Sjablonen beheren

Het dialoogvenster Sjabloonbeheer maakt het gemakkelijk om sjablonen te beheren en stelt u in staat om nieuwe documenten te starten met behulp van sjablonen.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Kies Bestand - Nieuw - Sjablonen.

Kies Bestand - Sjablonen - Sjablonen beheren.

Druk op +Shift+N in elke LibreOffice module.

Druk op de knop Sjablonen in het Startcentrum.

Selecteer een sjabloontype op de knop Sjablonen van het Startcentrum.


Sjablonen besparen bewerkingstijd door het nieuwe document met vooringevulde inhoud en opmaak te starten. Met Sjabloonbeheer kunt u toegang tot sjablonen verkrijgen en deze organiseren in LibreOffice.

LibreOffice heeft een aantal ingebouwde sjablonen, die kunnen gebruikt worden om documenten, presentaties, rekenbladen en tekeningen te maken. U kunt de sjablonen, die beschikbaar zijn in de sjablonen beheerder, gebruiken, uw eigen sjablonen of op zoek gaan naar bijkomende sjablonen op het internet.

tip

Maak gebruik van categorieƫn om uw sjablonen te beheren. Maak nieuwe sjablonen of download sjablonen en beheer ze in de Sjabloonbeheerder. Gebruik sjablonen om tijd te besparen voor herhalende documenten.


Hoofdvenster - Sjabloonkeuzes

Voorbeelden van beschikbare sjablonen worden in het hoofdvenster weergegeven, gebaseerd op uw zoek- en filteropties. Dubbelklik op een sjabloon om een nieuw document te openen met de inhoud en de opmaak van de sjabloon.

Kies Miniatuurweergave of Lijstweergave linksonder om de weergave van de sjablonen te wijzigen.

Pictogram Miniatuurweergave

Miniatuurweergave

Pictogram Lijstweergave

Lijstweergave

note

Om sjablonen van een andere map te tonen in de categorie Mijn sjablonen, kies LibreOffice - Paden, selecteer Sjablonen, druk op Bewerken en druk dan op Toevoegen om het dialoogvenster bestandsbeheer te openen om de map te selecteren om aan toe te voegen.


Zoeken

U kunt naar een sjabloon zoeken door tekst in het zoekvak linksboven in te voeren. Het hoofdvenster toont de gevonden sjablonen.

Filter

U kunt filteren op: Alle toepassingen, tekstdocumenten, werkbladen, presentaties of tekeningen door een optie te kiezen in de keuzelijst midden bovenaan. Het hoofdvenster toont de gefilterde sjablonen.

Categorieƫn

Categorieƫn zijn mappen waarin u uw sjablonen plaatst. Alle sjablonen worden in een categorie geplaatst en kunnen slechts in ƩƩn categorie worden geplaatst. U kunt kiezen uit de standaardcategorieƫn: Alle categorieƫn, Mijn sjablonen, Zakelijke correspondentie, MediaWiki, Overige zakelijke documenten, Persoonlijke correspondentie en documenten, Presentaties of Opmaakprofielen. U kunt ook nieuwe categorieƫn aanmaken voor persoonlijk gebruik. Druk op Beheren in de rechterbovenhoek van de Sjabloonmanager en selecteer vervolgens Nieuwe categorie om een nieuwe categorie aan te maken.

Het is mogelijk om door de gebruiker gedefinieerde sjablonen te verplaatsen en ingebouwde sjablonen naar een andere categorie te kopiƫren. Gebruik de optie Verplaatsen, gevonden door met rechts op een individuele sjabloon te klikken.

note

Categorieƫn binnen een categorie is niet toegestaan.


Beheren

Druk op Beheren in de rechterbovenhoek om het menu Beheren te openen. De opties zijn: Nieuwe categorie, Importeren , en Extensies. Als een sjabloon als standaard is ingesteld, verschijnt de optie Standaardwaarden herstellen. Als een door de gebruiker gedefinieerde categorie is geselecteerd, verschijnen ook Categorie hernoemen en Categorie verwijderen.

Nieuwe categorie

Selecteer deze optie om een nieuwe categorie te maken om een sjabloon te plaatsen.

Pictogram Nieuwe categorie

Nieuwe categorie

Standaard herstellen

Deze optie verschijnt alleen als u een specifiek sjabloon als standaard hebt ingesteld. Gebruik deze opdracht om die instelling te verwijderen. Gebruik Filter om aan te geven welk toepassingssjabloon herstelt moet worden. Selecteer Alle toepassingen in Filter om sjablonen voor alle toepassingen terug te zetten naar hun standaardsjablonen.

Importeren

Om een of meer sjablonen te importeren in de Sjabloonbeheerder, selecteert u Importeren, kiest u de categorie van de sjabloon in het dialoogvenster Categorie selecteren en selecteer vervolgens de bestanden die geĆÆmporteerd moeten worden.

Pictogram Importeren

Importeren

Extensies

Als u online naar meer sjablonen wilt zoeken, kiest u Extensies om een zoekvenster te openen. U kunt ook naar sjablonen zoeken op https://extensions.libreoffice.org.

Pictogram Extensies

Extensies

Acties met individuele sjablonen

Openen

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster, klik er met rechts op en kies Openen, druk op Enter of dubbelklik er op om een nieuw document van die sjabloon te maken.

