Funkcije za matrike

Ta kategorija vsebuje funkcije za matrike.

Kaj je matrika?

Matrika oz. polje je med sabo povezan obseg celic na preglednici, ki vsebujejo vrednosti. Kvadratni obseg 3 vrstic in 3 stolpcev je matrika 3 x 3:

A

B

C

D

E

1

7

31

33

2

95

17

2

3

5

10

50

4


Najmanj┼ía mo┼żna matrika je matrika 1 x 2 ali 2 x 1 z dvema sosednjima celicama.

Kaj je matri─Źna formula?

Matri─Źna formula je formula, v kateri so ovrednotene posamezne vrednosti iz obsega celic. Razlika med matri─Źno formulo in ostalimi formulami je, da matri─Źna formula isto─Źasno upravlja z ve─Ź vrednostmi in ne le z eno samo.

Matri─Źna formula ne predela le ┼ítevilne vrednosti, temve─Ź tudi vrne razli─Źne vrednosti. Rezultati matri─Źne formule so prav tako matrika.

─îe ┼żelite zmno┼żiti vrednosti posameznih celic iz zgornje matrike s ┼ítevilom 10, ni potrebno, da formulo uporabite posebej za vsako celico ali vrednost. Namesto tega lahko uporabite eno samo matri─Źno formulo. Izberite obseg celic 3 x 3 na drugem delu preglednice, vtipkajte formulo =10*A1:C3 in potrdite ta vnos s kombinacijo tipk +dvigalka+vna┼íalka. Rezultat je matrika 3 x 3, v kateri so posamezne vrednosti v obsegu celic (A1:C3) pomno┼żene z mno┼żiteljem 10.

Poleg mno┼żenja lahko uporabljate ┼íe ostale matemati─Źne operacije na obsegu sklica (matriki). Z LibreOffice Calc lahko se┼ítevate (+), od┼ítevate (-), mno┼żite (*), delite (/), uporabljate eksponente (^), spojitev (&) in primerjave (=, <>, <, >, <=, >=). Operacije lahko uporabljate na vsaki od posameznih vrednosti v obsegu celic, rezultati pa vam bojo vrnjeni kot matrika, ─Źe ste vnesli matri─Źno formulo.

Operatorji primerjanja v formuli za polja obravnavajo prazne celice na enak na─Źin kot v splo┼íni formuli, to je kot ni─Źlo ali kot prazen niz. Primer: ─Źe sta celici A1 in A2 prazni, bosta formuli {=A1:A2=""} in {=A1:A2=0} vrnili polje z enim stolpcem in dvema vrsticama ter vrednostmi v njih TRUE.

Kdaj se uporabljajo matri─Źne formule?

Matri─Źne formule so uporabne, kadar imate opravka z istimi izra─Źuni in razli─Źnimi vrednostmi. ─îe se pozneje odlo─Źite, da bi radi spremenili metodo izra─Źunavanja, samo posodobite matri─Źno formulo. ─îe bi radi dodali matri─Źno formulo, izberite ves obseg matrike in vnesite ┼żelene spremembe v matri─Źno formulo.

Formule za polja prihranijo prostor tudi v primeru, ko ┼żelite prera─Źunati ve─Ź vrednosti, saj porabijo zelo malo pomnilnika. So pa tudi klju─Źno orodje pri izvajanju zapletenih izra─Źunov, ker lahko v izra─Źun vklju─Źite ve─Ź obsegov celic. LibreOffice ima na voljo razli─Źne matemati─Źne funkcije za polja, kot so MMULT za mno┼żenje dveh polj ali SUMPRODUCT za ra─Źunanje skalarnih produktov dveh polj.

Uporabljanje matri─Źnih formul v LibreOffice Calc

Implicitni presek matri─Źnih formul

Ustvarite lahko tudi ┬╗navadno┬ź formulo, v kateri obseg sklica, kot so npr. parametri, ozna─Źuje matri─Źno formulo. Tak┼íno formulo poimenujemo tudi ┬╗implicitni presek┬ź matri─Źnih formul. Rezultat dobite iz preseka obsega sklica in vrstic ali stolpcev, v katerih se nahaja formula. ─îe ni preseka ali pa ─Źe obseg pri preseku pokriva ve─Ź vrstic ali stolpcev, program javi napako #VALUE!. To je nazorno prikazano v naslednjem primeru:

V zgodnji tabeli postavite matri─Źno formulo v D1:

{=A1:A3 + 100}

Celice D1, D2, D3 imajo vrednosti 107, 195, 105.

