Uvoz besedila

Nastavi mo┼żnosti za uvoz razmejenih podatkov."

Za dostop do tega ukaza ...

Izberite Datoteka ÔÇô Odpri ÔÇô pod ┬╗Vrsta datoteke┬ź izberite Besedilo CSV.

Izberite Podatki ÔÇô Besedilo v stolpce (Calc).

Kopirajte podatke na odlo┼żi┼í─Źe ,nato izberite Uredi ÔÇô Posebno lepljenje ÔÇô Posebno lepljenje (Calc).


Uvozi

Nabor znakov

Dolo─Źi nabor znakov, ki bo uporabljen za uvo┼żene datoteke.

Jezik

Dolo─Źa, kako bodo uvo┼żeni ┼ítevilski nizi.

─îe je jezik nastavljen na privzetega (za uvoz z vejico lo─Źenih vrednosti) ali samodejnega (za uvoz HTML), bo Calc uporabil splo┼íno nastavljeni jezik. ─îe je jezik nastavljen na natanko dolo─Źen jezik, bo pri uva┼żanju ┼ítevil upo┼ítevan ta jezik.

Pri uva┼żanju dokumenta HTML je izbor jezika lahko v navzkri┼żju s splo┼íno nastavitvijo za HTML Za ┼ítevilke uporabi podro─Źno nastavitev ┬╗angle┼íki (ZDA)┬ź. Splo┼ína nastavitev za HTML je v veljavi le, ─Źe je izbran samodejni jezik. ─îe v pogovornem oknu Mo┼żnosti uvoza HTML izberete natanko dolo─Źen jezik, bo splo┼ína nastavitev za HTML prezrta.

Od vrstice

Dolo─Źa vrstico, s katero ┼żelite za─Źeti uvoz. Vrstice so vidne v oknu predogleda na dnu pogovornega okna.

Mo┼żnosti lo─Źila

Dolo─Źa, ali podatki za razmejitev uporabljajo lo─Źila ali fiksne ┼íirine stolpcev.

Fiksna širina

Podatke razmeji v stolpce glede na fiksno širino (enako število znakov). Kliknite ravnilo v oknu predogleda, da nastavite širino.

Lo─Źeno z

Izberite lo─Źilo, ki je uporabljeno za razmejitev podatkov.

Tabulator

S tabulatorji lo─Źene podatke porazdeli v stolpce.

Podpi─Źje

Po stolpcih lo─Źi podatke, razmejene s podpi─Źji.

Vejica

Po stolpcih lo─Źi podatke, razmejene z vejicami.

Presledek

Po stolpcih lo─Źi podatke, razmejene s presledki.

Drugo

Po stolpcih lo─Źi podatke, razmejene z lo─Źilom, ki ga navedete. Opomba: Lo─Źilo po meri mora biti tudi vsebovano v teh podatkih.

Spoji lo─Źila

Zdru┼żi zaporedna lo─Źila in odstrani prazna podatkovna polja.

Oklesti presledke

Iz podatkovnih polj odstrani vodilne in kon─Źne presledke.

Lo─Źilo niza

Izberite znak, ki razmejuje besedilne podatke. V polje z besedilom lahko tudi vnesete znak.

Razne mo┼żnosti

Nastavi nekatere druge mo┼żnosti uvoza.

Oblikuj navedeno polje kot besedilo

Ko je ta mo┼żnost omogo─Źena, se polja ali celice, katerih vrednosti so v celoti v navedkih (prvi in zadnji znak vrednosti sta enaka lo─Źilu besedila), uvozijo kot besedilo.

Zaznaj posebna števila

Ko je ta mo┼żnost omogo─Źena, Calc samodejno zazna vse ┼ítevilske zapise, vklju─Źno s posebnimi oblikami zapisa, kot so datumi in ─Źas. Znanstveni zapis bo zaznan, ─Źe je ob tem potrjena tudi mo┼żnost Zaznaj ┼ítevila v znanstvenem zapisu.

Izbrani jezik vpliva na to, kako so tak┼ína posebna ┼ítevila razpoznana, saj se v razli─Źnih jezikih in regijah uporabljajo razli─Źne konvencije za tovrstna posebna ┼ítevila.

─îe je ta mo┼żnost izklju─Źena, bo Calc zaznal in pretvoril le ┼ítevila v deseti┼íkem zapisu. Zaznava ┼ítevil v znanstvenem zapisu je odvisna od mo┼żnosti Zaznaj ┼ítevila v znanstvenem zapisu. Preostala ┼ítevila bodo uvo┼żena kot besedilo. Decimalni ┼ítevilski niz lahko vsebuje ┼ítevke 0ÔÇô9, lo─Źilo tiso─Źic in lo─Źilo decimalk. Lo─Źili tiso─Źic in decimalk se razlikujeta glede na izbrani jezik in regijo.

