Odpiranje in shranjevanje datotek na oddaljenih strežnikih

Uporabniški vodnik za oddaljene datotečne storitve

S LibreOffice lahko odprete in shranite datoteke, ki se nahajajo na oddaljenih strežnikih. S hrambo datotek na oddaljenih strežnikih lahko dokumente uporabljate na več računalnikih. Primer: dokument lahko čez dan urejate v pisarni in ga dokončate in poslednje spremembe vnesete doma. S hrambo datotek na oddaljenem strežniku jih tudi zavarujete pred izgubo računalnika ali okvaro trdega diska. Nekateri strežniki podpirajo tudi prevzemanje in oddajanje datotek, s čimer je možen nadzor nad njihovo uporabo in dostopom do njih.

LibreOffice podpira številne strežnike dokumentov, ki uporabljajo razširjene omrežne protokole, kot so FTP, WebDAV, Windows Share in SSH. Podpira tudi priljubljene storitve, kot so Google Drive ter komercialni in odprto-kodni strežniki, ki podpirajo standard OASIS CMIS.

Za delo s storitvijo oddaljenih datotek morate najprej nastaviti povezavo oddaljenih datotek.

Odpiranje datoteke oddaljenih datotečnih storitev

  1. Naredite nekaj od naslednjega:

Odpre se pogovorno okno Oddaljene datoteke.

  1. Izberite datoteko in kliknite Odpri ali pritisnite vnašalko.

Pogovorno okno Oddaljene datoteke, ki se nato pojavi, je večdelno. Zgornje seznamsko polje vsebuje seznam oddaljenih strežnikov, ki ste jih poprej določili. Vrstica pod seznamskim poljem prikazuje pot za dostop do mape. Na levi je struktura map uporabniškega prostora na strežniku. V glavnem podoknu so prikazane datoteke v oddaljeni mapi.

Prevzemanje in oddajanje datotek

Dejanja prevzemanja in oddajanja datotek nadzirajo posodabljanje dokumenta in preprečujejo neželene prepise na oddaljeni storitvi CMIS.

Dokument s prevzemom zaklenete, s čimer preprečite drugim uporabnikom, da bi zapisovali spremembe vanj. V določenem trenutku lahko le en uporabnik prevzame (zaklene) določen dokument. Oddaja dokumenta oz. preklic prevzema odklene dokument.

note

Za prevzemanje/oddajanje oddaljenih datotek v storitvah Windows Share, WebDAV, FTP in SSH tovrsten nadzor ni na voljo.


Ko je dokument odprt z oddaljene datotečne storitve CMIS, LibreOffice prikaže gumb Prevzemi na vrhu sporočilnega področja. Kliknite gumb Prevzemi, da zaklenete datoteko na strežniku, da preprečite izdajo drugemu uporabniku. Izberete lahko tudi ukaz Datoteka – Prevzemi.

LibreOffice ustvari delovno kopijo datoteke na strežniku (in vstavi niz (delovna kopija) v ime datoteke), ko prevzamete datoteko. Vsaka izdaja in operacija shranjevanja se opravi z delovno kopijo. Svojo datoteko lahko shranite poljubno krat. Ko ste zaključili s spreminjanjem, datoteko objavite.

Za objavo datoteke izberite Datoteka – Objavi. Odpre se pogovorno okno, kjer vstavite komentarje o zadnji izdaji. Ti komentarji se shranijo na strežniku CMIS za nadzor nad različicami. Delovna kopija zamenja obstoječo datoteko in njena številka različice se posodobi.

Če želite preklicati prevzem, izberite Datoteka – Prekliči prevzem. Sporočilo vas opozori, da bo zadnja izdaja opuščena. S potrditvijo se ne izvede nobena posodobitev različice.

warning

Ne pozabite objaviti datoteke, ko jo nehate uporabljati. Če tega ne storite, zaklenjene datoteke noben drug uporabnik ne bo mogel spreminjati.


Shranjevanje datoteke na oddaljenem datotečnem strežniku

  1. Naredite nekaj od naslednjega:

Odpre se pogovorno okno Oddaljene datoteke. Izberite strežnik oddaljenih datotek.

  1. V seznamskem polju Filter oz. Vrsta datoteke izberite želeno vrsto datoteke.

  2. Vnesite ime v polje Ime datoteke in kliknite Shrani.

  3. Če ste prenehali z urejanjem datoteke, oddajte datoteko. Izberite Datoteka – Oddaj.

Lastnosti datotek, shranjenih na strežnikih CMIS

Datoteke, shranjene na strežniku CMIS, imajo lastnosti in metapodatke, ki niso na voljo v krajevni shrambi. Ti metapodatki so pomembni za kontrolnike in razhroščevanje povezave CMIS in implementacije strežnikov. Vsi prikazani parametri so namenjeni samo branju.

Izberite Datoteka – Lastnosti, zavihek CMIS.

Podprite nas!