Spodnjo formulo vstavite v E2, ne vnesite je kot matri─Źne formule.

=A1:A3 + 100

Celici E1 in E3 sta prazni, celica E2 pa ima vrednost 195. To je implicitni presek matri─Źnih formul.

Spodnjo formulo vstavite v E4 in v E2.

=A1:A3 + 100

Celica E4 prika┼że #VALUE!. Vrstica 4 je izven obsega formule A1:A3.

Ustvarjanje matri─Źnih formul

─îe s ─îarovnikom za funkcije ustvarite matri─Źno formulo, morate vsaki─Ź ozna─Źiti potrditveno polje Matrika, da so rezultati vrnjeni v matriki. V nasprotnem primeru se vrne samo vrednost v zgornji levi celici izra─Źunane matrike.

─îe vnesete matri─Źno formulo neposredno v celico, morate uporabiti kombinacijo tipk dvigalka++vna┼íalka namesto zgolj vna┼íalke. Le tako formula postane matri─Źna formula.

note

V programu LibreOffice Calc se matri─Źne formule pojavljajo v zavitih oklepajih. Matri─Źnih formul ne morete ustvariti z ro─Źnim vna┼íanjem zavitih oklepajev.


warning

Celice v matriki rezultatov so samodejno zavarovane pred spremembami. Lahko pa urejate, bri┼íete ali kopirate matri─Źno formulo s tem, da izberete ves obseg celic matrike, torej celo matriko.


Uporaba matri─Źnih konstant v formulah

Calc podpira matri─Źne konstante v formulah. Vdelana matrika je zaobjeta z zavitim oklepajem in zaklepajem (┬╗{┬ź in ┬╗}┬ź). Element je lahko poljubna ┼ítevilka (tudi negativna), logi─Źna konstanta (TRUE, FALSE) ali niz besedila. Ne-konstantni izrazi niso dovoljeni. Vnesena matrika ima lahko eno ali ve─Ź vrstic ter enega ali ve─Ź stolpcev. Vse vrstice morajo imeti enako ┼ítevilo elementov, pa tudi vsi stolpci morajo imeti enako ┼ítevilo elementov.

Lo─Źilo stolpcev (ki lo─Źuje elemente v posamezni vrstici) in lo─Źilo vrstic sta odvisna od jezika in jezikovnih nastavitev. V tem besedilu pomo─Źi sta za lo─Źili stolpcev in vrstic povsod navedena podpi─Źje (┬╗;┬ź) in navpi─Źnica (┬╗|┬ź). Primer: v angle┼íkem vmesniku je za lo─Źilo stolpcev uporabljena vejica (┬╗,┬ź), za lo─Źilo vrstic pa podpi─Źje (┬╗;┬ź).

tip

Lo─Źilo vrstic in stolpcev lahko vidite in spremenite v ÔÇô Calc ÔÇô Formula ÔÇô Lo─Źila.


Matrik ni mogo─Źe gnezditi.

Primeri:

={1;2;3}

Matrika z eno vrstico, ki jo sestavljajo tri številke: 1, 2 in 3.

To matri─Źno konstanto vnesete tako, da izberete tri celice v vrstici, vnesete formulo ={1;2;3} z zavitimi oklepaji in podpi─Źji, nato pritisnete tipke +dvigalka+vna┼íalka.

={1;2;3|4;5;6}

Matrika z dvema vrsticama in tremi vrednostmi v vsaki vrstici.

={0;1;2|FALSE;TRUE;"dva"}

Matrika z razli─Źnimi vrstami podatkov ("me┼íana matrika").

=SIN({1;2;3})

Vnos matri─Źne formule vrne rezultat treh izra─Źunov funkcije SIN z argumenti 1, 2 in 3.

Urejanje matri─Źnih formul

 1. Ozna─Źite obseg celic ali matriko, ki vsebuje matri─Źno formulo. Za izbor cele matrike postavite celi─Źno kazalko v obmo─Źje matrike, pritisnite tipke +/, kjer je / tipka za deljenje na numeri─Źni tipkovnici.

 2. Pritisnite tipko F2 ali pa postavite kazalko v vnosno vrstico. Oba postopka dovoljujeta urejanje formule.

 3. Ko ste opravili spremembe, pritisite kombinacijo tipk +dvigalka+vnašalka.

tip

Oblikujete lahko tudi posamezne dele matrike. Lahko npr. spremenite barvo pisave. Ozna─Źite obseg celic in potem spremenite ┼żelene lastnosti.


