Pretvorba datumskih vrednosti

Naslednje funkcije pretvarjajo datum v ┼ítevilo, s katerim je mogo─Źe ra─Źunati, in nazaj.

Funkcija DateSerial

Vrne vrednost Date, ─Źe navedemo leto, mesec in dan.

Funkcija DateValue

Vrne predmet Date iz niza, ki predstavlja datum.

Vrnjeni predmet je interno predstavljen kot enojna ┼ítevilska vrednost, ki ustreza navedenemu datumu. Ta vrednost lahko uporabite za izra─Źun ┼ítevila dni med dvema datumoma.

Funkcija Day

Na osnovi serijskega števila za datum, ki ga generirata funkciji DateSerial in DateValue, vrne vrednost, ki predstavlja dan v mescu.

Funkcija Month

Na osnovi serijskega števila za datum, ki ga generirata funkciji DateSerial in DateValue, vrne vrednost, ki predstavlja mesec v letu.

Funkcija WeekDay

Ta funkcija vrne število, ki odgovarja dnevu v tednu za serijsko številko datuma, ki sta jo ustvarili funkciji DateSerial ali DateValue.

Funkcija Year

Na osnovi serijskega števila za datum, ki ga generirata funkciji DateSerial in DateValue, vrne leto datuma.

Funkcija CDateToIso

Na osnovi serijskega ┼ítevila za datum, ki ga generirata funkciji DateSerial in CDateFromIso, vrne datum v zapisu ISO brez lo─Źil (LLLLMMDD).

Letnico sestavljajo vsaj ┼ítiri ┼ítevke, ─Źe je absolutna vrednost manj┼ía od 1000, tudi vodilne ni─Źle. Lahko je negativna z vodilnim minusom, ─Źe podani datum ozna─Źuje letnico pred na┼íim ┼ítetjem (pr.n.┼ít.) in ima lahko ve─Ź kot ┼ítiri ┼ítevke, ─Źe je absolutna vrednost ve─Źja od 9999. Oblikovani niz je lahko v obsegu od ┬╗-327680101┬ź do ┬╗327671231┬ź.

Ikona opombe

Letnice, manj┼íe od 100 in ve─Źje od 9999, so podprte od razli─Źice LibreOffice 5.4 naprej.


Funkcija CDateFromIso

Pretvori niz z datumom iz zapisa ISO (LLLLMMDD ali LLLL-MM-DD) v interno število za datume.

Letnico sestavljata dve (podprto le v obliki zapisa LLMMDD brez lo─Źil zaradi zdru┼żljivosti) ali najmanj ┼ítiri ┼ítevke. Pri ┼ítirih ┼ítevkah morajo biti podane vodilne ni─Źle, ─Źe je absolutna vrednost manj┼ía kot 1000, lahko pa je negativna z vodilnim minusom, ─Źe podani datum ozna─Źuje leto pred na┼íim ┼ítetjem (pr.n.┼ít.) in ima lahko ve─Ź kot ┼ítiri ┼ítevke, ─Źe je absolutna vrednost ve─Źja od 9999. Oblikovani niz je lahko v obsegu ┬╗-327680101┬ź do ┬╗327671231┬ź oz. od ┬╗-32768-01-01┬ź do ┬╗32767-12-31┬ź.

Neveljaven datum povzro─Źi napako. Letnica 0 ni sprejemljiva, zadnji dan pred na┼íim ┼ítetjem je -0001-12-31 in naslednji dan je 0001-01-01. Datumi pred 1582-10-15 so v prolepti─Źnem gregorijanskem koledarju.

Ikona namiga

Pri pretvorbi serijske ┼ítevilke datuma v natisljivi niz (npr. z ukazoma Print in MsgBox) se uporabi privzeti koledar krajevnih nastavitev, pri ─Źemer lahko ob prelomnem datumu 15. 10. 1582 preklopi na julijanski koledar, to pa lahko povzro─Źi drug prikazan datum od pri─Źakovanega. Uporabite funkcijo CDateToIso, da pretvorite tak┼íno datumsko ┼ítevilko v predstavitveni niz v prolepti─Źnem gregorijanskem koledarju.


Ikona opombe

Oblika zapisa LLLL-MM-DD z lo─Źili je podprta od razli─Źice LibreOffice 5.3.4 naprej. Letnice, manj┼íe od 100 ali ve─Źje od 9999 so podprte od LibreOffice 5.4 naprej, ─Źe program ne deluje v zdru┼żljivostnem na─Źinu VBA.


Funkcija CDateToUnoDate

Vrne datum, strukturiran kot com.sun.star.util.Date UNO.

Funkcija CDateFromUnoDate

Pretvori datum, strukturiran kot com.sun.star.util.Date UNO, v datumsko vrednost.

Funkcija CDateToUnoDateTime

Vrne ─Źasovni del datuma, strukturiran kot com.sun.star.util.DateTime UNO.

Funkcija CDateFromUnoDateTime

Pretvori strukturo com.sun.star.util.DateTime UNO v datumsko vrednost.

Funkcija DateAdd

Pri┼íteje razdobje (datum ali ─Źas) navedenemu datumu tolikokrat, kolikokrat je zahtevano, in vrne kon─Źni rezultat.

Funkcija DateDiff

Vrne ┼ítevilo datumskih ali ─Źasovnih intervalov med podanima datumoma.

Funkcija DatePart

Funkcija DatePart vra─Źa zahtevani del datuma.

Podprite nas!