Reguliere uitdrukkingen gebruiken om te zoeken in tekst

Reguliere uitdrukkingen kunnen gebruikt worden om te zoeken naar enkele niet gespecificeerde of zelfs onzichtbare tekens.

note

Zoeken met reguliere uitdrukkingen verschilt van zoeken met jokertekens. LibreOffice Writer ondersteunt alleen zoeken met reguliere uitdrukkingen.


U kunt reguliere uitdrukkingen gebruiken wanneer u in een document tekst zoekt en vervangt. 'z.n' vindt bijvoorbeeld 'zon' en 'zin'.

  1. Kies Bewerken - Zoeken en vervangen.

  2. Klik op Andere opties om het dialoogvenster uit te breiden.

  3. Selecteer het vak Reguliere uitdrukkingen.

  4. In het vak Zoeken typt u de zoekterm en de reguliere uitdrukking(en) die u wilt gebruiken in uw zoekactie.

  5. Klik op Volgende zoeken of Alles zoeken.

Voorbeelden van reguliere uitdrukkingen

  1. De reguliere uitdrukking voor één enkel teken is een punt (.).

  2. De reguliere uitdrukking voor het nul of meer keer voorkomen van het vorige teken is een asterisk. Bijvoorbeeld: "123*" vindt "12", "123" en "1233".

  3. De combinatie van reguliere uitdrukkingen om te zoeken naar het nul of meer keer voorkomen van een teken is een punt en een asterisk (.*).

  4. De reguliere uitdrukking voor het einde van een alinea is een dollarteken ($). De combinatie van reguliere uitdrukkingen voor het begin van een alinea is een caret en een punt (^.).

  5. De reguliere uitdrukking voor een tab teken is \t.

Notitiepictogram

Een zoekactie met behulp van een reguliere uitdrukking zal alleen werken in één alinea. Doe afzonderlijke zoekacties in elke alinea om te zoeken met behulp van reguliere uitdrukkingen in meer dan één alinea.


Help ons, alstublieft!