Brisanje matri─Źnih formul

 1. Ozna─Źite obseg celic ali matriko, ki vsebuje matri─Źno formulo. Za izbor cele matrike postavite celi─Źno kazalko v obmo─Źje matrike, pritisnite tipke +/, kjer je / tipka za deljenje na numeri─Źni tipkovnici.

 2. Pritisnite brisalko, da izbri┼íete vsebino matrike oz. polja, vklju─Źno z matri─Źno formulo, ali pritisnite vra─Źalko, s ─Źimer prikli─Źete pogovorno okno Izbri┼íi vsebino. Izberite Formula ali Izbri┼íi vse ter kliknite V redu.

Kopiranje matri─Źnih formul

 1. Ozna─Źite obseg celic ali matriko, ki vsebuje matri─Źno formulo.

 2. Pritisnite F2 ali pa postavite kazalko v vnosno vrstico.

 3. Kopirajte formulo v vnosno vrstico tako, da pritisnete tipki +C.

 4. Ozna─Źite obseg celic, kjer bo vstavljena matri─Źna formula, in pritisnite F2 ali pa postavite kazalko v vnosno vrstico.

 5. Formulo prilepite tako, da v izbrani celici pritisnete tipki +V in potrdite to s tipkami +dvigalka+vna┼íalka. Izbrani obseg sedaj vsebuje matri─Źno formulo.

Prilagajanje obsega matrike

─îe ┼żelite urediti izhodno matriko, naredite naslednje:

 1. Ozna─Źite obseg celic ali matriko, ki vsebuje matri─Źno formulo.

 2. Desno pod izbranim obsegom bo majhna ikona, kjer lahko z uporabo mi┼íke pove─Źate ali pomanj┼íate obseg.

note

Ko boste prilagajali obseg matrike, se matri─Źna formula ne bo samodejno prilagodila. Spreminjate namre─Ź samo obseg, v katerem se bo prikazal rezultat.


S pritisnjeno lahko naredite kopijo matri─Źne formule v danem obsegu.

Matri─Źni izra─Źuni s pogojem

Matri─Źni izra─Źun s pogojem je matrika ali matri─Źna formula, ki vklju─Źuje funkcijo IF() ali CHOOSE(). Pogojni argument v formuli je sklic obsega ali matri─Źni rezultat.

V slede─Źem primeru se element >0 formule {=IF(A1:A3>0;"da";"ne")} doda vsaki celici v obsegu A1:A3, rezultat pa se izpi┼íe v sosednji celici.

A

B (formula)

B (rezultat)

1

1

{=IF(A1:A3>0;"da";"ne")}

da

2

0

{=IF(A1:A3>0;"da";"ne")}

ne

3

1

{=IF(A1:A3>0;"da";"ne")}

da


Slede─Źe funkcije omogo─Źajo vsiljeno ravnanje z matriko: CORREL, COVAR, FORECAST, FTEST, INTERCEPT, MDETERM, MINVERSE, MMULT, MODE, PEARSON, PROB, RSQ, SLOPE, STEYX, SUMPRODUCT, SUMX2MY2, SUMX2PY2, SUMXMY2, TTEST. ─îe uporabite sklice obsega kot argumente, ko prikli─Źete te funkcije, se funkcije vedejo kot matri─Źne funkcije. Slede─Źa tabela je primer vsiljenega ravnanja z matriko:

A

B (formula)

B (rezultat)

C (vsiljena matri─Źna formula)

C (rezultat)

1

1

=A1:A2+1

2

=SUMPRODUCT(A1:A2+1)

5

2

2

=A1:A2+1

3

=SUMPRODUCT(A1:A2+1)

5

3

=A1:A2+1

#VALUE!

=SUMPRODUCT(A1:A2+1)

5


FREQUENCY

Vrne frekvenco porazdelitve kot navpi─Źno matriko. Funkcija ┼íteje ┼ítevila vrednosti v matriki Podatki, ki so v obsegu vrednot dolo─Źenih v matriki Razred.

Skladnja

FREQUENCY (Podatki;Razredi)

Podatki predstavljajo sklic na vrednosti, ki bodo preštete.

