Woordafbreking

Standaard verplaatst LibreOffice woorden die niet op een regel passen naar de volgende regel. Als u wilt, kunt u automatische of handmatige woordafbreking gebruiken om dit gedrag te voorkomen.

note

Regels voor woordafbreking verschillen per taal. Om automatisch te raden waar een woord kan worden afgebroken, moet u de relevante extensie hebben geïnstalleerd. Als de regels ontbreken, wordt er een foutmelding of banner weergegeven.
Afbreekregels worden vaak gebundeld met woordenboeken en geïnstalleerd met LibreOffice, afhankelijk van de taal die u heeft gekozen. Als ze ontbreken, kunt u relevante extensies vinden door te zoeken naar 'afbreking' op de Extensieswebsite.
Meer informatie over taalondersteuning op onze wiki.

Automatische woordafbreking

Automatische woordafbreking voegt afbreekstreepjes in waar nodig in een alinea. Deze optie is alleen beschikbaar voor alinea-opmaakprofielen en individuele alinea's.

Zo kunt u tekst in een alinea automatisch afbreken:

1. Klik met de rechtermuisknop in een alinea, en kies Alinea.

2. Klik op de tab Tekstverloop.

3. Selecteer, in het gebied Woordafbreking, het keuzevak Automatisch.

4. Klik op OK.

Zo kunt u tekst in meerdere alinea's automatisch afbreken:

Als u meer dan een alinea automatisch wilt afbreken, gebruikt u een alinea-opmaakprofiel.

Schakel de optie voor automatische woordafbreking bijvoorbeeld in voor het alinea-opmaakprofiel Standaard, en pas het opmaakprofiel dan toe op de alinea's die u wilt afbreken.

1. Kies Beeld - Opmaakprofielen en klik dan op het pictogram Alinea-opmaakprofielen.

2. Klik met de rechtermuisknop op het alinea-opmaakprofiel dat u wilt afbreken, en kies dan Wijzigen.

3. Klik op de tab Tekstverloop.

4. In het gebied Woordafbreking kiest u het selectievakje Automatisch.

5. Klik op OK.

6. Pas het opmaakprofiel toe op de alinea's waarin u woordafbreking wilt gebruiken.

Handmatige woordafbreking

U kunt een afbreekstreepje op een regel invoegen waar u wilt, of LibreOffice kan de woorden zoeken die afgebroken moeten worden, en vervolgens een woordafbreking voorstellen.

Zo kunt u woorden handmatig afbreken:

Klik in het woord dat u wilt afbreken en druk op +afbreekstreepje(-) om snel een afbreekstreepje in te voegen.

Als u handmatig een afbreekstreepje in een woord invoegt, wordt het woord alleen bij het handmatige afbreekstreepje afgebroken. Er wordt verder geen automatische woordafbreking op dit woord toegepast. Een woord met een handmatig afbreekstreepje negeert de instellingen op het tabblad Tekstverloop.

Zo kunt u tekst in een selectie handmatig afbreken:

1. Selecteer de tekst die u wilt afbreken.

2. Kies Extra - Taal - Woordafbreking.