U kunt ook de knop Openen rechtsonder gebruiken om een nieuw document te openen met de geselecteerde sjabloon.

Pictogram Openen

Openen

Bewerken

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster en klik met rechts en kies vervolgens Bewerken om de sjabloon te bewerken. Voor ingebouwde sjablonen is het mogelijk om een kopie te bewerken.

Pictogram Bewerken

Bewerken

Instellen als standaard

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster en klik met de rechtermuisknop en kies vervolgens 'Als standaard instellen' om de sjabloon in te stellen als de standaardsjabloon. Hierdoor verschijnt er een groen vinkje naast het geselecteerde sjabloon en wordt het sjabloon automatisch geladen wanneer een nieuw document wordt gemaakt met de bijbehorende toepassing.

Pictogram Als standaard instellen

Als standaard instellen

Naam wijzigen

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster, klik er met rechts op en kies Naam wijzigen om de naam van de sjabloon te wijzigen. Er verschijnt een dialoogvak waarin de nieuwe naam voor de sjabloon kan worden gekozen. Typ de naam en klik op OK of klik op Annuleren om de reeds ingestelde naam te behouden.

Pictogram Naam wijzigen

Naam wijzigen

Verwijderen

Selecteer een of meer te verwijderen sjablonen in het hoofdvenster en druk op de toets Verwijderen of klik met rechts en kies vervolgens Verwijderen om de geselecteerde sjabloon(en) te verwijderen. Er verschijnt een dialoogvenster waarin om bevestiging wordt gevraagd. Kies Ja om te verwijderen of Nee om te annuleren.

Pictogram Verwijderen

Verwijderen

note

Ingebouwde sjablonen kunnen niet worden bewerkt, hernoemd of verwijderd.


Verplaatsen

Om sjablonen naar een andere categorie te verplaatsen, kiest u een sjabloon of gebruikt u +klik om aanvullende sjablonen te selecteren, klik vervolgens met rechts en kies Verplaatsen om het dialoogvenster Categorie selecteren, waar u de doelcategorie kunt kiezen of naar een nieuwe categorie kunt gaan en de sjabloon kunt verplaatsen. Ingebouwde sjablonen kunnen niet worden verplaatst, maar kopieƫn kunnen in andere categorieƫn worden gemaakt.

Pictogram Verplaatsen

Verplaatsen

Exporteren

Kies een sjabloon in het hoofdvenster of gebruik +klik om extra sjablonen te selecteren en klik vervolgens met rechts en selecteer Exporteren om uw selectie naar een map op uw computer te exporteren.

Pictogram Exporteren

Exporteren

tip

Om alle sjablonen te exporteren of te verplaatsen naar een Categorie, druk op +A en kies dan Verplaatsen of Exporteren.


Voorbeelden

Voorbeeld 1 - Een zakelijke brief maken

 1. LibreOffice Writer openen

 2. Druk op +Shift+N of kies Bestand ā€“ Nieuw - Sjablonen om de Sjabloonbeheerder te openen

 3. Typ "zakelijke brief" in het zoekvak

 4. Kies een van de sjablonen in het hoofdvenster door erop te dubbelklikken of selecteer en druk op Enter.

 5. Een nieuw document is gemaakt vanuit de sjabloon in een nieuw venster van LibreOffice Writer

 6. Wijzig de tekst en het logo naar behoefte

Voorbeeld 2 - Sjabloon importeren - Persoonlijk budget-werkblad

 1. LibreOffice Calc openen

 2. Druk op +Shift+N of kies Bestand ā€“ Nieuw - Sjablonen om de Sjabloonbeheerder te openen

 3. Klik op Beheren en kies Extensies om naar online sjablonen te bladeren.

 4. Zoek naar het sjabloon voor persoonlijk budget en download deze

 5. Open de Sjabloonbeheerder en klik op de knop Importeren

 6. Selecteer een categorie om de nieuwe sjabloon in op te slaan, bijvoorbeeld Mijn sjablonen, en druk op OK.

 7. Blader naar de map waar u de sjabloon heeft opgeslagen, selecteer deze en druk op Openen

 8. De sjabloon is nu beschikbaar in de door u gekozen categorie.

Voorbeeld 3 - LibreOffice Impress ā€“ Presentatiesjabloon

 1. LibreOffice Impress openen

 2. De sjabloonbeheerder opent automatisch wanneer u LibreOffice Impress opent

 3. Kies een sjabloon voor uw presentatie, filter per categorie of zoek

 4. U kunt ook het contextmenu gebruiken, een sjabloon importeren of online naar een sjabloon zoeken.

 5. Een paar functies in de Sjabloonbeheerder zijn niet beschikbaar wanneer deze voor het eerst automatisch worden geopend. Na het starten van LibreOffice Impress kunt u de Sjabloonbeheerder opnieuw uitvoeren om toegang te krijgen tot alle functies.

Ga naar https://extensions.libreoffice.org om sjablonen te downloaden.

Zie hoofdstuk 3 ā€“ Opmaakprofielen en sjablonen in de Basishandleiding voor LibreOffice.

Zie Een documentsjabloon maken voor gerelateerde informatie.

Zie Sjablonen en opmaakprofielen voor gerelateerde informatie.

Help ons, alstublieft!