Razredi predstavlja matriko z mejnimi vrednostmi.

note

Ta funkcija prezre vse besedilne in prazne celice v obsegu podatkov. ─îe sumite,da so rezultati funkcije napa─Źni, preverite prisotnost besedila v obsegih podatkov. Uporabite funkcijo poudarjanje vrednosti, s katero poudarite besedilno vsebino v obsegu, ki lahko predstavlja ┼ítevilo.


note

Splo┼íno predstavitev matri─Źnih funkcij najdete na vrhu te strani.


Primer

V naslednji tabeli vsebuje stolpec A nerazvr┼í─Źene vrednosti merjenja, stolpec B vsebuje zgornjo mejo, ki ste jo vnesli za razrede, v katere ┼żelite podatke v stolpcu A porazdeliti. Glede na mejo v B1 bo funkcija FREQUENCY vrnila ┼ítevilo vrednosti merjenja, ki so manj┼íe kot ali enake 5. Ker je vrednost v B2 enaka 10, bo funkcija FREQUENCY kot naslednji rezultat vrnila ┼ítevilo meritev, ki so ve─Źje kot 5 in manj┼íe kot ali enake 10. Besedilo, ki ste ga vnesli v B6, ┬╗>25┬ź, je namenjeno samo sklicevanju.

A

B

C

1

12

5

1

2

8

10

3

3

24

15

2

4

11

20

3

5

5

25

1

6

20

>25

1

7

16

8

9

9

7

10

16

11

33


Izberite en sam obseg celic, kamor vnesete meje razredov frekvenc. Izbrati morate eno polje ve─Ź, kot je strop razredov. V tem primeru izberite obseg C1:C6. Pokli─Źite funkcijo FREQUENCY s pomo─Źjo ─Źarovnika za funkcije. Izberite obseg podatkov (A1:A11), potem pa obseg razredov, to je obseg, v katerega ste vnesli meje razredov (B1:B6). Potrdite polje Matrikain kliknite V redu. V obsegu C1:C6 bodo prikazane ┼żelene frekvence.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

GROWTH

Izra─Źuna to─Źke na eksponentni regresijski funkciji matrike.

Skladnja

GROWTH(podatkiY [; [ podatkiX ] [; novi_podatki_X ] [; vrsta_funkcije ] ] ])

PodatkiY predstavlja matriko s podatki Y.

PodatkiX (neobvezno) predstavlja matriko s podatki X.

Novi_podatki_X (neobvezno) predstavlja matriko s podatki X, v kateri bodo ponovno izra─Źunane vrednosti.

Vrsta_premice (neobvezno). ─îe je vrsta_funkcije = 0, bodo izra─Źunane funkcije v obliki y = m^x. Sicer bodo izra─Źunane funkcije y = b*m^x.

V funkcijah LibreOffice Calc lahko parametre, ki niso ozna─Źeni kot ┬╗zahtevani┬ź, izpustite le tedaj, ko ne sledi noben parameter. ─îe sta npr. za funkcijo s ┼ítirimi parametri prva dva ozna─Źena kot ┬╗zahtevano┬ź, lahko izpustite parameter 4 ali parametra 3 in 4, ne smete pa izpustiti zgolj parametra 3.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

Primer

Ta funkcija vrne matriko, zato jo je treba obravnavati enako kot druge funkcije za matrike. Izberite obseg, v katerem se bodo pojavili odgovori, in izberite funkcijo. Izberite podatkeY. Po ┼żelji lahko vnesete druge parametre, ozna─Źite Matrika in kliknite V redu.

LINEST

Vrne tabelo statistike za premico, ki najbolj ustreza naboru podatkov.

Skladnja

LINEST(podatki_Y [; podatki_X [; vrsta_premice [; statistika]]])

podatki_Y predstavljajo posamezen obseg vrstic ali stolpcev, ki dolo─Źajo koordinate Y v mno┼żici podatkovnih to─Źk.

podatki_X je ustrezen posamezen obseg vrstic ali stolpcev, ki dolo─Źajo koordinate X. ─îe je parameter podatki_X izpu┼í─Źen, prevzame privzeto vrednost 1, 2, 3, ..., n. ─îe je ve─Ź kot ena mno┼żica spremenljivk, je podatki_X lahko obseg z ve─Ź ustreznih vrstic ali stolpcev.

LINEST poi┼í─Źe premico y = a + bx, ki najbolj ustreza podatkom, z linearno regresijo (z metodo ┬╗najmanj kvadratov┬ź). V primeru ve─Ź mno┼żic spremenljivk ima premica obliko y = a + b1x1 + b2x2 ... + bnxn.

