Računanje z datumi in časom

V LibreOffice Calc lahko računate s trenutnimi datumskimi in časovnimi vrednostmi. Če bi npr. radi izvedeli svojo starost na sekundo ali uro natančno, sledite naslednjim korakom:

  1. V preglednici vnesite svoj rojstni datum v celico A1.

  2. V celico A3 vnesite naslednjo formulo: =NOW()-A1

  3. Ko pritisnete vnašalko, boste videli rezultat v obliki datuma. Ker naj bi rezultat pokazal razliko med dvema datumoma kot število dni, morate celico A3 oblikovati kot število.

  4. Kazalko postavite v celico A3, kliknite z desno tipko miške, da odprete kontekstni meni, in izberite Oblikuj celice.

  5. Pojavi se pogovorno okno Oblikuj celice. Na zavihku Številke je kategorija »Število« že poudarjena. Oblika je nastavljena na »Splošno«, kar povzroči, da je rezultat računanja, ki vsebuje datumske vnose, prikazan kot datum. Če želite prikazati rezultat kot število, nastavite obliko števila na »-1,234« in zaprite pogovorno okno z gumbom V redu.

  6. V celici A3 se prikaže število dni med današnjim datumom in določenim datumom.

  7. Poskus z nekaj dodatnimi formulami: v A4 vnesite =A3*24, da izračunate ure, v A5 vnesite =A4*60 za minute in v A6 vnesite =A5*60 za sekunde. Po vnosu vsake formule pritisnite vnašalko.

Čas od vašega rojstnega datuma bo izračunan in prikazan v različnih enotah. Vrednosti so izračunane v trenutku, ko vnesete zadnjo formulo in pritisnete vnašalko. Ta vrednost ni samodejno posodobljena, čeprav se »Now« neprestano spreminja. V meniju Podatki je element menija Vsebina celice – Samodejno izračunaj navadno aktiven, vendar pa samodejnega računanja ni mogoče uporabiti za funkcijo NOW. To zagotavlja, da vaš računalnik ni zaseden izključno s posodabljanjem delovnega lista.

Podprite nas!