3D-objecten

Opent de werkbalk 3D-objecten. De objecten zijn driedimensionaal, met diepte, verlichting en reflectie. Elk ingevoegd object vormt aanvankelijk een 3D-scène. U kunt op F3 drukken om de scène binnen te gaan. Voor deze 3D-objecten kunt u het dialoogvenster 3D-effecten openen om de eigenschappen te bewerken.

Pictogram 3D-objecten

3D-objecten

Tippictogram

Als u een 3D-object om een van zijn drie assen wilt draaien, klikt u eenmaal op het object om het te selecteren, en vervolgens nogmaals om de rotatiegrepen van het object weer te geven. Sleep een greep in de richting waarin u het object wilt draaien.

Kubus

Tekent een gevulde kubus waar u in de dia sleept. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een 3D-rechthoek te tekenen.

Pictogram Kubus

Kubus

Bol

Tekent een gevulde bol waar u in de dia sleept. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een sferoïde te tekenen.

Pictogram Bol

Bol

Cilinder

Tekent een cilinder die is gebaseerd op een cirkel waar u in de dia sleept. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een cilinder te tekenen die is gebaseerd op een ellips.

Pictogram Cilinder

Cilinder

Kegel

Tekent een kegel die is gebaseerd op een cirkel waar u in de dia sleept. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een kegel te tekenen die is gebaseerd op een ellips.

Pictogram Kegel

Kegel

Piramide

Tekent een piramide met een vierkante basis waar u in de dia sleept. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een piramide met een rechthoekige basis te tekenen. Om een andere veelhoek voor de basis van de piramide te definiëren, opent u het dialoogvenster 3D-effecten en klikt u op het tabblad Geometrie. Voer in het gebied Segmenten het aantal zijden van de veelhoek in het vak Horizontaal in en klik vervolgens op het groene vinkje.

Pictogram Piramide

Piramide

Torus

Tekent een ringvormig object dat is gebaseerd op een cirkel waar u in de dia sleept. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een torus te tekenen die is gebaseerd op een ellips.

Pictogram Torus

Torus

Schaal

Tekent een komvormig object dat is gebaseerd op een cirkel waar u in de dia sleept. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een schaal te tekenen die is gebaseerd op een ellips.

Pictogram Schaal

Schaal

Halve bol

Tekent de helft van een bol waar u in de dia sleept. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om de helft van een sferoïde te tekenen.

Pictogram Halve bol

Halve bol