─îe je parameter vrsta_premice FALSE, mora iskana premica sekati izhodi┼í─Źe (konstanta je ni─Ź; y = bx). ─îe je parameter izpu┼í─Źen, vrsta_premice prevzame privzeto vrednost TRUE (premici ni vsiljeno prehajanje ─Źez izhodi┼í─Źe).

─îe je parameter statistika izpu┼í─Źen ali ima vrednost FALSE, vrne funkcija le vrhnjo vrstico tabele statistike. ─îe ima vrednost TRUE, vrne celo tabelo.

LINEST vrne tabelo (polje) statisti─Źnih podatkov, kot je spodnja, in jo je potrebno vnesti kot matri─Źno formulo (npr. s kombinacijo tipk +dvigalka+vna┼íalka in ne zgolj z vna┼íalko).

V funkcijah LibreOffice Calc lahko parametre, ki niso ozna─Źeni kot ┬╗zahtevani┬ź, izpustite le tedaj, ko ne sledi noben parameter. ─îe sta npr. za funkcijo s ┼ítirimi parametri prva dva ozna─Źena kot ┬╗zahtevano┬ź, lahko izpustite parameter 4 ali parametra 3 in 4, ne smete pa izpustiti zgolj parametra 3.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

Primer

Ta funkcija vrne matriko, zato jo je treba obravnavati enako kot druge funkcije za matrike. Izberite obseg, v katerem se bodo pojavili odgovori, in potem funkcijo. Izberite podatke_Y. Po ┼żelji lahko vnesete druge parametre. Izberite potrditveno polje Matrika in kliknite V redu.

Rezultati, ki jih vrne sistem (─Źe je statistika = 0) vsaj prika┼żejo naklon regresijske ─Źrte in njeno prese─Źi┼í─Źe z osjo Y. ─îe statistika ni enako 0, bodo prikazani druga─Źni rezultati.

Drugi rezultati funkcije LINEST:

Preu─Źite naslednje primere:

A

B

C

D

E

F

G

1

x1

x2

y

vrednost LINEST

2

4

7

100

4,17

-3,48

82,33

3

5

9

105

5,46

10,96

9,35

4

6

11

104

0,87

5,06

#NA

5

7

12

108

13,21

4

#NA

6

8

15

111

675,45

102,26

#NA

7

9

17

120

8

10

19

133


Stolpec A vsebuje razli─Źne vrednosti X1, stolpec B razli─Źne vrednosti X2 in stolpec C vrednosti Y. Te vrednosti ste ┼że predhodno vnesli v preglednico. Zdaj v preglednici nastavite E2:G6 in aktivirajte ─îarovnika za funkcije. ─îe ┼żelite, da bo funkcija LINEST delovala, morate potrditi polje Matrika v ─îarovniku za funkcije. Nato izberite naslednje vrednosti preglednice (ali pa jih vnesite s pomo─Źjo tipkovnice):

podatki_Y je C2:C8

podatki_X je A2:B8

vrsta_premice in statistika sta oba 1.

Ko kliknete V redu, LibreOffice Calc napolni zgornje primere z vidnimi vrednostmi za funkcijo LINEST.

Formula v orodni vrstici za formule se ujema z vsako celico matrike LINEST {=LINEST(C2:C8;A2:B8;1;1)}.

To predstavlja izra─Źunane vrednosti LINEST:

E2 in F2: Naklon m regresijske premice y=b+m*x za vrednosti x1 in x2. Vrednosti so v obrnjenem vrstnem redu, tj. naklon za x2 v E2 in naklon za x1 v F2.

G2: Presek b z osjo y.

E3 in F3: standardna napaka naklonske vrednosti.

G3: standardna napaka prese─Źi┼í─Źa

E4: RSQ

F4: Standardna napaka regresije, izra─Źunana za vrednost Y.

E5: Vrednost F iz analize variance.

F5: Stopinje prostosti iz analize variance.

E6: Vsota kvadratov odklonov ocenjenih vrednosti Y od njihove linearne sredine.

F6: Vsota kvadratov odklonov ocenjenih vrednosti Y od danih vrednosti Y.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

LOGEST

Ta funkcija izra─Źuna prilagoditev vnesenih podatkov kot eksponentno regresijsko krivuljo (y=b*m^x).

