Sklicevanje na celico v drugem dokumentu

V celicah delovnega lista lahko pokažete sklic na celico v drugem delovnem listu.

Na enak način je lahko naredite tudi sklic na celico iz drugega dokumenta, če je ta že bil shranjen kot datoteka.

Sklicevanje na celico v istem dokumentu

 1. Odprite novo, prazno preglednico. Privzeto vsebuje le en sam delovni list, poimenovan DelovniList1. Drugi delovni list dodate s klikom gumba + na levi strani zavihka delovnega lista na dnu okna (privzeto bo poimenovan DelovniList2).

 2. S pomočjo primera vnesite naslednjo formulo v celico A1 DelovnegaLista1:

  =DelovniList2.A1

 3. Kliknite zavihek DelovniList2 na dnu preglednice. Kazalko postavite v celico A1 in vnesite besedilo ali število.

 4. Če preklopite nazaj na DelovniList1, boste videli enako vsebino v celici A1 na tem listu. Če se vsebina DelovnegaLista2.A1 spremeni, potem se spremeni tudi vsebina DelovnegaLista1.A1.

tip

Ko se sklicujete na delovni list z imenom, ki vsebuje presledke, okoli imena iporabite enojne narekovaje: ='Delovni list s presledki v imenu'.A1


tip

V primeru je uporabljena skladnja formul programa Calc. Uporabite lahko tudi skladnjo formul Excel A1 ali R1C1; to nastavite na strani Formula, pod Možnosti formule.


Sklicevanje na celico v drugem dokumentu

 1. Izberite Datoteka – Odpri, da odprete obstoječi dokument preglednice.

 2. Če želite odpreti preglednico, izberite Datoteka – Nov. Kazalko postavite v celico, kamor želite vstaviti zunanje podatke, in vnesite enačaj, kar pomeni, da želite vnesti formulo.

 3. Sedaj preklopite na dokument, ki ste ga pravkar naložili. Kliknite celico s podatki, ki jo želite vstaviti v nov dokument.

 4. Pojdite nazaj na novo preglednico. V vnosni vrstici boste videli, kako je LibreOffice Calc dodal sklic na formulo.

  Sklic na celico drugega dokumenta vsebuje polno ime drugega dokumenta v enojnih narekovajih ('), nato sledi višaj # in ime delovnega lista drugega dokumenta ter pika in ime ali sklic celice.

  Primer: .

  note

  URI poti in imena dokumenta mora biti vedno zaobjet z enojnimi narekovaji. Če ime vsebuje enojne narekovaje ('), jih je treba zapisati z dvema enojnima narekovajema (''). Le ime delovnega lista ni potrebno citirati v enojnih narekovajih, če ne vsebuje presledka ali znaka, ki bi lahko bil operator ali bi imel povsem številsko ime (primer: '123' kot ime je potrebno postaviti v enojne narekovaje).


 5. Formulo potrdite s klikom na zeleno potrditveno oznako.

 6. Če povlečete polje v kot desni spodnji kot aktivne celice, da bi izbrali obseg celic, LibreOffice samodejno vstavi ustrezne sklice v sosednje celice. Zato je pred imenom delovnega lista znak »$«, ki ga označuje za absoluten sklic.

Če pregledate ime drugega dokumenta v tej formuli, boste opazili, da je napisano kot URL. To pomeni, da lahko URL vnesete tudi spletni URL.

Podprite nas!