Zaznaj števila v znanstvenem zapisu

Ko je ta mo┼żnost omogo─Źena, Calc poleg osnovnih decimalnih ┼ítevil samodejno zazna vsa ┼ítevila v znanstvenem zapisu, kot je npr. 5E2 za 500.

Izbrani jezik vpliva na to, kako so tak┼ína ┼ítevila v znanstvenem zapisu razpoznana, saj se v razli─Źnih jezikih in regijah uporabljajo razli─Źna lo─Źila decimalk.

To mo┼żnost lahko onemogo─Źite, le ─Źe je pred tem onemogo─Źena mo┼żnost Zaznaj posebna ┼ítevila.

─îe je ta mo┼żnost izklju─Źena, bo Calc zaznal in pretvoril le decimalna ┼ítevila. Preostala ┼ítevila bodo uvo┼żena kot besedilo. Decimalni ┼ítevilski niz lahko vsebuje ┼ítevke 0ÔÇô9, lo─Źilo tiso─Źic in lo─Źilo decimalk. Lo─Źili tiso─Źic in decimalk se razlikujeta glede na izbrani jezik in regijo.

Presko─Źi prazne celice

Na voljo, ko uporabljate Posebno lepljenje: ko je ta mo┼żnost omogo─Źena, program Calc pri lepljenju praznih celic ohrani prej┼ínjo vsebino celic. Sicer program Calc izbri┼íe prej┼ínjo vsebino celic.

Pri pretvorbi Besedilo v stolpce se, ─Źe se vsebina celice za─Źne z lo─Źilom in ta mo┼żnost ni potrjena, prvi stolpec izprazni.

Ovrednoti formule

Dolo─Źa, ali naj se izrazi formul, ki se za─Źenjajo z znakom ena─Źaja (=), ovrednotijo kot formule ali pa uvozijo kot besedilni podatki. ─îe je mo┼żnost potrjena, bodo formule ob vnosu ovrednotene. Sicer se formule vnesejo kot besedilo.

Polja

Prikazuje, kako bodo videti podatki, ko bodo lo─Źeni po stolpcih.

Vrsta stolpca

V oknu predogleda izberite stolpec in izberite vrsto podatkov, ki naj bo upo┼ítevana ob uvozu podatkov. Izberete lahko eno od naslednjih mo┼żnosti:

Vrsta

Funkcija

Standardno

LibreOffice dolo─Źi vrsto.

Besedilo

Uvo┼żeni podatki so obravnavani kot besedilo.

Datum (DML)

Pri uvozu podatkov v stolpcu uporabi obliko zapisa datuma (dan, mesec, leto).

Datum (MDL)

Pri uvozu podatkov v stolpcu uporabi obliko zapisa datuma (mesec, dan, leto).

Datum (LMD)

Pri uvozu podatkov v stolpcu uporabi obliko zapisa datuma (leto, mesec, dan).

Angleški (ZDA)

┼átevilke, oblikovane kot ┬╗angle┼íke (ZDA)┬ź (ameri┼íka angle┼í─Źina), so preiskane in vklju─Źene ne glede na jezik sistema. Oblika ┼ítevilk ni upo┼ítevana. ─îe ni vnosov v angle┼íki (ZDA) obliki, je uporabljena oblika Standardno.

Skrij

Podatki v stolpcu niso uvo┼żeni.


─îe ste izbrali enega od zapisov datuma (DML), (MDL) ali (LMD) in ─Źe vnesete ┼ítevilke brez datumskih lo─Źil, bodo ┼ítevilke interpretirane, kot sledi:

Število znakov

Oblika zapisa datuma

6

Po dva znaka bosta predstavljala dan, mesec in leto v izbranem vrstnem redu.

8

Po dva znaka bosta predstavljala dan in mesec, štirje pa leto, in sicer v izbranem vrstnem redu.

5 ali 7

Tako kot s ┼íestimi ali osmimi znaki, le da ima prvi del zaporedja en znak manj. S tem lahko opustimo vodilno ni─Źlo za mesec in dan.


tip

─îe ┼żelite vklju─Źiti vodilno ni─Źlo pri podatkih, ki jih uva┼żate, recimo v telefonskih ┼ítevilkah, uporabite vrsto stolpca ┬╗Besedilo┬ź.


Predogled

Prikazuje, kako bo videti besedilo po lo─Źitvi v stolpce. Za uporabo oblikovanja stolpca ob uvozu kliknite stolpec in izberite Vrsto stolpca. Ko izberete Vrsto stolpca, se glava stolpca prika┼że v upo┼ítevani obliki.

─îe ┼żelite uporabiti fiksno ┼íirino za lo─Źevanje uvo┼żenih podatkov v stolpce, kliknite ravnilo za nastavitev meja ┼íirine stolpca.

Podprite nas!