Skladnja

LOGEST(podatkiY [; podatkiX [; vrsta_funkcije [; statistika]]])

PodatkiY predstavlja matriko s podatki Y.

PodatkiX (neobvezno) predstavlja matriko s podatki X.

Vrsta_premice (neobvezno). ─îe je vrsta_premice = 0, bodo izra─Źunane funkcije v obliki y = m^x. Sicer bodo izra─Źunane funkcije y = b*m^x.

Statistika (neobvezno). ─îe je Statistika=0, bo izra─Źunan samo regresijski koeficient.

V funkcijah LibreOffice Calc lahko parametre, ki niso ozna─Źeni kot ┬╗zahtevani┬ź, izpustite le tedaj, ko ne sledi noben parameter. ─îe sta npr. za funkcijo s ┼ítirimi parametri prva dva ozna─Źena kot ┬╗zahtevano┬ź, lahko izpustite parameter 4 ali parametra 3 in 4, ne smete pa izpustiti zgolj parametra 3.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

Primer

Glejte LOGEST. Vendar vsota kvadratov ne bo vrnjena.

MDETERM

Vrne determinanto matrike. Ta funkcija vrne vrednost v trenutni celici; za rezultat ni potrebno dolo─Źiti obsega celic.

Skladnja

MDETERM(matrika)

Matrika predstavlja kvadratno matriko, v kateri so dolo─Źene determinante.

note

Splo┼íno predstavitev matri─Źnih funkcij najdete na vrhu te strani.


Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

MINVERSE

Vrne inverzno matriko za matriko v danem polju.

Skladnja

MDETERM(matrika)

Matrika predstavlja kvadratno matriko, ki bo obrnjena.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

Primer

Izberite kvadratni obseg in izberite MINVERSE. Izberite izhodno matriko, nato polje Matrika in kliknite V redu.

MMULT

Izra─Źuna produkt dveh matrik. ┼átevilo stolpcev za matriko 1 se mora skladati z ┼ítevilom vrstic za matriko 2. Kvadratna matrika ima enako ┼ítevilo vrstic in stolpcev.

Skladnja

MMULT(matrika 1; matrika 2)

Matrika 1 predstavlja prvo matriko za produkt matrik.

Matrika 2 predstavlja drugo matriko z enakim številom vrstic.

note

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.


Primer

Izberite kvadratni obseg. Izberite funkcijo MMULT. Nato izberite Matriko 1 in potem še Matriko 2. V Čarovniku za funkcije izberite potrditveno polje Matrika. Kliknite V redu. V prvem izbranem obsegu se bo prikazala izhodna matrika.

MUNIT

Vrne unitarno kvadratno matriko dolo─Źene velikosti. Unitarna matrika je kvadratna matrika, kjer so diagonalni elementi enaki 1, vsi drugi elementi matrike pa so enaki 0.

Skladnja

MUNIT(Mere)

Mere se nana┼íajo na velikost matri─Źne enote.

note

Splo┼íno predstavitev matri─Źnih funkcij najdete na vrhu te strani.


Primer

V preglednici izberite kvadratni obseg, npr. od A1 do E5.

┼áe vedno imejte ozna─Źen obseg in izberite funkcijo MUNIT. Ozna─Źite potrditveno polje Matrika. Vstavite ┼żelene mere za matri─Źno enoto, v na┼íem primeru 5, in nato kliknite V redu.

Formulo =MUNIT(5) lahko vnesete tudi v zadnjo celico izbranega obsega (tj. E5) in pritisnete .

Zdaj se bo prikazala unitarna matrika z obsegom A1:E5.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

SUMPRODUCT

Zmno┼żi ustrezne komponente v danih matrikah in vrne vsoto produktov.

Skladnja

SUMPRODUCT(matrika 1[; matrika 2;][...;[matrika 255]])

Matrika 1[; matrika 2;][...;[matrika 255]] predstavlja matrike, katerih argumenti bodo zmno┼żeni.

Vsaj ena matrika mora biti del seznama argumentov. ─îe je dolo─Źena le ena matrika, se se┼ítejejo vsi elementi te matrike. ─îe je podanih ve─Ź matrik, morajo biti enakih mer.

Primer

A

B

C

D

1

2

3

4

5

2

6

7

8

9

3

10

11

12

13


=SUMPRODUCT(A1:B3;C1:D3) vrne 397.

