Afdrukstand wijzigen

Alle eigenschappen van pagina's voor Writer tekstdocumenten, zoals bijvoorbeeld de oriĆ«ntatie van de pagina, worden bepaald door pagina-opmaakprofielen. Als standaard gebruikt een nieuw tekstdocument het pagina-opmaakprofiel ā€œStandaardā€ voor alle pagina's. Als u een bestaand document opent, dan kunnen verschillende pagina-opmaakprofielen zijn toegepast op verschillende bladzijden.

Het is belangrijk te weten dat veranderingen aan een pagina-eigenschap alleen de pagina's betreffen die het huidige pagina-opmaakprofiel gebruiken. Het huidige pagina-opmaakprofiel is te zien in de Statusbalk, in de onderste vensterrand.

De oriƫntatie van alle pagina's wijzigen

Als uw tekstdocument geheel uit pagina's met hetzelfde pagina-opmaakprofiel bestaat kunt u de pagina-eigenschappen direct veranderen:

 1. Kies Opmaak - Pagina-opmaakprofiel.

 2. Klik op de tab Pagina.

 3. Selecteer onder Papierformaat ā€œStaandā€ of ā€œLiggendā€.

 4. Klik op OK.

Zo wijzigt u de oriƫntatie alleen voor sommige pagina's

LibreOffice gebruikt pagina-opmaakprofielen om de oriĆ«ntatie van de pagina's in een document te bepalen Pagina-opmaakprofielen bepalen meer pagina-eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de kop- en voettekst- of paginamarges. U kunt Ć³f het pagina-opmaakprofiel ā€œStandaardā€ voor het huidige document wijzigen, Ć³f u kunt uw eigen pagina-opmaakprofielen definiĆ«ren en die opmaakprofielen toepassen op willekeurige gedeelten van uw tekst.

Aan het eind van deze helppagina, bespreken wij het bereik van pagina-opmaakprofielen in detail. Als u twijfelt over het concept van pagina-opmaakprofielen, lees dan alstublieft de sectie aan het einde van deze pagina.

note

Anders dan teken- of alinea-opmaakprofielen, kennen pagina-opmaakprofielen geen hiƫrarchie. U kunt een nieuw pagina-opmaakprofiel, gebaseerd op de eigenschappen van een bestaand pagina-opmaakprofiel, maken, maar als u later het opmaakprofiel van het origineel verandert dan zal het nieuw pagina-opmaakprofiel niet automatisch de veranderingen erven.


U heeft eerst een pagina-opmaakprofiel nodig en vervolgens past u dat toe om de pagina-oriƫntatie van alle pagina's met hetzelfde pagina-opmaakprofiel te veranderen:

 1. Kies Beeld - Opmaakprofielen.

 2. Klik op het pictogram Pagina-opmaakprofielen.

 3. Klik met de rechtermuisknop op een pagina-opmaakprofiel en kies Nieuw. Het nieuwe pagina-opmaakprofiel erft in eerste instantie alle eigenschappen van het geselecteerde pagina-opmaakprofiel.

 4. Op het tabblad Beheren typt u bijvoorbeeld een naam voor het pagina-opmaakprofiel in het vak Naam.

 5. In het vak Volgend opmaakprofiel selecteert u het pagina-opmaakprofiel dat u wilt gebruiken op de pagina nĆ” de pagina met het nieuwe opmaakprofiel. Zie de sectie betreffende het bereik van pagina-opmaakprofielen aan het einde van deze helppagina.

 6. Klik op de tab Pagina.

 7. Selecteer onder Papierformaat ā€œStaandā€ of ā€œLiggendā€.

 8. Klik op OK.

Nu heeft u een correct pagina-opmaakprofiel met de naam "Mijn landschap" gedefinieerd. Dubbelklik op het pagina-opmaakprofiel "Mijn landschap" in het venster Stijlen en opmaak om het nieuwe pagina-opmaakprofiel toe te passen. Alle pagina's in het huidige bereik van pagina-opmaakprofielen zullen worden veranderd. Indien u als "Volgend opmaakprofiel" een ander pagina-opmaakprofiel heeft gekozen, zal alleen de eerste pagina van het huidige bereik van pagina-opmaakprofielen veranderd worden.

