Funkcija Format

Pretvori število v niz in ga potem oblikuje v skladu z obliko, ki jo navedete.

Skladnja:


Format (Število [, Oblika As String])

Vrnjena vrednost:

String

Parametri:

┼átevilo: poljuben numeri─Źni izraz, ki ga ┼żelite pretvoriti v oblikovan niz.

Oblika: Niz, ki dolo─Źa kodo za oblikovanje ┼ítevila. ─îe parametra Oblika ne navedete, bo funkcija Format dala isti rezultat kot funkcija Str.

Kode za oblikovanje

Naslednji seznam navaja kode, ki jih lahko uporabljate za oblikovanje števil:

0: ─îe ima ┼átevilo cifro na mestu, kjer se nahaja 0, se prika┼że cifra, sicer pa ni─Źla.

─îe ima ┼átevilo manj mest, kot je ni─Źel v kodi za oblikovanje (na obeh straneh decimalne vejice), bo imel rezultat vode─Źe ali slede─Źe ni─Źle. ─îe ima ┼ítevilo na levi strani decimalnega lo─Źila ve─Ź mest, kot je ni─Źel v kodi za oblikovanje, bodo dodatne cifre izpisane neoblikovano.

Decimalna mesta v ┼ítevilu se zaokro┼żajo v skladu s ┼ítevilom ni─Źel, ki se nahajajo za decimalnim lo─Źilom v kodi Oblika.

#: ─îe vsebuje ┼átevilo cifro na mestu, kjer se nahaja v kodi oblikovanja nahaja ograda #, se na tem mestu izpi┼íe cifra, sicer pa ni─Ź.

Ta simbol deluje tako kot 0, samo da se vode─Źih ali slede─Źih ni─Źel ne ka┼że, ─Źe je v kodi za oblikovanje ve─Ź znakov # kot pa mest v ┼ítevilu. Prikazana so samo pomembna mesta v ┼ítevilu.

.: Znak za decimalno lo─Źilo dolo─Źa ┼ítevilo decimalnim mest levo in desno od decimalnega lo─Źila.

─îe koda za oblikovanje vsebuje samo znake # levo od tega simbola, se rezultat za ┼ítevila, manj┼ía od 1, za─Źenja z decimalnim lo─Źilom. Uporabite znak 0 za prvo mesto levo od decimalnega lo─Źila, da bodo v tem primeru ┼ítevila izpisana z vodilno ni─Źlo.

%: pomno┼żi ┼ítevilo z 100 in na mestu, kjer se ┼ítevilo v kodi za oblikovanje nahaja, vrine znak za odstotek (%).

E- E+ e- e+ : ─îe koda za oblikovanje vsebuje najmanj en znak (0 or #) desno od simbola E-, E+, e-, or e+, se bo ┼ítevilo izpisalo v znanstveni ali eksponentni obliki. Med ┼ítevilo in eksponent se vstavi ─Źrka E oziroma e. ┼átevilo znakov za mesta desno od simbola dolo─Źa, koliko znakov bo imel eksponent.

Če je eksponent negativen, se za E-, E+, e-, e+ znak minus izpiše neposredno pred eksponent. Če je eksponent pozitiven, se znak plus piše pred eksponente samo v primeru E+ or e+.

Lo─Źilo za tiso─Źice se vstavlja, ─Źe koda za oblikovanje vsebuje lo─Źilo, vklju─Źeno med znake za cifre (0 ali #).

Ali se pika uporablja kot lo─Źilo za tiso─Źe ali za decimalke, je odvisno od podro─Źne nastavitve. Kadar vna┼íate ┼ítevilo neposredno v izvorno kodo za Basic, za decimalno lo─Źilo vedno uporabljajte piko. Kateri znak se bo dejansko uporabil, je odvisno od numeri─Źnega oblike v sistemskih nastavitvah.

- + $ ( ) presledek: Znaki plus (+), minus (-), dolar ($), presledek ali oklepaji, ki so neposredno vneseni v oblikovni kodi, se prika┼żejo dobesedno.

─îe ┼żelite prikazati kake druge znake, jim morate predpisati po┼íevnico (\), ali pa jih obdati z narekovaji (" ").

\ : Poševnica izpiše naslednji znak v kodi za oblikovanje.

Znake v kodi za oblikovanje, ki imajo poseben pomen, je mogo─Źe prikazati take kot so, samo ─Źe prednje zapi┼íete po┼íevnico. Po┼íevnica se pri tem ne izpi┼íe, razen ─Źe ne vpi┼íete dvojno po┼íevnico (\\) v kodo za oblikovanje.

─îe ┼żelite dobeseden izpis, moramo postaviti po┼íevnico pred znake za oblikovanje datuma in ─Źasa (a, c, d, h, m, n, p, q, s, t, w, y, /, :) , pred znake, s katerimi se oblikujejo ┼ítevila (#, 0, %, E, e, vejica, pika), in pred znake za oblikovanje nizov (@, &, <, >, !).

Lahko uporabljate tudi naslednje vnaprej dolo─Źene oblike za ┼ítevila. Razen oblike ┬╗General Number┬ź vse vrnejo vnaprej dolo─Źene oblike ┼ítevilo v obliki decimalnega ┼ítevila z dvema decimalnima mestoma.

─îe uporabljate vnaprej dolo─Źene oblike, morate ime oblike postaviti v narekovaje.

Vnaprej dolo─Źena oblika

General Number: ┼átevila se ka┼że, kot so bila vnesena.

Currency: pred število postavi znak za valuto, negativna števila vstavi v oklepaj.

Fixed: pred decimalno lo─Źilo postavi najmanj eno cifro.

Standard: prikazuje ┼ítevila z lo─Źilo za tiso─Źice.

Percent: Zmno┼żi ┼ítevilo s 100 in mu prida znak za odstotek.

Scientific: prika┼że ┼ítevila v znanstveni obliki (npr. 1,00E+03 za 1000).

Kodo za oblikovanje je mogo─Źe razdeliti v tri odseke, ki so med seboj lo─Źeni z vejicami. Prvi del definira obliko za pozitivna ┼ítevila, drugi del za negativna ┼ítevila, tretji del pa za ni─Ź. ─îe navedete samo eno kodo za obliko, se jo bo uporabilo za vsa ┼ítevila.

Podro─Źne nastavitve, ki se uporabljajo za obliko ┼ítevil, datumov in valute v LibreOffice Basicu, lahko nastavite v ÔÇô Nastavitve jezika ÔÇô Jeziki. V kodah zapisov Basica je decimalna pika (.) vedno uporabljena kot ograda za deseti┼íko lo─Źilo, dolo─Źeno z va┼ío podro─Źno nastavitvijo in bo kasneje zamenjana z ustreznim znakom.

Enako velja za podro─Źne nastavitve oblike datuma, ─Źasa in valute. Oblika zapisa Basica bo prevedena in prikazana glede na va┼íe podro─Źne nastavitve.

Kode napak:

5 Neveljaven klic procedure

Primer:


Sub ExampleFormat
    MsgBox Format(6328.2, "##,##0.00")
    ' ko vna┼íate ┼ítevila v izvorno kodo za Basic, uporabljajte vedno piko za decimalno lo─Źilo.
    ' prika┼że 6,328.20 v angle┼íkem in 6.328,20 v slovenskem okolju.
End Sub

Podprite nas!