, s ─Źimer prepre─Źite drugim uporabnikom, da bi zapisovali spremembe vanj. V dolo─Źenem trenutku lahko le en uporabnik prevzame (zaklene) dolo─Źen dokument. Oddaja dokumenta oz. preklic prevzema odklene dokument.

note

Za prevzemanje/oddajanje oddaljenih datotek v storitvah Windows Share, WebDAV, FTP in SSH tovrsten nadzor ni na voljo.


Ko je dokument odprt z oddaljene datote─Źne storitve CMIS, LibreOffice prika┼że gumb Prevzemi na vrhu sporo─Źilnega podro─Źja. Kliknite gumb Prevzemi, da zaklenete datoteko na stre┼żniku, da prepre─Źite izdajo drugemu uporabniku. Izberete lahko tudi ukaz Datoteka ÔÇô Prevzemi.

LibreOffice ustvari delovno kopijo datoteke na stre┼żniku (in vstavi niz (delovna kopija) v ime datoteke), ko prevzamete datoteko. Vsaka izdaja in operacija shranjevanja se opravi z delovno kopijo. Svojo datoteko lahko shranite poljubno krat. Ko ste zaklju─Źili s spreminjanjem, datoteko objavite.

Za objavo datoteke izberite Datoteka ÔÇô Objavi. Odpre se pogovorno okno, kjer vstavite komentarje o zadnji izdaji. Ti komentarji se shranijo na stre┼żniku CMIS za nadzor nad razli─Źicami. Delovna kopija zamenja obstoje─Źo datoteko in njena ┼ítevilka razli─Źice se posodobi.

─îe ┼żelite preklicati prevzem, izberite Datoteka ÔÇô Prekli─Źi prevzem. Sporo─Źilo vas opozori, da bo zadnja izdaja opu┼í─Źena. S potrditvijo se ne izvede nobena posodobitev razli─Źice.

warning

Ne pozabite objaviti datoteke, ko jo nehate uporabljati. ─îe tega ne storite, zaklenjene datoteke noben drug uporabnik ne bo mogel spreminjati.


Shranjevanje datoteke na oddaljenem datote─Źnem stre┼żniku

  1. Naredite nekaj od naslednjega:

Odpre se pogovorno okno Oddaljene datoteke. Izberite stre┼żnik oddaljenih datotek.

  1. V seznamskem polju Filter oz. Vrsta datoteke izberite ┼żeleno vrsto datoteke.

  2. Vnesite ime v polje Ime datoteke in kliknite Shrani.

  3. ─îe ste prenehali z urejanjem datoteke, oddajte datoteko. Izberite Datoteka ÔÇô Oddaj.

Lastnosti datotek, shranjenih na stre┼żnikih CMIS

Datoteke, shranjene na stre┼żniku CMIS, imajo lastnosti in metapodatke, ki niso na voljo v krajevni shrambi. Ti metapodatki so pomembni za kontrolnike in razhro┼í─Źevanje povezave CMIS in implementacije stre┼żnikov. Vsi prikazani parametri so namenjeni samo branju.

Izberite Datoteka ÔÇô Lastnosti, zavihek CMIS.

Podprite nas!