Snel schakelen tussen staande en liggende pagina-indeling

De standaardsjabloon die door LibreOffice Writer wordt geleverd, biedt verschillende opmaakprofielen voor paginalay-out, waaronder Standaard die een staande oriƫntatie heeft en Landschap met een liggende oriƫntatie.

Deze opmaakprofielen kunnen worden gebruikt om snel te schakelen tussen staande en liggende afdrukstand door handmatige pauzes in te voegen en de juiste pagina-opmaakprofielen te kiezen, zoals hieronder beschreven:

 1. Plaats de cursor waar het pagina-einde moet worden ingevoegd.

 2. Ga naar Invoegen - Meer einden - Handmatig einde. Het dialoogvenster Einde invoegen opent.

 3. Kies de optie Pagina-einde en kies in de keuzelijst Pagina-opmaakprofiel het pagina-opmaakprofiel dat na het einde op de pagina moet worden toegepast (Standaard, Liggend, enz.).

 4. Als de toegepaste op een bepaald punt in het document opnieuw moet worden gewijzigd (bijvoorbeeld om terug te schakelen van liggende naar staande oriƫntatie), plaatst u de cursor op dit punt en herhaalt u de eerder beschreven stappen.

Het bereik van pagina-opmaakprofielen

Wees bewust van het bereik van de pagina-opmaakprofielen in LibreOffice. Welke pagina's van uw tekstdocument worden beĆÆnvloed door een pagina-opmaakprofiel te veranderen?

EĆ©n pagina lang opmaakprofielen

Een pagina-opmaakprofiel kan worden gedefinieerd om slechts ƩƩn pagina te beslaan. Het opmaakprofiel "Eerste pagina" is een voorbeeld. U stelt deze eigenschap in door een ander pagina-opmaakprofiel als "Volgend opmaakprofiel" te definiƫren, op het tabblad Opmaak - Pagina-opmaakprofiel - Beheren.

Een pagina-opmaakprofiel dat Ć©Ć©n pagina lang is begint vanaf de onderrand van het huidige bereik van het pagina-opmaakprofiel tot aan het volgende pagina-einde. Het volgende pagina-einde verschijnt automatisch als de tekst naar de volgende pagina vloeit, dit wordt ook wel een "zacht pagina-einde" genoemd. Als alternatief kunt u een handmatig pagina-einde invoegen.

Om een handmatige pagina-einde in te voegen, drukt u op +Enter of kies Invoegen - Meer einden - Handmatig einde en klik op OK.

Handmatig gedefinieerd bereik van een pagina-opmaakprofiel

Het pagina-opmaakprofiel "Standaard" stelt geen andere "Volgend opmaakprofiel" in op het tabblad Opmaak - Pagina-opmaakprofiel - Beheren. In plaats daarvan is "Volgend opmaakprofiel" ook ingesteld op "Standaard". Alle pagina-opmaakprofielen die worden gevolgd door hetzelfde pagina-opmaakprofiel kunnen meerdere pagina's beslaan. De onder- en bovengrenzen van het bereik van het pagina-opmaakprofiel worden gedefinieerd door "pagina-einden met opmaakprofiel". Alle pagina's tussen twee willekeurige "pagina-einden met opmaakprofiel" gebruiken hetzelfde pagina-opmaakprofiel.

U kunt een "pagina-einde met opmaakprofiel" direct op de cursorpositie invoegen. Als alternatief kunt u de eigenschap "pagina-einde met opmaakprofiel" toepassen op een alinea of een alinea-opmaakprofiel.

Voer een van de volgende opdrachten uit:

Help ons, alstublieft!