Werken met limieten

Hoe kan ik de limieten in een som- of integraalformule definiëren?

U wilt een somformule zoals "som van s^k als k = 0 tot en met n" invoeren op de cursorpositie in een Writer-tekstdocument.

1. Kies Invoegen - OLE-object - Formule-object.

U ziet het Math-invoervenster en het paneel Elementen aan de linkerkant.

2. Selecteer bovenaan in het paneel Elementen het item Operatoren.

3. Klik, in het onderste gedeelte van het paneel Elementen, op het pictogram Som.

4. Klik aansluitend op het pictogram Boven- en benedengrens om bovenste en onderste limieten in te schakelen.

5. In het invoervenster zal de eerste tijdelijke aanduiding of markering geselecteerd zijn en kunt u de ondergrens invoeren:

k = 0

6. Druk op F4 om door te gaan naar de volgende markering en voer de bovengrens in:

n

7. Druk op F4 om door te gaan naar de volgende markering en voer de somopdracht in:

s^k

8. Nu is de formule voltooid. Klik in uw tekstdocument buiten de formule om de formulebewerker te verlaten.

Op dezelfde manier kunt u een integraalformule met limieten invoeren. Als u op een pictogram van het paneel Elementen klikt, wordt de toegewezen tekstopdracht ingevoerd in het invoervenster. Als u de tekstopdrachten kent, kunt u de opdrachten direct invoeren in het invoervenster.

1. Kies Invoegen - OLE-object - Formule-object.

2. Klik in het invoervenster en voer de volgende regel in:

int from{a} to{b} f(x)`dx

Er is een kleine opening tussen f(x) en dx, die u ook kunt invoeren met behulp van het paneel Elementen: selecteer bovenaan het item Opmaak in de keuzelijst, dan het pictogram Kleine opening.

note

Kies Opmaak - Lettertypen en selecteer andere lettertypen als het lettertype van de letters f en x u niet bevalt. Klik op de knop Standaard om vanaf nu de nieuwe lettertypen als standaard te gebruiken.

tip

Als u de formule nodig heeft binnen een regel tekst, vergroten de limieten de regelhoogte. U kunt Opmaak - Tekstmodus kiezen om de limieten naast het som- of integraalteken te plaatsen, hetgeen de regelhoogte verkleint.