Kryptering av dokument med OpenPGP

LibreOffice kan kryptera dokument ved å kryptera med OpenPGP offentlege nøklar. Dokumentet vert kryptert med ein symmetrisk krypteringsalgoritme.

note

GPG-signering fungerer berre for ODF-dokument.

For å bruka denne funksjonen …

Vel menyen Fil → Lagra som, vel Krypter med GPG-nøkkel og trykk Lagra.

LibreOffice kan kryptera dokument konfidensielt med OpenPGP. Dokumentet vert kryptert med ein symmetrisk krypteringsalgoritme som krev ein symmetrisk nøkkel. Kva symmetriske nøkkel vert brukt berre éin gong og vert også kalla ein økt-nøkkel. Dokumentet og den tilhøyrande økt-nøkkelen vert sendt til mottakaren. Økt-nøkkelen må sendast til mottakarane slik at dei vet korleis dokumentet skal krypterast, og vert overført kryptert med mottakaren sin offentlege nøkkel. Berre mottakaren sin private nøkkel kan brukast for å opna dokumentet.

LibreOffice brukar OpenPGP-programmet som ligg i datamaskinen. Dersom dette programmet ikkje er installert, nå du lasta ned den versjonen som passar datamaskinen du brukar frå der du til vanleg lastar ned slike program.

Her er nokre eksterne GPG-program som verkar i LibreOffice:

Du må definera eit personleg par med krypteringsnøklar med OpenPGP-programmet. Sjå i det installerte OpenPGP-programmet om korleis du gjer dette. Som oftast er dette det første du gjer etter at programmet er installert.

Krypteringsoppsett for LibreOffice

Set den ønskte offentlege nøkkelen for kryptering med OpenPGP og digitale signaturar. Desse nøklane vert førehandsvalde i dialogvindauget for nøklar kvar gong du signerer eller krypterer eit dokument. Du treng såleis ikkje velja nøkkelen sjølv når du ofte skal signera med ein bestemt nøkkel.

Vel menyen → Brukardata. I området Kryptografi:

OpenPGP-signeringsnøkkel

Vel OpenPGP-nøkkel frå nedtrekkslista for å signera ODF-dokument.

OpenPGP-krypteringsnøkkel

Vel OpenPGP-nøkkel frå nedtrekkslista for å kryptera ODF-dokument.

Bruk alltid eigen nøkkel når dokumenta vert krypterte

Merk denne avkryssingsboksen for også å kryptera fila med den offentlege nøkkelen din slik at du kan opna henne med den private nøkkelen din.

warning

Sjå etter at dette valet er merkt viss du ønskjer å kunna dekryptere dokument du har kryptert til andre.

Kryptering av dokument

Kryptering med OpenPGP krev at det vert brukt mottakaren sin offentlege nøkkel og at denne nøkkelen er tilgjengeleg OpenPGP si liste over nøklar lagra i datamaskinen. Slik krypterer du eit dokument:

1. Vel Fil → Lagra som,

2. Skriv inn eit filnamn.

3. Kryss av for Krypter med GPG-nøkkel i avkryssingsboksen.

4. Trykk Lagra. LibreOffice vil nå opna dialogvindauget der du kan velja OpenPGP offentleg nøkkel.

5. Merk av for mottakaren sin offentlege nøkkel. Du kan velja fleire nøklar samtidig.

6. Trykk OK for å lukka dialogvindauget og lagra fila.

Fila er nå lagra kryptert med dei valde offentlege nøklane.

warning

Berre mottakaren sin private nøkkel kan dekryptera dokumentet, dersom du ikkje krypterte det for deg sjølv i tillegg.

Dekryptering av dokument

Det er berre råd å dekryptera dokument som er krypterte med den offentlege nøkkelen din. Slik dekrypterer du eit dokument:

1. Opna dokumentet. Det kjem opp spørsmål om passord.

2. Skriv inn passordet for den private nøkkelen i OpenPGP. Dokumentet vert å dekryptert og innhaldet er tilgjengeleg.

Skilnaden på dokument krypterte med OpenPGP og dokument lagra med passord

Begge kommandoane er konfidensielle, men på ulike måtar.

Når du lagrar eit dokument med passord, må du hugsa passordet for å få opna dokumentet igjen. Alle andre som har behov for å opna dokumentet, må også kjenna til passordet. Passordet må såleis overførast dersom andre skal bruka det.

Filer som er krypterte ved å lagra med passord, kan ikkje dekrypterast utan dersom det lagra passordet er med.

Når du krypterer eit dokument med OpenPGP definerer du kven som skal kunna dekryptera dokumentet. Du treng såleis ikkje senda eit passord via meir elller mindre trygge kanalar. I tillegg handsamar OpenPGP rekkja av offentlege nøklar meir effektivt.

Støtt oss!