Teiknelinja

Teiknelinja inneheld ofte brukte redigeringsverktøy. Trykk på pila ved sida av eit ikon for å opna ei verktøylinje som inneheld fleire funksjonar.

Verktøylinja «Teikning» kan også visast i eit tekstdokument eller eit rekneark. Dei synlege knappane kan vere ulike, avhengig av kva dokumenttype du arbeider med.

Vel

Bruk Vel på teiknelinja og klikk på eit objekt for å velja det.

Hald nede Shift-tasten medan du klikkar på objekta dersom du vil velja fleire enn eitt objekt om gongen.

Hald nede og klikk på objektet for å velja eit objekt som ligg bak eit anna. For å velja neste objekt i stabelen, held du nede og trykkjer igjen. Hald nede Shift + og trykk for å gå tilbake til det førre valde objektet.

Du kan leggja til tekst på eit valt objekt ved å dobbeltklikka på det og skriva eller lima inn teksten.

Trykk Escape eller utanfor det valde objektet for å fjerna ei merking.

Med dobbeltklikk kan du bruka eit verktøy til fleire oppgåver. Dersom du berre klikkar éin gong, går verktøyet tilbake til den førre oppgåva etter at denne er ferdig.

Utval

Gjer det mogleg å velja objekt i dette dokumentet.

Ikon

Utval

Linjefarge

Set linjefargen for det valde objektet.

Ikon Linjefarge

Linjefarge

Fyllfarge

Set områdefargen for det valde objektet.

Ikon Område

Område

Linje

Teiknar ei rett linje. For å endra retninga på linja i steg på 45 grader held du nede «Shift» medan du dreg med musa.

Ikon Linje

Linje

Rektangel

Teiknar eit fylt rektangel der du dreg med musa i teikninga. Trykk der du vil leggja eit hjørne og drag rektangelet så stort du vil ha det. Du kan halda nede Shift medan du dreg dersom du vil teikna eit kvadrat.

Ikon Rektangel

Rektangel

Ellipse

Teiknar ein fylt ellipse der du dreg med musa i teikninga. Trykk der du vil teikna ellipsen og drag han så stor du vil ha han. Du kan halda nede Shift medan du dreg dersom du vil teikna ein sirkel.

Ikon Ellipse

Ellipse

Piler

Opna verktøylinja Piler der du kan setja inn rette linjer, linjer med piler og målelinjer.

Kurve

Kurveknappen på teiknelinja opnar verktøylinja Linjer, der du kan leggja til linjer og former i lysbiletet.

Ikon Kurve

Kurve

Sambandslinjer

Ikon Sambandslinje

Sambandslinje

Opna verktøylinja for samband. Ved å bruka denne kan du leggja samband til objekta i lysbiletet. Eit samband er ei linje som koplar saman to objekt og held fram å hengja saman når objekta vert flytte. Dersom du kopierer eit objekt med eit samband, vert sambandet òg kopiert.

Grunnformer

Opnar ei verktøylinje for former som du kan bruka til å setja bilete inn i dokumentet.

Ikon Grunnleggjande former

Grunnformer

Symbolformer

Opnar verktøylinja for symbolutforming som du kan bruka til å setja bilete inn i dokumentet.

Ikon Symbolformer

Symbolformer

Blokkpiler

Opnar verktøylinja for blokkpiler som du kan bruka til å setja inn bilete i dokumentet.

Ikon Blokkpiler

Blokkpiler

Flytdiagram

Opnar verktøylinja for flytdiagram som du kan bruka til å setja inn bilete i dokumentet.

kon Flytskjema

Flytdiagram

Snakkebobler

Opnar verktøylinja Snakkebobler som du kan bruka til å setja bilete inn i dokumentet.

Ikon Snakkebobler

Snakkebobler

Stjerner og banner

Opnar verktøylinja for symbolutforming som du kan bruka til å setja bilete inn i dokumentet.

Ikon Stjerner

Stjerner

3D Objekt

Opna verktøylinja for 3D-objekt. Objekta er tredimensjonale med djupn, lyssetjing og releksjonar. Kvart innsett objekt dannar først ei 3D-scene. Du kan trykkja F3 for å gå inn i scena. For desse 3D-objekta kan du opna dialogvindauget for 3D-effektar for å endra eigenskapane.

Ikon 3D-objekt

3D-objekt

Roter

Dette verktøyet vert brukt for å rotera objekt.

Ikon Roter

Roter

Justering

Endrar justeringa av valde objekt.

Ikon Justering

Justering

Still opp

Endrar oppstillingsrekkjefølgja for eit valt objekt.

Ikon Still opp

Still opp

Fordel utval

Fordeler tre eller fleire objekt jamt langs den vassrette eller loddrette aksen. Du kan også fordela avstanden mellom objekta jamt.

Ikon Distributer

Fordel

Skugge

Legg til skugge på det valde objektet. Viss objektet har skugge frå før, vert han fjerna. Viss du trykkjer på denne knappen utan å ha merkt eit objekt, vil det neste objektet du teiknar få skugge.

Ikon Legg til skugge

Skugge

Skjer til

Klipper eller skalerer det valde biletet. Du kan òg tilbakestilla biletet til den opphavlege storleiken.

Ikon Klipp

Skjer av

Biletfilter

Denne knappen på biletverktøylinjaopnar filterlinja, som let deg bruka ulike filter på det valde biletet.

Ikon Filter

Filter

Rediger punkt

Let deg endra forma til eit valt teikneobjekt.

Ikon Slå punktredigeringsmodus av/på

Slå punktredigeringsmodus av/på

Festepunkt

Her kan du redigera festepunkta på teikninga.

Ikon Rediger festepunkt

Rediger festepunkt

Utdriving av/på

Slår på eller av 3D-effektar for dei valde objekta.

Ikon Utdriving av/på

Utdriving på/av