Odpri

Odpre oz. uvozi krajevno ali oddaljeno datoteko.

Za dostop do tega ukaza ...

Izberite Datoteka – Odpri.

+O

V orodni vrstici Standardno kliknite

Ikona Odpri

Odpri datoteko


LibreOffice uporablja za ukaz Odpri domorodni izbirnik datotek upravitelja oken vašega operacijskega sistema.

Ikona opombe

Če datoteka, ki jo želite odpreti, vsebuje sloge, veljajo posebna pravila.


Prikazano območje

Prikaže datoteke in mape v mapi, v kateri se nahajate. Če želite odpreti datoteko, jo izberite in kliknite Odpri.

Ikona namiga

Če želite odpreti več kot en dokument naenkrat, vsakega v svojem oknu, držite pritisnjeno ob izbiranju datotek s klikanjem, nato kliknite Odpri.


Sodobna sistemska pogovorna okna za datoteke ponujajo številne funkcije za ravnanje z datotekami. Večina jih omogoča preimenovanje, brisanje, ustvarjanje datotek, razvrščanje seznamov datotek, prikaz datotek in map kot ikon, drevesni in seznamski pogled, pomikanje po drevesu map datotečnega sistema in druge. S pomočjo desne tipke miške odprete seznam ukazov za izbrane datoteke v področju prikaza.

Ime datoteke

Vnesite ime datoteke ali pot do datoteke.

V pogovornem oknu so na voljo so naslednje možnosti:

  1. LibreOffice ima zelo uporabno funkcijo Samodokončaj, ki se aktivira v nekaterih poljih za besedilo in seznamskih poljih. V polje za URL npr. vnesite in funkcija Samodokončaj bo prikazala prvo najdeno datoteko ali mapo , ki se začne s črko »a«.

  2. S smerno tipko navzdol se sprehajate po imenih drugih datotek in map. Z smerno tipko desno pa vstavite obstoječo podmapo v polje URL. Hitri Samodokončaj je na voljo, če pritisnete tipko konec po delnem vnosu URL. Ko enkrat najdete želeni program, dokument ali mapo, pritisnite vnašalko.

Različica

Če obstaja več različic izbrane datoteke, izberite različico, ki jo želite odpreti. Več različic dokumenta lahko shranite ali organizirate s klikom na Datoteka – Različica. Različice dokumenta so odprte samo za branje.

Vrsta datoteke

Izberite vrsto datoteke, ki jo želite odpreti, ali izberite Vse datoteke (*) za prikaz seznama vseh datotek v mapi.

Odpri

Odpre izbrane dokumente.

Vstavi

Če ste pogovorno okno odprli s klikom na Vstavi – Datoteka, se gumb Odpri imenuje Vstavi. Vstavi izbrano datoteke v trenutni dokument, kjer se nahaja kazalka.

Samo za branje

Odpre datoteko samo za branje.

Odpiranje dokumentov s predlogami

Ko odprete dokument, ki je bil ustvarjen iz predloge, LibreOffice preveri, ali je bila predloga spremenjena, odkar je bil dokument nazadnje odprt. Če je bila predloga spremenjena, se pojavi pogovorno okno, v katerem lahko izberete, kateri slogi bodo uporabljeni v dokumentu.

LibreOffice prepotna predloge, shranjene v vseh mapah za predloge, kot so določene v LibreOffice – Poti.

Če je bil dokument ustvarjen s predlogo, ki je ni mogoče najti, se pojavi pogovorno okno, ki vas vpraša, kako nadaljevati, ko boste naslednjič odprli dokument.

Če želite prekiniti povezavo med dokumentom in manjkajočo predlogo, kliknite Ne, drugače bo LibreOffice iskal predlogo, ko boste naslednjič odprli dokument.

note

Ko uporabljate Datoteka – Shrani kot in izberete filter predlog za shranjevanje predloge v poljubno mapo, ki ni v poti Predloge, dokumenti, ki slonijo na tej predlogi, ne bodo preverjeni.


Podprite nas!