Startcentrum

Welkom bij LibreOffice. Bedankt voor het gebruiken van de LibreOffice toepassingshulp. Druk op F1 wanneer u hulp nodig hebt bij het gebruik van LibreOffice.

U ziet het Startcentrum als er geen document is geopend in LibreOffice. Het is in twee panelen verdeeld. Klik in het linker paneel op een pictogram om een nieuw document of een dialoogvenster voor bestanden te openen.

Bestaand bestand openen

Het pictogram Een document openen geeft een dialoogvenster bestand openen.

De knop Extern bestand openen geeft een dialoogvenster Externe bestanden om bestanden te openen die op een externe server staan.

Klik op de knop Recente documenten om miniaturen weer te geven van de meest recente documenten die u aan de rechterkant van het venster hebt geopend. Beweeg uw muis over de miniatuur om deze te markeren, geef een tip weer over de documentlocatie en geeft een pictogram rechtsboven weer om de miniatuur uit het paneel en uit de lijst met recente bestanden te verwijderen. Klik op de miniatuur om het onderliggende document te openen.

U kunt een item uit de lijst Recente documenten verwijderen door op de knop in de rechterbovenhoek van het pictogram te klikken. Het document zelf wordt niet verwijderd. U kunt alle items in de lijst Recente documenten verwijderen door op de keuzeknop Recente documenten te drukken en Recente documenten wissen te selecteren.

Werken met sjablonen

Klik op de knop Sjablonen om de sjablonen te tonen voor alle toepassingen aan de rechterkant van het venster.

Klik op de pijl-omlaag na de knop Sjablonen om een menu te openen waarin u een filter kunt selecteren om sjablonen weer te geven op toepassingstype of open de Dialoogvenster Sjabloonbeheer.

Klik met rechts op een sjabloon in het rechter paneel om een menu te openen waar u de sjabloon kunt openen om een nieuw document op basis van de sjabloon te maken of de sjabloon zelf te bewerken.

Maken:

De knoppen voor de documenten openen elk een document van het gespecificeerde type.

De knop Extensies opent de internetpagina https://extensions.libreoffice.org/, waar u sjablonen en aanvullende functies kunt downloaden voor LibreOffice.

note

Versleutelde bestanden geven geen miniatuurafbeelding van de inhoud weer.