Inspringende alinea's

U kunt de inspringingen voor de huidige alinea, voor alle geselecteerde alinea's of voor een alinea-opmaakprofiel wijzigen.

tip

U kunt ook inspringingen instellen met behulp van de liniaal. Kies, om de liniaal weer te geven, Beeld - Liniaal..

Inspringingen plaatsen

Inspringingen worden berekend rekening houdend met de linker- en rechterpaginamarges. Voer een negatief getal in als u de alinea buiten de paginamarges wilt laten uitsteken.

note

Om de maateenheden te wijzigen, kies - LibreOffice Writer - Algemeen en selecteer de nieuwe maateenheden in het gedeelte Instellingen.

De inspringingen zijn verschillend, afhankelijk van de schrijfrichting. Kijk, bijvoorbeeld, naar de waarde van de inspringing Vóór tekst in van-links-naar-rechts talen. De linker rand van de alinea wordt ingesprongen in verhouding tot de marge van de linkerpagina. In van-rechts-naar-links talen wordt de rechter rand van de alinea ingesprongen in verhouding tot de marge van de rechterpagina.

Negatief inspringen

Voer, voor een hangende inspringing, een positieve waarde in achter Vóór tekst en een negatieve waarde achter Eerste regel".

Het pictogram Negatief inspringen staat in het gedeelte Alinea van het paneel Eigenschappen van de Zijbalk. Klik op dit pictogram om de waarden van Voor tekst en Eerste regel te wisselen. Hiermee kunt u een alinea schakelen tussen een ingesprongen eerste regel en een negatieve inspringing.

Om een negatieve inspringing te maken: Typ een eerste regelinspringing waar u de inspringing wilt laten beginnen en klik vervolgens op het pictogram Negatief inspringen om de negatieve inspringing te maken.

Pictogram Negatief inspringen

Pictogram Negatief inspringen

De opdracht Negatief inspringen kan toegevoegd worden als een knop op een werkbalk, een item in een menu of contextmenu, of een sneltoets.