Ra─Źun: A1*C1 + B1*D1 + A2*C2 + B2*D2 + A3*C3 + B3*D3

S funkcijo SUMPRODUCT lahko izra─Źunate SKALARNI zmno┼żek dveh vektorjev.

note

SUMPRODUCT vrne samo eno ┼ítevilo. Funkcije ni treba vnesti kot matri─Źne funkcije.


Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

SUMX2MY2

Vrne vsoto kvadratov razlik danih vrednosti v dveh matrikah.

Skladnja

SUMX2MY2(matrikaX; matrika Y)

MatrikaX predstavlja prvo matriko, katere kvadrati elementov bodo sešteti.

MatrikaY predstavlja drugo matriko, kjer bodo kvadrati argumentov odšteti.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

SUMX2PY2

Vrne skupno vsoto kvadratov danih vrednosti v dveh matrikah.

Skladnja

SUMX2PY2(matrikaX; matrikaY)

MatrikaX predstavlja prvo matriko, katere kvadrati elementov bodo sešteti.

MatrikaY predstavlja drugo matriko, katere kvadrati vrednosti bodo prišteti.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

SUMXMY2

Sešteje razliko kvadratov danih vrednosti v dveh matrikah.

Skladnja

SUMXMY2(matrika X; matrikaY)

MatrikaX predstavlja prvo matriko, kjer bodo elementi odšteti in kvadrirani.

MatrikaY predstavlja drugo matriko, kjer bodo elementi odšteti in kvadrirani.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

TRANSPOSE

V matriki transponira stolpce in vrstice.

Skladnja

TRANSPOSE(matrika)

Matrika predstavlja matriko na preglednici, ki jo ho─Źete transponirati.

note

Splo┼íno predstavitev matri─Źnih funkcij najdete na vrhu te strani.


Primer

Na preglednici izberite obseg, v katerem se bo pojavila transponirana matrika. ─îe ima izvirna matrika n vrstic in m stolpcev, mora imeti izbran obseg najmanj m vrstic in n stolpcev. Nato neposredno vstavite formulo, izberite izvirno matriko in pritisnite tipke . ─îe pa uporabite ─îarovnika za funkcije, potem potrdite polje Matrika. Transponirana matrika se pojavi v izbranem ciljnem obsegu in je samodejno za┼í─Źitena pred spremembami.

A

B

C

D

1

2

3

4

5

2

6

7

8

9


Zgornja tabela ima dve vrstici in štiri stolpce. Da bi jo transponirali, morate izbrati štiri vrstice in dva stolpca. Če bi radi transponirali zgornjo tabelo v obsega A7:B10 (4 vrstice, 2 stolpca), morate izbrati celoten obseg in nato vnesti naslednje:

TRANSPOSE(A1:D2)

Nato jo morate vnesti kot matri─Źno formulo s kombinacijo tipk . Rezultat bo videti tako:

A

B

7

2

6

8

3

7

9

4

8

10

5

9


TREND

Vrne vrednosti na trendni premici.

Skladnja

TREND(podatkiY [; podatkiX [; nov_podatki_X [; vrsta_premice]]])

PodatkiY predstavlja matriko s podatki Y.

PodatkiX (neobvezno) predstavlja matriko s podatki X.

Novi_podatki_X (neobvezno) predstavlja matriko s podatki X, s katerimi ponovno izra─Źunamo vrednosti.

Vrsta_premice (neobvezno). ─îe je vrsta_premice = 0, bodo premice izra─Źunane skozi to─Źko ni─Ź. Sicer bodo izra─Źunane tudi odmi─Źne ─Źrte. Privzeta je vrsta_premice <> 0.

V funkcijah LibreOffice Calc lahko parametre, ki niso ozna─Źeni kot ┬╗zahtevani┬ź, izpustite le tedaj, ko ne sledi noben parameter. ─îe sta npr. za funkcijo s ┼ítirimi parametri prva dva ozna─Źena kot ┬╗zahtevano┬ź, lahko izpustite parameter 4 ali parametra 3 in 4, ne smete pa izpustiti zgolj parametra 3.

Podrobnejša razlaga na vrhu strani.

Primer

Izberite obseg preglednice, v katerem bodo prikazani trendni podatki za premico. Izberite funkcijo. Vnesite izhodne podatke ali pa jih izberite z mi┼íko. Izberite potrditveno polje Matrika in kliknite V redu. Prikazali se bodo trendni podatki za premico, ki so bili izra─Źunani iz izhodnih podatkov.

Podprite nas!