Een brochure afdrukken

U kunt een Writer-document als een brochure of boekje afdrukken. Dit wil zeggen dat Writer twee pagina's op elke zijde van het papier afdrukt. Wanneer u het papier dan vouwt, kunt u het document als een boek lezen.

Wanneer u een document maakt dat u als brochure wilt afdrukken, gebruikt u de afdrukstand Staand voor de pagina's. Writer past de brochure-layout toe wanneer u het document afdrukt.

LibreOffice is niet ontworpen voor het afdrukken van brochures van documenten met liggende pagina-oriëntaties, maar het is wel mogelijk om dergelijke documenten af te drukken.

Het is niet mogelijk om een grote afbeelding over twee pagina's af te drukken. Snijd de afbeelding in twee delen en plaats elk deel op verschillende pagina's.

Zo drukt u een brochure af:

1. Kies Bestand - Afdrukken.

2. Klik op Eigenschappen in het dialoogvenster Afdrukken.

3. In het eigenschappendialoogvenster van uw printer stelt u de afdrukstand Liggend in.

Tippictogram

Als uw printer dubbelzijdig afdrukt, en omdat brochures altijd liggend worden afgedrukt, dient u de instelling 'dubbelzijdig - korte zijde' in uw dialoogvenster voor printerinstellingen te gebruiken.

1. Ga terug naar het dialoogvenster Afdrukken.

2. Selecteer Brochure, in het gedeelte Pagina-opmaak.

3. Voor een printer die automatisch op beide zijden van een pagina afdrukt, specificeert u in de sectie Bereik en kopieën om Oneven en Even pagina's op te nemen.

1. Klik op Afdrukken.

Als u een staand document afdrukt op een liggende pagina, zullen twee tegenoverliggende zijden in een brochure naast elkaar worden afgedrukt. Als u een printer hebt die dubbelzijdig kan afdrukken, kunt u een hele brochure uit uw document maken zonder dat u later de pagina's moet sorteren. Als u een printer hebt die alleen enkelzijdig kan afdrukken, dan kunt u dit effect bewerkstelligen door eerst alle voorkanten af te drukken met de optie "Voorzijden / rechter pagina's / oneven pagina's" gemarkeerd, dan de gehele papierstapel opnieuw in uw printer te doen en alle achterkanten af te drukken met de optie "Achterzijden / linker pagina's / even pagina's" gemarkeerd.

Notitiepictogram

Als LibreOffice de pagina's in de verkeerde volgorde afdrukt, selecteer dan In omgekeerde volgorde afdrukken in het gedeelte Bereik en Kopieën en druk het document vervolgens opnieuw af.