Napredni filter

Določi napredni filter.

Za dostop do tega ukaza ...

Izberite Podatki – Več filtrov – Napredni filter.


Preberi pogoje filtra iz

Izberite poimenovani obseg ali vnesite obseg celice, ki vsebuje pogoje filtriranja, ki jih želite uporabiti.

Skrči / razširi

Kliknite ikono Skrči, da zmanjšate pogovorno okno na velikost vhodnega polja. Tako je lažje označiti zahtevani sklic v listu. Ikone se nato samodejno pretvorijo v ikono Razširi. Kliknite ikono, če želite obnoviti pogovorno okno v izvirni velikosti.

Pogovorno okno se samodejno pomanjša, ko z miško kliknete v delovni list. Takoj ko spustite gumb miške, se pogovorno okno obnovi in obseg sklica, določen z miško, je v dokumentu označen z modrim okvirom.

Ikona Skrči

Skrči

Ikona Razširi

Razširi

Možnosti

Pokaže dodatne možnosti filtra.

Razlikuj velike in male črke

Pri filtriranju razloči med velikimi in malimi črkami.

Obseg vsebuje oznake stolpcev

Vključi oznake stolpcev v prvo vrstico obsega celic.

Kopiraj rezultate v

Izberite potrditveno polje in nato obseg celice, kjer želite prikazati rezultate filtriranja. Izberete lahko tudi poimenovan obseg s seznama.

Regularni izraz

Omogoča, da uporabite regularne izraze pri določanju filtra. Za seznam regularnih izrazov, ki jih podpira LibreOffice, kliknite tukaj.

Če je potrditveno okence Regularni izrazi izbrano, lahko v polju Vrednost uporabite regularni izraz, če je pogojno seznamsko polje nastavljeno na '=' EQUAL ali '<>' UNEQUAL. To velja tudi za ustrezne celice, na katere se sklicujete za napredni filter.

Brez podvajanja

Izključi dvojnike vrstic s seznama filtriranih podatkov.

Obdrži pogoje filtriranja

Izberite potrditveno polje Kopiraj rezultate v in nato podajte obseg mesta, kjer želite, da se prikažejo filtrirani podatki. Če je to polje potrjeno, ostane obseg mesta povezan z obsegom vira. Določiti morate obseg vira v Podatki – Določi obseg kot obseg zbirke podatkov. Na naslednji način lahko kadarkoli ponovno uveljavite določen filter: kliknite v obseg vira, nato izberite Podatki – Osveži obseg.

Uporaba naprednih filtrov

  1. Kopirajte glave stolpcev obsegov delovnega lista, ki ga želite filtrirati, na prazen del delovnega lista in nato vpišite pogoj za filter v vrstico pod glavami. Vodoravno razporejeni podatki bodo vedno logično povezani z IN, navpično razporejeni podatki pa bodo vedno logično povezani z ALI.

  2. Ko ste ustvarili matrico filtra, izberite obsege delovnega lista, ki jih želite filtrirati. Odprite pogovorno okno Napredni filter z izbiro Podatki – Več filtrov – Napredni filter in določite pogoje filtra.

  3. Nato kliknite V redu in opazili boste, da so še vedno vidne le vrstice iz originalnega delovnega lista, katerih vsebina je ustrezala iskalnim pogojem. Vse ostale vrstice so začasno skrite in jih lahko ponovno prikažete z ukazom Oblika – Vrstice – Pokaži.

Primer

Na preglednico naložite veliko število podatkov. Uporabljamo namišljen dokument Preobrat, a ravno tako lahko brez težav uporabite katerikoli drug dokument. Dokument ima naslednjo postavitev:

A

B

C

D

E

1

Mesec

Standardno

Poslovno

Luksuzno

Niz

2

Januar

125600

200500

240000

170000

3

Februar

160000

180300

362000

220000

4

Marec

170000

in tako naprej...


Primer: kopirajte vrstico 1 z naslovi vrstice (imena polja) v vrstico 20. Vpišite pogoje filtra povezane z ALI v vrstice 21, 22 itn.

A

B

C

D

E

20

Mesec

Standardno

Poslovno

Luksuzno

Niz

21

Januar

22

<160000


Določite, da se prikažejo le vrstice, ki imajo vrednost januar v celicah Mesec ALI vrednost, nižjo od 160000, v celicah Standardno.

Izberite Podatki – Več filtrov – Napredni filter in nato izberite obseg A20:E22. Po tem, ko kliknete V redu, se bodo prikazale le filtrirane vrstice. Ostale vrstice bodo skrite za pogled.

Podprite nas!