Haakjes

U kunt kiezen uit verschillende soorten haakjes om een LibreOffice Math-formule te structureren. Typen haakjes worden weergegeven in het onderste deel van het deelvenster Elementen. Deze haakjes worden ook vermeld in het contextmenu van het Opdrachten-venster. Alle haakjes die niet in het Elementen-paneel of in het contextmenu staan, kunnen handmatig worden getypt in het Opdrachten-venster.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Open het contextmenu in het venster Opdrachten en kies Haken

Kies Beeld - Elementen; selecteer dan in het paneel Elementen Haakjes in de keuzelijst.


Hieronder volgt een complete lijst van alle beschikbare typen haakjes. Het pictogram naast het type haakje geeft aan dat het bereikbaar is via het paneel Elementen (menu Beeld - Elementen) of via het context-menu van het venster Opdrachten.

Haakje types

Pictogram

Ronde haakjes

Voegt een tijdelijke aanduiding tussen normale ronde haakjes in. U kunt ook (<?>) in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Vierkante haakjes

Voegt een tijdelijke aanduiding tussen vierkante haakjes in. U kunt ook [<?>] in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Dubbele vierkante haakjes

Voegt een tijdelijke aanduiding tussen dubbele vierkante haakjes in. U kunt ook ldbracket <?> rdbracket in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Accolades

Voegt een tijdelijke aanduiding tussen accolades in. U kunt ook lbrace<?>rbrace rechtstreeks in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Enkele verticale lijnen

Voegt een tijdelijke aanduiding tussen enkele verticale lijnen in. U kunt ook lline <?> rline rechtstreeks in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Dubbele verticale lijnen

Voegt een tijdelijke aanduiding tussen dubbele verticale lijnen in. U kunt ook ldline <?> rdline rechtstreeks in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Punthaakjes

Voegt een tijdelijke aanduiding tussen punthaakjes in. U kunt ook langle <?> rangle in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Operatorhaakjes

Voegt twee tijdelijke aanduidingen tussen operatorhaakjes in. U kunt ook langle <?> mline <?> rangle in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Groeperingshaakjes

Voegt een tijdelijke aanduiding tussen groeperingshaakjes in. U kunt ook {<?>} in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Ronde haakjes (schaalbaar)

Voegt schaalbare ronde haakjes en een tijdelijke aanduiding in. U kunt ook left(<?> right) in het venster Opdrachten invoeren.

Pictogram

Vierkante haakjes (schaalbaar)

Voegt schaalbare vierkante haakjes en tijdelijke aanduidingen in. U kunt ook left[<?> right] in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de haakjes wordt automatisch aangepast.

Pictogram

Dubbele vierkante haakjes (schaalbaar)

Voegt schaalbare dubbele vierkante haakjes en tijdelijke aanduidingen in. U kunt ook left ldbracket <?> right rdbracket rechtstreeks in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de haakjes wordt automatisch aangepast.

Pictogram Accolades (schaalbaar)

Accolades (schaalbaar)

Voegt schaalbare accolades en een tijdelijke aanduiding in. U kunt ook left lbrace <?> right rbrace in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de accolades wordt automatisch aangepast.

Pictogram Enkele lijnen schaalbaar

Enkele verticale lijnen (schaalbaar)

Voegt schaalbare enkele verticale lijnen en een tijdelijke aanduiding in. U kunt ook left lline <?> right rline in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de haakjes wordt automatisch aangepast.

Pictogram Dubbele lijnen (schaalbaar)

Dubbele verticale lijnen (schaalbaar)

Voegt schaalbare dubbele verticale lijnen en een tijdelijke aanduiding in. U kunt ook left ldline <?> right rdline in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de haakjes wordt automatisch aangepast.

Pictogram Punthaken (schaalbaar)

Punthaakjes (schaalbaar)

Voegt schaalbare punthaakjes en een tijdelijke aanduiding in. U kunt ook left langle <?> right rangle in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de haakjes wordt automatisch aangepast.

Pictogram Operatorhaken (schaalbaar)

Operatorhaakjes (schaalbaar)

Voegt schaalbare operatorhaakjes en tijdelijke aanduidingen in. U kunt ook left langle <?> mline <?> right rangle in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de haakjes wordt automatisch aangepast.

Pictogram Accolade boven (schaalbaar)

Accolade boven (schaalbaar)

Voegt een schaalbare accolade boven en tijdelijke aanduidingen in. U kunt ook <?> overbrace <?> rechtstreeks in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de accolade wordt automatisch aangepast.

Pictogram Accolade beneden (schaalbaar)

Accolade onder (schaalbaar)

Voegt een schaalbare accolade onder en tijdelijke aanduidingen in. U kunt ook <?> underbrace <?> rechtstreeks in het venster Opdrachten invoeren. De grootte van de accolade wordt automatisch aangepast.

Voer lfloor<?>rfloor direct in het venster Opdrachten in om onderhaakjes in te voegen.

Voer lceil<?>rceil direct in het venster Opdrachten in om bovenhaakjes in te voegen.

Voer left lfloor<?>right rfloor direct in het venster Opdrachten in om schaalbare onderhaakjes in te voegen.

Voer left lceil<?>right rceil direct in het venster Opdrachten in om schaalbare bovenhaakjes in te voegen.

Tippictogram

De grootte van haakjes wordt automatisch aangepast wanneer u left en right direct voor de haak-opdracht invoert, bijvoorbeeld left(a over b right). U kunt ook de grootte en afstand van de haakjes instellen door Opmaak - Afstand - Categorie - Haakjes te kiezen en de gewenste percentages in te stellen. Vink het vak Alle haakjes schalen aan om de wijzigingen op alle haakjes in de formule toe te passen.


U kunt ook enkele haakjes gebruiken. Hiertoe typt u een backslash \ vóór de opdracht. Bijvoorbeeld, als u \[ invoert, verschijnt de linker vierkante haak zonder zijn tegenhanger. Dit is handig voor het maken van omgekeerde haakjes of om intervallen te maken. Let er op dat alleen niet-schaalbare haakjes individueel gebruikt kunnen worden. Gebruik de opdracht size om de grootte te wijzigen.

Voorbeelden van enkele haakjes

Voor niet-geschaalde haakjes:

a = \{ \( \[ b newline

{} + c \] \) \ }

Gebruik none als naam voor geschaalde haakjes

a = left ( a over b right none newline

left none phantom {a over b} + c right )

Notitiepictogram

De instructie phantom zorgt ervoor dat het laatste haakje de juiste grootte heeft.


Waarschuwingspictogram

Zorg ervoor dat er spaties (witruimtes) tussen de elementen staan wanneer u ze direct in het venster Opdrachten invoert. Dit zorgt ervoor dat de juiste structuur herkend wordt.


Nuttige informatie over Indices en exponenten evenals schalen helpt u formules effectief te structureren. Zie Haakjes en groeperen voor meer informatie over haakjes.

Help ons, alstublieft!