Maken en wijzigen van standaard- en aangepaste sjablonen

Als u een nieuw document opent met Bestand - Nieuw verschijnt een leeg document, gebaseerd op een LibreOffice sjabloon. U kunt dit document bewerken, wijzigen of vervangen door een bestaand document zodat het nieuwe document uw gebruikergedefinieerde opmaakprofielen of andere inhoud bevat.

note

U kunt documentsjablonen definiëren voor elke LibreOffice-toepassing.

Een standaardsjabloon maken

1. Open eerst een bestaand LibreOffice-sjabloon en wijzig het, of open een nieuw document en bewerk het indien nodig om het gewenste sjabloon te maken.

2. Sla het document op door Bestand - Sjablonen - Opslaan als sjabloon te kiezen, voer vervolgens de sjabloonnaam in, klik op het selectievakje Als standaardsjabloon instellen en sla het op in de categorie Mijn sjablonen .

3. De volgende keer dat u een nieuw tekstdocument opent, wordt het nieuwe document gebaseerd op deze nieuwe standaardsjabloon.

Een standaardsjabloon wijzigen

1. Kies Bestand - Sjablonen - Sjablonen beheren.

2. Gebruik Filter om het documenttype te selecteren.

3. De standaardsjabloon is gemarkeerd met een groen vinkje. Klik met rechts op dat sjabloon en kies Bewerken.

4. Breng de gewenste wijzigingen aan, kies Bestand - Opslaan en sluit het document.

5. Wanneer u een nieuw document opent, wordt de gewijzigde standaardsjabloon gebruikt.

Een sjabloon als standaard instellen

1. Kies Bestand - Sjablonen - Sjablonen beheren.

2. Klik met rechts op de sjabloon die als standaard moet worden ingesteld, kies Als standaard instellen.

Een aangepaste sjabloon maken

1. Open eerst een bestaand LibreOffice-sjabloon en wijzig het, of open een nieuw document en bewerk het indien nodig om het gewenste sjabloon te maken.

2. Kies Bestand - Sjablonen - Opslaan als sjabloon, voer vervolgens de sjabloonnaam in, kies een Sjablooncategorie en sla op.

Een aangepaste sjabloon wijzigen

1. Kies Bestand - Sjablonen - Sjablonen beheren.

2. Klik met rechts op de sjabloon die u wilt wijzigen en kies Bewerken.

3. Breng de gewenste wijzigingen aan, kies Bestand - Opslaan en sluit het document.

Een sjabloon opslaan in de sjabloonmap

U kunt elk document als sjabloon opslaan door het bestandstype "Sjabloon" te selecteren in het dialoogvenster Opslaan. Om toegang te krijgen tot de sjabloon vanuit de Sjabloonbeheerder, slaat u de sjabloon op in de map Gebruikerspaden die is opgegeven voor Sjablonen in - LibreOffice - Paden. Het is vaak makkelijker om een document op te slaan met Bestand - Sjablonen - Opslaan als sjabloon, omdat het sjabloon dan automatisch in de juiste map wordt geplaatst.

tip

De Sjabloonbeheerder is de voorkeursmethode voor het werken met sjablonen. Bestand - Nieuw - Sjablonen en Bestand - Sjablonen - Sjablonen beheren zijn equivalent voor het openen van de Sjabloonbeheerder. +Shift+N is de vooraf gedefinieerde sneltoets.